hik bij baby
16/05/2023

De hik bij baby’s

Als (nieuwe) mama ben je ongetwijfeld bekend met de schattige, maar soms ook een tikkeltje verwarrende geluiden en bewegingen van je baby. Inclusief de hik. Hoewel de hik bij baby’s soms zorgwekkend kan lijken, is het over het algemeen een onschadelijk verschijnsel. In dit artikel vertellen we je waarom baby’s de hik krijgen en wat je kunt doen om je kleintje te helpen.

Waarom krijgt een baby de hik?

De hik ontstaat wanneer het middenrif, een spier die helpt bij de ademhaling, zich onwillekeurig samentrekt. Bij baby’s is het middenrif nog in ontwikkeling, waardoor het gevoeliger is voor prikkels die de hik kunnen veroorzaken. Veelvoorkomende oorzaken van de hik bij baby’s zijn:

  • Voeding: (te) snel drinken of te veel lucht inslikken tijdens het voeden kan de hik bij baby’s veroorzaken.
  • Overvoeding: een overvolle maag kan druk uitoefenen op het middenrif en de hik veroorzaken.
  • Prikkeling van het middenrif: zelfs normale bewegingen, zoals huilen, lachen of schrikken, kunnen de hik bij baby’s veroorzaken.

Is de hik schadelijk voor baby’s?

Over het algemeen is de hik bij baby’s onschadelijk en verdwijnt het vanzelf na enkele minuten tot een uur. Hikken kan wel frustrerend zijn voor zowel de baby als de ouders, vooral als het vaker optreedt. Hoewel het normaal gesproken geen reden tot bezorgdheid is, zijn er zeldzame gevallen waarin de hik gepaard kan gaan met onderliggende gezondheidsproblemen. Als de hik gepaard gaat met ademhalingsproblemen, spugen of gewichtsverlies – bijvoorbeeld doordat de hik zo vaak voorkomt dat het eetgedrag van je baby wordt beïnvloed – is het raadzaam om advies te vragen bij de huisarts of het consultatiebureau.

Tips om de hik bij jouw baby te verlichten:

Hoewel de hik bij baby’s meestal vanzelf verdwijnt, zijn er een paar dingen die jij kunt doen om jouw kindje te helpen en de hik te verlichten:

  • Geef zachte druk: zachtjes tegen de borst of rug van de baby drukken kan helpen om het middenrif te kalmeren
  • Rustige omgeving: creëer een rustige en ontspannen omgeving om de baby te kalmeren
  • Een speentje: het zuigen op een fopspeen kan helpen om de ademhaling te reguleren
  • Pauzes tijdens het voeden: als je borstvoeding geeft, kun je korte pauzes inlassen tijdens het drinken. Dit kan helpen voorkomen dat de baby te veel lucht inslikt tijdens het voeden.
  • Rechtop: laat de baby na het voeden rechtop zitten of hou hem of haar in een rechtopstaande positie liggen om reflux te voorkomen.
  • Afleiding: probeer jouw kindje af te leiden door hem of haar iets te geven om naar te kijken of mee te spelen.

Meer lezen?
Amanda’s zoontje stikte bijna door verborgen reflux: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Wat is het verschil tussen reflux en verborgen reflux?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen