Eicellen invriezen
11/04/2022

Tine liet haar eicellen invriezen: ‘Ik wil niet op basis van mijn leeftijd een keuze maken voor een kind’

Tine (’89) wil dolgraag moeder worden, maar nu nog niet. En dus liet ze onlangs haar eicellen invriezen. Ze wil namelijk niet de druk voelen om op basis van haar leeftijd voor een kind te kiezen. Aan How About Mom vertelt ze erover.

Kinderwens uitstellen

Tine heeft altijd al een kinderwens gehad, maar wist zes jaar geleden al dat ze de komende jaren nog geen moeder wil worden. ‘Ik was 27 toen ik voor het eerst in gesprek ging met een gynaecoloog over het invriezen van mijn eicellen’, vertelt ze. ‘Ik heb namelijk altijd gehoord dat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt en dus leek het me goed om het proces al op jonge leeftijd in gang te zetten.’

Uiteindelijk laat de gynaecoloog aan Tine weten dat ze het beste over een paar jaar kan terugkomen om het opnieuw te bespreken. ‘Ik denk dat zij dacht dat ik na een aantal jaar zou ervaren dat ik toch eerder moeder zou willen worden dan ik toen dacht’, licht Tine toe. ‘Maar dat gebeurde niet en dus besloot ik vorig jaar weer opnieuw het gesprek aan te gaan.’

Eicellen invriezen

Dat Tine vorig jaar opnieuw in gesprek wil met de gynaecoloog, is uiteraard niet zonder reden. Ze vertelt: ‘Ik weet namelijk zeker dat ik moeder wil worden, maar voel ook dat het nu nog niet het juiste moment is. En het laatste wat ik wil is de keuze voor een kind baseren op mijn leeftijd. Uit de angst dat ik – als ik zometeen eind dertig ben – niet meer in verwachting raak omdat ik dan ‘te oud’ ben. En aangezien ik nog steeds voel dat ik nu nog geen kinderen wil, besloot ik er dit keer echt werk van te maken.’

Na een aantal gesprekken in het ziekenhuis met een gynaecoloog, en ook een gesprek met een psycholoog, laat Tine in eerste instantie een aantal embryo’s in vriezen, waarna ze twee weken geleden ook haar eicellen laat invriezen. ‘En dat geeft heel veel rust’, aldus Tine. ‘Ik voel me opgelucht dat het is gelukt en dat ik zometeen – als ik daar klaar voor ben – 100 % doordacht de keuze voor een kind kan maken.’

Opgelucht

Achteraf gezien noemt Tine het jammer dat ze niet op haar 27ste – toen ze al had besloten dat ze graag haar eicellen wilde invriezen – de behandeling is ondergaan. ‘Toen was de kwaliteit van mijn eicellen namelijk beter dan dat het nu is. Vandaar dat gynaecologen mij ook hebben aangeraden om eenmaal bij het vervullen van mijn kinderwens, te gaan voor mijn ingevroren eicellen, en niet voor gewoon de natuurlijke weg. Stel dat ik over drie jaar wil beginnen aan kinderen, dan is de kwaliteit van mijn eicellen toch weer wat minder dan de eicellen die nu zijn ingevroren.’

De reacties die Tine kreeg op haar besluit, waren wisselend. ‘Veel mensen hebben vragen over het waarom en hoe het in z’n werk gaat, en er zijn ook mensen die er wat van vinden’, aldus Tine. ‘En dat kan. Ik besef me ook maar al te goed dat het invriezen – ook vanwege de kosten – niet voor iedereen is weggelegd. Maar mochten vrouwen dit artikel lezen, dan wil ik hun meegeven dat ze me altijd vragen mogen stellen. Zeker ook omdat ik nu heb ervaren hoe veel rust me deze keuze heeft gegeven.’

Extra informatie

Het invriezen van eicellen wordt ook wel een fertiliteitspreservatie genoemd en is bedoeld om op een later moment de kinderwens in vervulling te laten gaan. Echter is het goed te vermelden dat het bevriezen van eicellen geen garantie geeft voor een eigen kind. Het is volgens het Amsterdam UMC namelijk onbekend of de techniek ook daadwerkelijk de kans op een eigen kind behoudt. De kans op zwangerschap per ontdooide eicel is ongeveer 5%. Vrouwen tussen de 30 en 40 jaar met een niet-medische reden komen onder meer in aanmerking voor deze behandeling. Wie zonder medische indicatie haar eicellen wil laten invriezen, dient daar zelf voor te betalen.

Meer lezen?
Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief