zwangerschap echo
10/08/2023

Echo’s tijdens de zwangerschap

Auteur

Datum

Categorie

Share

Tijdens de zwangerschap krijg je, als je hier gebruik van wilt maken, standaard drie echo’s aangeboden: een termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Wat is het verschil tussen deze echo’s? Wij zetten op een rij wat belangrijk is om te weten over een echo tijdens je zwangerschap.

Een echo tijdens je zwangerschap is en blijft een bijzonder moment. Of dat nou de eerste keer is dat je je baby (nog zo klein als een aardbei) in beeld ziet tijdens de termijnecho of al tegen het einde van de zwangerschap met een liggingsecho. Mocht je het je afvragen: echo-onderzoeken zijn veilig en hebben geen risico’s voor jou en je kind. 

Ook wordt je goed begeleid door de verloskundige. Of je de 13-weken echo en de 20-wekenecho wil, bepaal je zelf. Van tevoren heb je een uitgebreid gesprek met je verloskundige of gynaecoloog. In dit gesprek krijg je meer informatie over de echo. Zo weet je precies wat de echo is, hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, waar de echoscopist allemaal naar kijkt en wat je opties zijn als er afwijkingen gevonden worden.

Termijnecho

Rond de 10 weken tot 13 weken van de zwangerschap krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit heet de termijnecho. Tijdens deze echo wordt je uitgerekende datum bepaald. Dit is belangrijk te weten, omdat de verloskundige zo een schatting kan maken in welke periode jouw baby geboren zal worden. De uitgerekende datum staat ook op de zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

Met de termijnecho kan ook de groei van de baby goed vergeleken worden met het aantal weken dat je zwanger bent. Tijdens de eerste termijnecho kan ook worden gezien of je zwanger bent van 2 of meer kinderen: een meerling. Voor de termijnecho is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. Door een volle blaas dringen de echo stralingen beter door naar je baarmoeder en is je baby beter in beeld te brengen.

13 weken echo tijdens zwangerschap

In de twaalfde tot en met veertiende week van je zwangerschap kan de 13 weken echo plaatsvinden. Met de 13 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby in je buik zich goed ontwikkelt. Deze 13 weken echo is een gratis en uitgebreid medisch onderzoek en wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide echoscopisten. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo via je buik gekeken of je baby goed groeit en of er lichamelijke afwijkingen zijn, of hij of zij voldoende vruchtwater heeft en of de placenta er goed uitziet.

We vertellen je hoe de 13 weken echo precies verloopt en wat het verschil is met de andere echo’s. 

20 weken echo tijdens zwangerschap

Tussen de 19 en 21 weken de 20 weken echo gepland. Dit is een uitgebreide medische echo waarbij wordt gekeken of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft. De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het doel van deze 20 weken echo is om te beoordelen of de baby een open ruggetje of schedel heeft en of er afwijkingen aan andere organen zoals de hersenen, het hart, de maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen te zien zijn. Ook wordt het gezicht van de baby onderzocht.

Andere echo tijdens zwangerschap

Daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van een extra echo. Dit zijn diagnose echo’s die veel voorkomen: een vroege echo, een groeiecho en een liggingsecho. We leggen uit wat ze betekenen.

Vroege echo

Een vroege echo is, zoals de naam al zegt, een echo vroeg in de zwangerschap. Soms stelt de verloskundige voor om vroeg in de zwangerschap (bij 6 – 7 weken) een extra echo te maken. Bijvoorbeeld als er sprake is van bloedverlies in het begin van de zwangerschap of om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten. Ook als je niet zeker weet hoeveel weken je zwanger bent en er twijfel is over de zwangerschapsduur, kan de verloskundige een vroege echo voorstellen.

Groeiecho

Met groeiecho wordt de groei van je baby gecontroleerd. Met een echo meet de echoscopiste het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van je kleintje. Zo wordt duidelijk of je baby volgens verwachting groeit. Je kunt op verschillende momenten tijdens de zwangerschap een groei echo krijgen. Zo ontstaat er een goed beeld van de groei van je baby: een groeicurve. Ook wordt bij een groeiecho de hoeveelheid vruchtwater bepaald.

Liggingsecho

Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. In de laatste weken van je zwangerschap kan de verloskundige voorstellen om een liggingsecho te doen. Zo wordt bepaald hoe jouw baby ligt in de baarmoeder.

Meer lezen?

Hoe herken je een innestelingsbloeding?

Pijnlijke of gevoelige borsten tijdens je zwangerschap

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief