koffie tijdens zwangerschap
06/10/2020

In je eentje boodschappen doen is geen selfcare

Als moeder kan de behoefte aan zelfzorg soms zo hoog zijn, dat we zoeken naar manieren om tijd alleen door te brengen zonder ons daar schuldig over te hoeven voelen. We kiezen sneller voor de optie van alleen de weekend-boodschappen halen, dan in bad een boek lezen, een sessie bij een psycholoog hebben of een wandeling maken in je eentje.

Dat we als moeders sneller voor iets kiezen waar ons gezin of huishouden van profiteert, is herkenbaar. Maar het is geen goed idee, althans, niet altijd. Zeker niet op momenten dat jij voelt dat je even een pauze nodig hebt. Alleen boodschappen doen, de was opvouwen of het hele huis stofzuigen is namelijk geen break: het zijn simpelweg huishoudelijke taken die moeten gebeuren. Het is vaak relaxter en makkelijker als je het kunt doen zonder kinderen om je heen, maar het is geen tijd voor jezelf.

Schoonmaak sessie

Je voelt je niet opgeladen na een schoonmaak sessie of na een rondje langs de slager en de bakker. Hooguit opgelucht dat het taken zijn die je van je to-do lijst kunt strepen. Zelfs al ben je dol op schoonmaken, er zijn altijd dingen die je in plaats daarvan zou willen of kunnen doen voor jezelf.

Wanneer voel jij je wel opgeladen? Als je iets hebt gedaan dat echt voor jou is. Dat hoeft helemaal niet in je eentje te zijn, maar het moet wel iets zijn wat jij kiest, waar jij blij van wordt en waar jij energie van krijgt. Het hoeft ook geen grote onderneming te zijn. Soms is simpelweg even rustig in je eentje een warm (!) kopje koffie drinken, door een tijdschrift bladeren, je nagels lakken of een vriendin bellen alles wat je nodig hebt om er weer even tegenaan te kunnen.

Je hoeft je niet schuldig te voelen als jij iets doet wat alleen voor jou is. Het is volkomen onterecht als iemand jou hier een schuldgevoel over geeft en je mag dat ook jezelf niet aan doen. Sterker nog: zorgen voor jezelf is een van de minst zelfzuchtige dingen die je kunt doen. Jij bent de spil in jullie gezin. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, lieve (aanstaande) mama. Alleen dan kun je ook goed voor iedereen om je heen blijven zorgen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen