Cindy heeft endometriose: 'Extreme menstruatiepijn die serieus genomen moet worden'
19/03/2022

Cindy heeft endometriose: ‘Extreme menstruatiepijn die serieus genomen moet worden’

Jarenlang dacht Cindy Bergman, moeder van Jade (2 jaar), dat de extreme pijn die ze voelt tijdens haar menstruatie normaal was. Er ging dan ook een wereld voor haar open toen de gynaecologen – nadat ze na twee jaar proberen nog niet zwanger was – haar vertelde dat ze endometriose heeft. Niet alleen de extreme menstruatiepijn was te verklaren, maar ook het uitblijven van haar zwangerschap.

Met haar verhaal wil Cindy meer aandacht te vragen voor de chronische aandoening.

Endometriose

Er moet meer gesproken worden over endometriose en de klachten die daarbij horen moeten serieus genomen worden, vindt Cindy. ‘Jarenlang heb ik gedacht dat de extreme buikpijn die ik ervaarde tijdens mijn menstruatie normaal was. Ik dacht dat de pijn erbij hoorde en ging altijd maar door. Dan stond ik helemaal ineengedoken van de pijn op m’n werk een broodje te smeren. Ik werkte als militair, een echte mannenwereld, waarin de mentaliteit heerst dat je altijd door moet gaan en je vooral niet moet aanstellen, ook niet als je last hebt van extreme menstruatiepijn.’

De pijn die Cindy namelijk ervaart tijdens haar menstruatie noemt ze extreem. ‘Het is alsof m’n hele baarmoeder in brand staat waardoor ik bijna niet meer kan staan. Als ik dan ‘s ochtends wakker word kan ik amper lopen en pas uit bed komen als de paracetamollen zijn ingewerkt’, aldus Cindy. ‘De ene keer is de pijn extremer dan de andere keren, maar altijd heviger dan normale menstruatiekramp waardoor ik soms zelfs misselijk word van de pijn.’

Diagnose

Wanneer Cindy de diagnose endometriose krijgt, valt alles voor haar op z’n plek. ‘Ik ging naar de huisarts omdat ik na twee jaar proberen nog niet zwanger was’, vertelt Cindy. ‘Al gauw werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis voor een echo en werd duidelijk dat ik endometriose heb. Ergens voelde dat als een opluchting: dat ik eindelijk wist waarom ik niet zwanger werd én waarom ik maand in maand uit extreme last had van buikpijn. Dat het eindelijk een naam had, zorgde er ook voor dat ik het makkelijker vond om erover te praten en m’n grenzen durfde aan te geven. Mijn menstruatiepijn was namelijk geen normale pijn, maar extreme pijn en dat werd met de diagnose erkent. Ik hoefde niet langer te twijfelen aan wat ik voelde.’

Hoewel de diagnose endometriose in sommige gevallen – zoals bij Cindy – betekent dat je niet via de natuurlijke weg zwanger kan worden, zorgde dat bij haar niet gelijk voor meer onzekerheid en angst. ‘Ik had alleen maar het gevoel dat we voor het eerst een eerlijke kans zouden krijgen, omdat we vanaf toen ook met IVF mochten beginnen. Het was echt een stapje in de goede richting na twee jaar lang proberen. En dat bleek ook wel, want bij de eerste warme terugplaatsing raakte ik in verwachting van Jade. Het is echt een wonder dat het gelijk lukte.’

Moederschap en endometriose

Tijdens haar zwangerschap had Cindy vanzelfsprekend geen last van haar endometriose, maar de pijn kwam na de zwangerschap van Jade wel weer terug. ‘Ik heb het geluk dat ik fulltime thuis ben bij Jade waardoor ik de tijd heb om de dagen dat ik pijn heb, het rustig aan te doen. Dan strompel ik naar de badkamer voor wat medicatie en dan kan ik een beetje functioneren’, vertelt Cindy. ‘Maar die drie á vier dagen met extreme pijn, hoef ik niet veel van mezelf te verwachten. En dat kan ik inmiddels goed accepteren. Ik doe de dingen die moeten gebeuren, maar ga niet over mijn grenzen heen.’

Serieus genomen

Inmiddels weet Cindy hoe het kan dat ze een paar dagen per maand last heeft van extreme menstruatiepijn en hoopt ze dat er meer acceptatie komt voor endometriose en de klachten die daarbij horen. ‘Endometriose is niet zomaar wat menstruatiepijn, het is extreem en kan echt je dag bepalen. We leven in een wereld waar we altijd maar gewoon door moeten, maar met endometriose kan dat gewoon niet altijd.’

Het serieus nemen van endometriose en de acceptatie daarvan, begint bij het bespreekbaar maken van het onderwerp. ‘We moeten erover praten en ons er niet voor schamen als we weer vergaan van de pijn. Trek aan de bel, ga naar de dokter en stop je klachten niet weg. Endometriose moet meer erkent worden zodat de klachten serieus genomen worden en vrouwen niet meer in stilte hoeven te lijden.’

Bron fotograaf: By Kirsten Photography

Meer lezen?
Wat is endometriose?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief