corona vaccinatie menstruatieklachten
10/01/2022

Vaccinatie kan leiden tot menstruatieklachten, maar wel van korte duur blijkt uit onderzoek

Er is nieuw onderzoek naar menstruatieklachten na vaccinatie uitgekomen. Amerikaanse onderzoekers bevestigen dat de corona vaccinatie onze menstruatiecyclus inderdaad kan beïnvloeden, maar dat dit wel van tijdelijke aard is. Aan het onderzoek namen 4000 gevaccineerde en niet-gevaccineerde vrouwen deel. De gevaccineerde vrouwen werden drie cycli voor hun vaccinatie en drie cycli na hun vaccinatie gevolgd. Op die manier wilden de onderzoekers de effecten van vaccinatie op de menstruatiecyclus nauwkeurig in kaart te brengen.

Sinds vorig jaar komen er bij bijwerkingencentrum Lareb meldingen binnen van vrouwen die na hun corona vaccinatie menstruatieklachten ondervinden. De teller staat inmiddels op 17.000 meldingen. Inmiddels komen er ook de eerste meldingen van menstruatieklachten na de booster binnen.

Binnen het Amerikaanse onderzoek hielden vrouwen hun cyclus via een app bij. Daaruit blijkt inderdaad sprake van een minimale verstoring van de cyclus. Bij de gevaccineerde vrouwen kwam de eerstvolgende menstruatie na het vaccineren soms iets later op gang of waren de bloedingen heviger. De lengte van de menstruatie bleef gelijk, maar de cyclus kan wel een dag langer worden. De genoemde afwijkingen waren vaak bij de eerste volledige cyclus na de vaccinatie weer verdwenen.

Effecten vaccinatie op menstruatie te verwachten

De hoofdauteur van het onderzoekt meldt dat de ontdekte effecten van een corona vaccinatie op de menstruatie ‘te verwachten’ waren. Ze noemt de uitkomsten daarnaast ‘zeer geruststellend’. De onderzoeker meldt ook geen redenen te zien tot zorg voor bijvoorbeeld de voortplanting of fysieke gezondheid. Haar conclusie sluit aan bij de uitleg van gynaecoloog Bertho Nieboer. Hij vorige week vertelde over de invloed van ons immuunsysteem op onze menstruatie.

Gynaecoloog Marlies Bongers zegt in een artikel op NOS.nl dat het Amerikaanse onderzoek een extra reden is om niet te vrezen voor onvruchtbaarheid na vaccinatie. “Tot nu toe is er nog geen een studie die heeft laten zien dat vrouwen minder vruchtbaar worden en het lijkt er nu dus ook op dat je eisprong op dezelfde tijd is. Verder hebben ze ook nog eens gekeken naar vrouwen tussen de 24 en 45 jaar, dus de leeftijd waarin vrouwen doorgaans zwanger willen worden.”

Bongers geeft wel aan dat het een gemiste kans is dat er in het onderzoek niet naar alle menstruatieklachten na vaccinatie is gekeken, zoals de hevigheid van de menstruatie of verandering in bloedverlies.

Meer lezen?

Menstruatieklachten na booster?

Hoe zit het met alle meldingen van menstruatieklachten na vaccinatie?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen