ochtendroutine moeder
20/07/2023

De stiekeme ochtendroutine van een werkende moeder

‘Ik wil iets delen waar ik me een beetje schuldig over voel, maar wat me uiteindelijk heeft geholpen om een betere moeder én werknemer te zijn. Dit is mijn stiekem ochtendroutine als werkende moeder.

‘Een paar maanden geleden was ik een typische moeder: altijd druk in de weer met het zorgen voor mijn gezin en het jongleren van mijn werkverplichtingen. Ik gaf mezelf volledig en met alle liefde aan onze dochter en mijn baan, maar vergat om tijd te maken voor mijn eigen welzijn. Na verloop van tijd merkte ik dat ik gestrest raakte. Dagelijkse uitdagingen werden steeds overweldigender en ik merkte dat de rek er langzaam uit ging. Hoe hard ik ook mijn best deed om ‘s avonds eerder te stoppen met werken, een sportles te volgen in het weekend of af en toe een date night te hebben, ik merkte dat het gebrek aan tijd voor mezelf me begon om te breken.

Het kantoor waar ik werk verhuisde een paar maanden geleden naar de andere kant van de stad. De eerste dag waarschuwde mijn vriend me dat ik ruim een half uur eerder zou moeten vertrekken, vanwege de drukte in de ochtend. Hij zou onze dochter naar de opvang brengen, dat haalde ik nu niet meer.

Netflixen in de parkeergarage

Het resultaat: ik was een half uur te vroeg op werk. Deze route bleek onverwacht juist rustiger te zijn dan normaal. Ik weet nog dat ik begon met een appje: ‘Ik ben veel te vroeg, morgen kan ik Suse weer brengen…’, maar halverwege stopte met typen. In plaats daarvan keek ik, in mijn auto in de parkeergarage van het kantoor, een half uurtje van mijn serie op Netflix. Op mijn reguliere werktijd wandelde ik het nieuwe kantoor binnen. Een heel stuk relaxter dan normaal, want voorheen waren mijn ochtenden gehaast. Met zorgen dat mijn dochter en ik allebei klaar waren voor de dag, haar afzetten en dan door racen naar kantoor. Nu had ik wel gezorgd dat zij grotendeels klaar was om weggebracht te worden, maar was de fuss rondom het afzetten en wegbrengen verdwenen én was er een half uurtje me-time ontstaan.

Ik weet dat het voor mijn partner ook haasten is in de ochtend. Hij heeft een wat langere reistijd, daarom kozen we ervoor dat ik Suze de meeste dagen zou brengen en hij haar zou ophalen. Die avond vertelde hij alsnog op tijd te zijn geweest op zijn werk én van het momentje samen met onze dochter te hebben genoten. Ik besloot niks te zeggen over mijn half uur Netflix in de auto.

Waarom een stiekeme ochtendroutine?

De ochtend erna vertrok ik weer een half uur eerder dan normaal. Dit keer reed ik langs het tankstation voor een warme koffie die ik vervolgens in mijn auto opdronk tijdens een half uurtje ongegeneerd scrollen door Instagram… Zo ging het de rest van de week door.

Ik hoor je denken: waarom kun je hier niet eerlijk over zijn naar je partner? Dat ligt een beetje complex, maar laat ik het erop houden dat ik in het begin enorm heb gestreden om de ochtend-shift te kunnen hebben in plaats van haar ophalen en hij zich daarvoor in allerlei bochten moest wringen die eerste maanden. Ik merkte al snel dat de ochtenden voor mij eigenlijk helemaal niet zo handig waren, maar daar durfde ik inmiddels niet meer over te klagen. Toen hij zelf opperde dat hij haar ook wel kon brengen, greep ik dat voorstel dus met beide handen aan. Nog niet eens met het idee om vervolgens ook nog eens een half uur tijd voor mezelf te hebben…

Meer geduld, meer energie

De eerste week werd een maand en een nieuwe ochtendroutine werd geboren. Dat ene halve uurtje voor mezelf heeft zo’n impact op allerlei facetten. Ik heb meer energie, zit lekkerder in mijn vel, ben productiever op werk én heb als moeder meer geduld. Ik heb het gevoel alsof ik eindelijk heb ontdekt hoe ik voor mezelf kan zorgen te midden van alle verantwoordelijkheden en verplichtingen.

Mijn partner worstelt af en toe in de ochtend om op tijd te komen. Op zulke momenten voel ik me heel schuldig, maar ik weet ook dat het voor ons als gezin veel beter is zo. Dat merkt hij overigens ook, hij zegt regelmatig dat ik relaxter en gezelliger ben.

In het begin voelde het vreemd om dit stiekeme half uurtje voor mezelf te hebben. Maar na verloop van tijd merkte ik dat het me energie gaf en mijn hele dag positief beïnvloedde. Het werd mijn manier om mijn gedachten te ordenen, even niet bezig te zijn met mijn to-do-lijstjes, maar gewoon te genieten van de stilte en ruimte voor mezelf.

Zelfzorg is niet egoïstisch

Ik begrijp dat niet iedereen de luxe heeft om eerder naar het werk te gaan, en ik voel me dankbaar dat ik die mogelijkheid heb. Wat dit half uurtje voor mezelf me wel heeft doen beseffen, is hoe belangrijk het is om zelfzorg in je dagelijkse routine op te nemen. Hoe kort het ook mag zijn en welke invulling je er ook aan geeft.

Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen, het is essentieel voor je welzijn. Als moeders moeten we onthouden dat we beter voor anderen kunnen zorgen als we eerst goed voor onszelf zorgen. Dus, laten we samen streven naar evenwicht en geluk, wetende dat we het verdienen om een moment van zelfzorg in onze dag te hebben.

Of ik mijn geheime ochtendroutine uiteindelijk op zal biechten? Misschien wel, misschien niet. Het lijkt op dit moment voor ons allemaal te werken, dus ik denk dat ik nog even niks zeg.

Meer lezen?
Meer dan af en toe een dagje sauna: alles over de psychologische vorm van zelfzorg als moeder
Het belang van selfcare

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen