Cursus Baby en Kinder EHBO How About Mom
10/03/2022

5 x feiten en fabels over EHBO bij baby’s en kinderen

Moet je een brandwond nou wel of niet koelen met koud water? Is het goed om je kind te laten braken als het schoonmaakmiddel heeft gedronken? En is het raadzaam overtollige kleding te verwijderen bij oververhitting of juist niet? In dit artikel behandelen we vijf feiten en fabels over EHBO bij baby’s en kinderen.

Want als een ding belangrijk is, is het wel dat onderstaande fabels over EHBO bij baby’s en kinderen uit de wereld geholpen worden.

Fabel: je moet je kind laten overgeven als het per ongeluk iets giftigs heeft gedronken.

Wanneer je kindje iets giftigs heeft gedronken, zoals schoonmaakmiddel, is het belangrijk je kindje niet te laten overgeven. Een bijtende stof die door overgeven nogmaals langs de slokdarm en keel komt, kan namelijk extra schade geven en verhoogt het risico op verstikking. Mocht de hulpverlener je wel het advies geven om je kindje te laten overgeven, neem dan die instructies over. Daarnaast is het belangrijk je zoon of dochter geen drinken te geven.

Feit: je moet je kind niet oppakken als hij of zij een koortsstuip heeft.

Een koortsstuip bij je kind kan er eng uitzien waardoor je geneigd bent je zoon of dochter op te pakken en te beschermen. Echter is het juist goed dat niet te doen en je kindje te laten liggen zodat je kindje de ruimte krijgt. Houd schokkende bewegingen dan ook niet tegen, maar zorg wel voor een veilige omgeving. Na de aanval kun je je kindje wel weer oppakken.

Koortsstuip bij baby’s en kinderen: wat moet je doen?

Fabel: als je kind een brandwond heeft, moet je de wond koelen met koud water.

Hoewel veel mensen denken dat het goed is om een brandwond te koelen met koud water, blijkt dat niet het geval. Om onderkoeling en koude-letsels te voorkomen is het goed om lauw water te gebruiken met een temperatuur van zo’n 25 graden.

Feit: bij oververhitting is het goed om overtollige kleding bij je kindje te verwijderen.

Bij oververhitting is de lichaamstemperatuur van je kindje hoger dan 40,5 graden omdat het lichaam op dat moment de warmte niet kwijt kan. Het is dan ook goed om eventuele overtollige kleding te verwijderen zodat je kindje wel z’n warmte kwijt kan. Ook is het goed je kind naar een koele ruimte te brengen en ijs te leggen in zijn of haar nek, liezen, oksels of knieholtes.

Fabel: je moet het hoofd van je kindje naar achter kantelen als hij of zij een bloedneus heeft.

Anders dan wat meeste mensen denken, moet je bij een bloedneus je hoofd naar voren kantelen in plaats van naar achteren. Wanneer je het hoofdje van je kind namelijk achterover houdt, loopt het bloed door de keel en loopt je kindje het risico zich te verslikken in het bloed.

Meer lezen?
EHBO-expert Raymon geeft antwoord op jullie veelgestelde vragen

Weet jij hoe je moet handelen als jouw baby zich verslikt in een hapje? Of wat het eerste is wat je moet doen wanneer je peuter een hoge val maakt? Weet jij hoe je moet reanimeren of zorgt dat een ernstige bloeding stopt? In onze baby & kinder EHBO cursus leer je alles wat je moet weten om in noodsituaties veilig en juist te handelen. Meer weten? Klik hier.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen