Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van (ochtend)misselijkheid, en moeten daarbij soms overgeven. Zo’n 0,5% tot 2% van de zwangere vrouwen lijdt aan een (zeer) ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, ook wel zwangerschapsbraken of hyperemesis gravidarum genoemd.
Misselijkheid en overgeven: wie zwanger is (geweest) herkent die zwangerschapskwaaltjes. Meestal verdwijnen je klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap. Maar bij sommige vrouwen zijn de klachten echter zo erg dat ze door de misselijkheid en het hele overgeven onvoldoende voedsel en vocht kunnen binnenhouden. We spreken dan van zwangerschapsbraken (hyperemesis gravidarum).
Veel vrouwen met extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap vragen zich af wat er aan de hand is. Vrouwen die hyperemesis gravidarum meemaken hebben klachten als extreem veel braken, duizeligheid en flauwvallen. Doordat je nauwelijk voeding en vocht binnenkrijgt, ga je je al snel moe en zwak voelen. Ook kun je pijn in je maag en slokdarm krijgen door het braken, en een snellere hartslag krijgen.
Hoe ontstaat hyperemesis gravidarum?
Dat weten we nog niet: het is niet duidelijk waarom de ene vrouw wel en de andere geen last krijgt van overmatig braken tijdens de zwangerschap. Onderzoek toont wel aan dat het zwangerschapshormoon HCG een rol speelt. Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan van zwangerschapsbraken, zoals stress, een tweelingzwangerschap, een hoog gehalte van het hormoon HCG tijdens je zwangerschap, of een vorige zwangerschap met zwangerschapsbraken.
“Uitgedroogd in het ziekenhuis”
Bibi Breijman – presentatrice en vlogster – vertelt op haar YouTube-kanaal openhartig over de moeilijke zwangerschap die zij twee jaar geleden doormaakte door de hyperemesis gravidarum (HG). “Zonder HG had ik misschien nu al wel een tweede zwangerschap achter de rug.” Omdat haar eerste zwangerschap door hyperemesis gravidarum zo moeilijk verliep, vertelt Bibi dat ze nu veel meer nadenkt wanneer ze een tweede kindje wil. “HG heeft er wel voor gezorgd dat ik nu niet nog een kind heb. Terwijl ik echt vijf kinderen wilde of zo.”
Soms kan zwangerschapsbraken leiden tot opname in het ziekenhuis. Als je uitgedroogd raakt, krijg je in het ziekenhuis een infuus met vocht en medicijnen. Ook kun je via een infuus medicijnen tegen de misselijkheid krijgen. Ook kunnen er onderzoeken worden gedaan, zoals een bloedonderzoek, om de oorzaak van zwangerschapsbraken te achterhalen.
“Het voelde gewoon echt alsof ik was vergiftigd, het was echt een heel naar gevoel”, zegt Bibi. Toen dat vier dagen aanhield, moest ze naar het ziekenhuis. Ze vertelt dat ze vijf tot zes keer per uur moest overgeven. “Het bleef niet bij ochtendmisselijkheid, het ging de hele dag door.” Toen de misselijkheid en het overgeven vier dagen aanhield, ging Bibi naar het ziekenhuis: daar bleek ze uitgedroogd te zijn en moest ze direct worden opgenomen. Tijdens haar zwangerschap werd Bibi meerdere malen opgenomen geweest in het ziekenhuis.
Heb jij zwangerschapsbraken meegemaakt, of ken je iemand? De Stichting ZEHG is opgericht om vrouwen die met deze ziekte te maken krijgen te steunen en een stem te geven. Het platform verzamelt ervaringen van vrouwen die ook kampten met ernstige zwangerschapsmisselijkheid en HG, en de Stichting organiseert lotgenotendagen en heeft een besloten Facebookgroep.