kinderwens na eetstoornis
18/01/2022

Omgaan met een fertiliteitstraject: 4 tips voor wensmoeders

Bij ongeveer één op de zes stellen gaat zwanger worden niet vanzelf. In de praktijk hebben we het dan over koppels die na een jaar proberen nog niet zwanger zijn geworden. Soms zal het nodig zijn om samen een fertiliteitstraject in te gaan. Zo’n traject kan naast lichamelijk ook mentaal uitdagend zijn. Susan, ervaringsdeskundige en fertiliteitscoach, deelt 4 tips die jou mogelijk kunnen helpen om met een fertiliteitstraject om te gaan. 

Deel de ervaring

Al is het maar met één iemand naast jouw partner, maar deel waar jij en jullie doorheen gaan. Weet dat jij je niet hoeft te schamen. In het ziekenhuis is niet altijd even veel ruimte voor het mentale aspect, dus daar zul je echt ondersteuning bij moeten zoeken in je eigen omgeving. 

Ik weet dat veel mensen bang zijn voor vervelende vragen of onbegrip. Die onbegrip is er ook, dat zal ik niet ontkennen. Wat ik je wil meegeven is de manier waarop jij als wensmoeder met die vragen of opmerkingen omgaat. Een concreet voorbeeld is de opmerking: joh, laat het toch even los allemaal. Ik snap dat je daar heel boos of gefrustreerd van kunt raken. Wat je in plaats van die boosheid of frustratie kunt proberen, is simpelweg antwoorden: lief dat je begaan met me bent, zou je me kunnen adviseren hoe ik het ‘gewoon’ los moet laten? 

Hoe wil je op deze periode terugkijken?

Een kinderwens heeft impact op je seksleven. Misschien hoor je bij de lucky few die na een dronken avond plotseling zwanger waren, maar er zijn genoeg stellen waarbij de cyclus van de vrouw (mede) bepaald wanneer er gesekst ‘moet’ worden. Als de zwangerschap langer op zich laat wachten, dan kan die druk van seks op gezette tijden zijn tol gaan eisen.

Wat ik vrouwen mee wil geven is het volgende: hoe wil jij later terugkijken op dit traject? Als een stressvolle, vervelende periode? Of als een periode waarin jullie samen voor een uitdaging stonden, maar waarin jullie elkaar steeds zijn blijven vinden omdat je samen jullie grootste wens in vervulling wilden laten gaan? Nee, seks om zwanger te raken is niet altijd even romantisch, maar dat betekent niet dat de romantiek moet verdwijnen. Blijf elkaar vasthouden en besef dat een kindje ontstaat uit liefde. Of dat nu in een reageerbuisje of in bed gebeurt. 

Probeer stress te beperken

Stress is een vervelende factor in ons leven. Hoewel onderzoek laat zien dat stress weinig invloed heeft op de kans om zwanger te worden, is het voor jou en jullie niet prettig als je veel spanning ervaart. De spanning kan voortkomen uit jullie onvervulde kinderwens en eventuele fertiliteitstraject, maar besef je ook dat er genoeg andere factoren in jullie leven zijn waar je stress van kunt ondervinden. Probeer dat eens te achterhalen. Ervaar je stress door je werk, door jullie woonsituatie of door de familie? Kijk of je dit kunt oplossen. Hierbij geldt nogmaals dat het delen vaak helpt bij het verminderen van jouw stress-gevoelens. Dit kan met vrienden, familie of lotgenoten zijn, maar je kunt ook terecht bij bijvoorbeeld de huisarts. 

Laat het fertiliteitstraject niet je leven bepalen

Ik kan de pijn van het niet zwanger raken niet weghalen. Niemand kan dat. De pijn mag ook bestaan, maar het moet niet je leven gaan beheersen.

Het is makkelijk om de zwaarheid de overhand te geven, maar ik vraag je toch iedere dag te bekijken wat er nog meer voor moois is. Dat zal sommige dagen makkelijker zijn dan anderen. Ik hoop dat je wilt proberen om met een open blik te blijven kijken naar de rest van jouw leven, want er is nog zoveel meer dan dit traject en het is goed om daar ook van te blijven genieten.’

Over de gastblogger: Susan Zengerink is de oprichter van Mijn Allergrootste Wens. Suzan is moeder van twee kinderen en in verwachting van de derde, ‘een wonder’. Om de eerste keer zwanger te raken, doorliepen Suzan en haar man Jordan een fertiliteitstraject met veel tegenslagen en uitdagingen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen