playlist voor tijdens de bevalling
12/05/2022

Coronavaccinatie vermindert kans op doodgeboren kind met 15 %, blijkt uit onderzoek

Zwangere vrouwen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin hebben 15 % minder kans op een doodgeboren kindje dan vrouwen die niet zijn gevaccineerd. Dat blijkt uit een overzichtsstudie van het tijdschrift Nature Communications.

Het gaat daarbij uitsluitend om het mRNA-vaccin, zoals Pfizer en Moderna.

Coronavaccinatie en zwangerschap

De onderzoekers van de St Georges University in Londen bekeken 23 verschillende onderzoeken waaraan in totaal 117.552 vrouwen meededen. Daaruit blijkt dat gevaccineerde, zwangere vrouwen 15 % minder kans hebben op een doodgeboren kindje dan vrouwen die niet zijn gevaccineerd.

De wetenschappers noemen de resultaten uit het grootschalige onderzoek hoopgevend. Ze concluderen dan ook dat een coronavaccinatie de foetus in de buik van een zwangere vrouw beschermt. De wetenschappers hopen dat de hoopvolle cijfers zwangere vrouwen overtuigen een coronavaccin te nemen.

Aangetaste placenta

Niet alleen het feit dat een coronavaccinatie de kans op een doodgeboorte met 15 % vermindert, is een reden dat de onderzoekers zwangere vrouwen aanraden zich te laten vaccineren. Uit een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden blijkt dat een besmetting met het coronavairus bij zwangeren kan leiden tot een geïnfecteerde placenta. Een vaccinatie zorgt er dan – volgens de wetenschappers van de St Georges University in Londen – voor dat ook de kans op een aangetaste placenta kleiner wordt.

Ook blijkt uit cijfers dat ongevaccineerde, zwangere vrouwen, vaker op de ic terechtkomen door corona dan zwangeren die wel een vaccinatie hebben gehad. In Nederland lieten vorig jaar drie op de zes zwangere vrouwen zich vaccineren tegen COVID-19.

Fors meer thuisbevallingen

Vandaag werd ook bekend dat het aantal vrouwen dat tijdens de coronapandemie voor een thuisbevalling koos, fors is gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC, UMC Groningen en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG).

Van de 5913 onderzochte zwangerschappen met weinig risico op complicaties, blijkt dat in 2020 4 % meer vrouwen voor een thuisbevalling koos dan in 2019. Hun baby’s werden net zo gezond geboren als in het ziekenhuis. De cijfers zijn opvallend te noemen, omdat het aantal thuisbevallingen over het algemeen al jaren afneemt. Onderzoekers gaan er vanuit dat zwangere vrouwen vaker thuis bleven omdat ze niet besmet wilden worden.

Meer lezen?
Vaccinatie kan leiden tot menstruatieklachten, maar wel van korte duur blijkt uit onderzoek
Onderzoek: ‘Coronabesmetting bij zwangere vrouw kan leiden tot aangetaste placenta’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen