moe
04/03/2022

Daarom ben je moe: moeder zijn staat gelijk aan 2,5 fulltime banen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Moeder ben je altijd. Zelfs als je kindje(s) niet bij je zijn. Uit een onderzoek onder 2000 Amerikaanse moeders met kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud, blijkt dat moeders gemiddeld 98 uur per week werken. Da’s het equivalent van 2,5 fulltime banen. Een baan die start om 6.30 in de ochtend en klaar is om 20.30 ‘s avonds.

Hoewel het feitelijke onderzoek al een paar jaar oud is, zal er aan de uitkomst anno 2022 niet zoveel veranderen. Volgens de onderzoekers heeft de gemiddelde moeder geluk als ze op een dag één uur en zeven minuten tijd voor zichzelf heeft. Je leest het goed: 1 uur en 7 minuten…

Een eindeloze reeks aan taken

Moeders die deelnamen aan het onderzoek geven onder andere aan dat het voelt alsof hun hele week een eindeloze reeks aan taken is. Herkenbaar? Wasmanden die zich blijven vullen, een aanrecht dat iedere dag schoongemaakt moet worden en snoetjes, billen en handjes die meerdere keren per dag gepoetst moeten worden. Iedere dag bedenken wie, wat wanneer moet eten, tasjes die gevuld moeten worden en oneindige stapeltjes met spullen die een plek moeten krijgen in huis.

Tel daar ook de mentale last van een moeder bij op. Een cadeautje regelen voor de juf op de crèche, hoe staat het met de voorraad luiers, passen de gymschoentjes nog en oh ja, heb je zelf nog tampons, lenzen of shampoo in huis?

Geen wonder dat je moe bent

Alles bij elkaar genomen werkt een gemiddelde moeder dus veertien uur per dag. Dat is dus vergelijkbaar met 2,5 fulltime banen hebben… Geen wonder dat je soms zo ontzettend moe bent.

Die uren verbazen ons eigenlijk niet echt. Jou als moeder misschien ook niet. Het maakt voor ons in ieder geval wel duidelijk dat moeders echt meer hulp en ondersteuning mogen vragen. Dat huishouden en zorg een taak van je eventuele partner en jou samen zijn. Je hoeft het niet alleen te doen en het is van groot belang dat jij aan jezelf blijft denken.

Meer lezen?

Meer dan af en toe een dagje sauna: alles over de psychologische vorm van zelfzorg als moeder
Een pleidooi voor zelfzorg: van kinderwens tot moederschap
In je eentje boodschappen doen is geen selfcare

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief