Frederieke Jacobs How about mom
17/06/2019

Hoeveel last heb jij van mentale last?

Een cadeautje kopen voor je jarige zus of schoonmoeder. Kaartje sturen naar een zieke vriendin. Het wc-papier en wasmiddel is bijna op, en je moet ook niet vergeten dat de auto naar de APK moet, én een webshop bestelling terugbrengen voor het einde van de week. Klinkt als jouw dagelijkse to-do lijst, naast alles wat je voor je werk moet doen? Goed om de mentale last in jouw huishouden te checken.

‘Mentale last’ klinkt een beetje als ‘clusterhoofdpijn’ of ‘hersenschudding’, maar het is niets lichamelijks. Mentale last – of mental load in het Engels – is een uitdrukking voor alle taken in en rondom huis. 

Verschil tussen mannen en vrouwen

Wat mentale last met How About Mom te maken heeft? Veel, want het blijkt dat vrouwen regelmatig tot wel een uur per dag extra niet-werk gerelateerde taken op zich nemen wanneer er kinderen komen.

In dit onderzoek werd zelfs voorgesteld dat als mannen iedere dag 50 minuten niet-werk gerelateerde klussen en zorgtaken zouden oppakken in en rond huis, de pay gap die tussen mannen en vrouwen nog steeds bestaat een stuk kleiner zou worden.

Verwachtingen

Wat wij ook vaak merken in gesprek met vriendinnen, is dat veel van deze mentale last bewust en onbewust op het bord van de vrouw terecht komt. Een cadeautje kopen voor je schoonouders, kaartje sturen naar een zieke vriendin, en een traktatie maken voor de crèche als je kind jarig is: het zijn allemaal voorbeelden van klussen die vaak op het bordje een vrouw terecht komen. Omdat je het (deels) leuk vindt, maar vaak ook omdat het van je verwacht wordt, of omdat het verwachtingspatroon zo gegroeid is in jullie relatie.

Hulp in de huishouding

Mentale last gaat niet pas spelen wanneer er kinderen in het spel zijn. Iedereen die een huishouden deelt met een vriend, vriendin of huisgenoot kan er waarschijnlijk over meepraten.

Mijn vriend en ik werken allebei fulltime. Ook in onze relatie was vanaf het begin duidelijk dat we een verdeling moesten maken in huishoudelijke taken om de boel een beetje gezellig (en opgeruimd) te houden thuis. Wij maakten twee jaar geleden bewust de keuze om een huishoudelijke hulp in te huren. Dat kan ik iedereen aanraden – helemaal als je kinderen hebt lijkt me – maar die beslissing hangt af van je eigen voorkeuren en/of financiële situatie.

Nieuwe situaties

In welke fase je je ook bevindt – als student, starter, vader/moeder – de mentale last kan ook veranderen. Jouw of jullie mental load verandert door de jaren heen. Doordat je samen gaat wonen bijvoorbeeld. Doordat je gezinssamenstelling verandert en er 1,2 of meer kinderen zijn. Door andere werkgevers of werkritmes. Door ziekte – in gezin of in de familie – of door omstandigheden. Jouw mentale last verandert continu, en daarom is het verstandig om daarover in gesprek te blijven.

In ons boek geven wij – en 10 inspirerende moeders – je tips en advies over hoe je een gelijkwaardige(re) verdeling in zorg- en huishoudelijke taken kunt krijgen met je partner.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen