zelfzorg als moeder
11/07/2023

Zelfzorg als (drukke) moeder vormgeven

We zeggen het vaker: in je eentje boodschappen doen is geen selfcare. Hoe goed het ook kan voelen om de taken van je to-do lijstje te vinken, we vergeten daarin te vaak onze eigen gezondheid en wensen. Hoe kun je zelfzorg als moeder vormgeven?

Het is een zinnetje dat we kunnen blijven herhalen: alleen als jij goed voor jezelf zorgt, kun jij ook goed voor jouw kindjes zorgen. Iedere dag wat tijd voor jezelf maken of een ademhalingsoefening doen als je op het stoplicht staan te wachten zullen je zeker helpen om weer even in contact te komen met jezelf, maar zorgen voor een gezond lichaam is de beste manier om sterk te blijven staan.

Hoe ziet zelfzorg als moeder eruit?

We weten dat gezond blijven bovenaan de lijst staat, maar hoe ziet zelfzorg eruit voor een drukke moeder? Dat verschilt van moeder tot moeder, maar het komt erop neer dat je erkent dat moeder zijn even geweldig als uitdagend is. Net als bij elke andere fulltime baan, is het belangrijk om te kijken hoe je met je vrije tijd omgaat. Hoe zorg je ervoor dat jij fysiek en mentaal kunt opladen?

We delen graag een paar selfcare tips om je op weg te helpen:

Vraag om hulp

Het is te gemakkelijk voor moeders om zich schuldig te voelen als ze een stapje terug doen en een moment voor zichzelf nemen. Maar of jij nu voor het eerst moeder bent van een pasgeboren baby of het druk hebt met peuters en kleuters: jouw verantwoordelijkheden delegeren is noodzakelijk. Door af en toe pauzes te nemen van je kids – ongeacht hun leeftijd – krijg jij de kans om op te laden, te resetten en de boel weer in een ander perspectief te zien. Vraag om hulp en accepteer die hulp.

Plan rust in

Even een time-out is niet alleen bedoeld voor de kids. Rustmomenten inplannen voor jezelf is een perfecte manier van zelfzorg. Met rust bedoelen we ook écht rust: geen telefoon, geen Netflix en al helemaal geen huishoudelijk werk. Het voelt misschien wat gek in het begin (bedankt hè, momguilt), maar die rust nemen is een geweldige vorm van zelfzorg. Studies hebben aangetoond dat een gezonde dosis stilte het zenuwstelsel kan herstellen en een boost energie kan geven.

Durf te voelen én te handelen

Hoe gaat het écht met je? In je hoofd en in je lijf. Heb je ergens last van? Zijn er misschien klachten die al langer spelen, maar waar je geen actie voor onderneemt? Ook dat is vast herkenbaar: met onze kids twijfelen we geen moment om naar de huisarts te gaan als er iets mis is, maar onze eigen klachten schuiven we snel onder het tapijt. Daar hebben we geen tijd voor. Probeer wat vaker te voelen hoe het echt met je gaat en waar jouw lichaam om vraagt én daarnaar te handelen.

Zoek een routine die voor jou werkt

Hoe jij invulling geeft aan zelfzorg, is persoonlijk. Waar de ene moeder bijvoorbeeld ervoor kiest om haar wekker eerder te zetten zodat ze nog wat tijd voor zichzelf heeft als de kids nog slapen, kiest een ander ervoor om bijvoorbeeld ‘s avonds is een rustig huis een fijne yoga-les online te volgen. Probeer te ontdekken wat jij nodig hebt om je goed te voelen en zorg dat je dit in jouw dagelijkse routine kunt verwerken. Laat je daarbij vooral niet te erg afleiden door wat je op Instagram ziet aan inspirerende en soms een tikkeltje onrealistische ochtend- of avondroutines, maar zoek wat werkt voor jou en jouw fysieke en mentale gezondheid.

Kies voor jezelf

Hoe laad jij op? Vaak laden we op door iets te doen dat echt voor ons eigen plezier is. Dat hoeft helemaal niet in je eentje te zijn, maar het moet wel iets zijn wat jij kiest, waar jij blij van wordt en waar jij energie van krijgt. Het hoeft ook geen grote onderneming te zijn. Soms is simpelweg even rustig in je eentje een warm (!) kopje koffie drinken, door een tijdschrift bladeren, je nagels lakken of een vriendin bellen alles wat je nodig hebt om er weer even tegenaan te kunnen.

Meer lezen?

Meer dan af en toe een dagje sauna: alles over de psychologische vorm van zelfzorg als moeder
Zelfzorg na de bevalling: noodzakelijk voor de baby én voor jou

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen