Een zwangerschap en voor het eerst moeder worden: het is één grote bron van inspiratie. Op How About Mom geeft columnist Fien Vermeulen een eerlijk kijkje in haar leven. Deze week: de rol van opa’s en oma’s.
Hoe ga je om met opa’s en oma’s en de rol die zij vervullen in het leven van je kind? Ik kwam er een prachtig filmpje over tegen op Instagram. Een schattig omaatje sprak erover namens More Than Grand. Een organisatie voor grootouders in Amerika die opa’s en oma’s (in spé) adviezen en ideeën geeft over hoe zij een diepe en langdurige connectie met hun kleinkind én de ouders daarvan kunnen creëren.
Schoondochter in verwachting
Voor mijn moeder is ons baby’tje haar vijfde kleinkind. Naast de ervaring die zij dus al heeft in de rol van oma en hoeveel ruimte zij daarin kan, mag en wil innemen – is ze ook mijn moeder. Daarmee is onze verhouding voor mij automatisch anders dan met mijn schoonmoeder. Mijn grenzen geef ik bij mama bijvoorbeeld super makkelijk aan. Daarnaast voelt ze eigenlijk altijd aan wat ik nodig heb en doet dat dan ook. Ik was zo overweldigd door alles dat gedaan moest worden dat ik het moeilijk vond om een begin te maken. Ze zag dat en zei: “Laten we elke week samen een leuk dingetje voor de baby voorbereiden”. Samen begonnen we dus de kleertjes te wassen en het bedje op te maken. Na een paar weken voelde ze ook weer aan dat ik het zelf kon. Toen kwam ze alleen nog voor kopjes thee.
Column Fien: ‘Mijn vriend en ik zaten als aanstaande ouders even op heel andere sporen’
“Is jouw schoondochter in verwachting? Hier zijn drie dingen die je als schoonmoeder tegen haar kunt zeggen om een goede basis te leggen voor de communicatie in de komende jaren”. Zo begon het filmpje dat ik tegenkwam.
Ik was direct getriggerd. Mijn schoonmoeder wordt door ons kindje voor het eerst oma. Da’s best even zoeken in de verhoudingen. Dat merk ik aan haar, aan mijn vriend en aan mezelf. Moeder zijn van een zoon die vader wordt – da’s toch iets anders dan een eigen dochter die al moeder is vanaf het moment dat ze zwanger is. Daar komt nog bij dat mijn schoonmoeder en ik elkaar simpelweg 30 jaar minder lang kennen dan mijn moeder en ik. Bovendien vind ik mijn transitie naar moeder al een hele grote, nog niet te spreken over de verandering naar schoondochter die ook moeder is van een kleinkind van de moeder van mijn vriend.
Advies voor oma’s
De drie tips om te zeggen uit het filmpje waren:
“Ik wil je ondersteunen op de best mogelijke manier”
“Ik wil graag van je leren wat er veranderd is in alle processen rondom het moeder worden en opvoeden, sinds ik zelf kinderen kreeg”
“Ik wil de beste grootouder worden die ik kan zijn”
Ik besefte hierdoor een aantal dingen. Ten eerste: onder het filmpje stonden de bizarste horrorscenario’s in de reacties over loedermoeders en schoonloeders die de meest gemene dingen zeiden tegen hun (schoon)dochter. Of de baby inpikten. O, wat ben ik blij dat ik dat niet hoef mee te maken.
Uitkijken naar onze nieuwe rollen
Ten tweede: bij mijn moeder en mij, vinden deze onderwerpen automatisch een weg. Daarnaast maakte het me heel bewust van de positie waar mijn schoonmoeder zich in bevindt. Hoe lief ze ook is en hoe goed we het ook met elkaar kunnen vinden – bij ons zijn er misschien wat meer woorden voor nodig om uit te zoeken hoe het voor iedereen fijn is.
Dus bedacht ik me dat ik haar actief om hulp zou kunnen vragen als ik iets nodig heb en niet alles met mijn moeder hoef te doen. Dat ik mijn schoonmoeder ook eens kan vragen hoe oma worden écht voor haar is en wat ze zou wensen. En vooral besefte ik me door deze video dat ik er echt naar uit kijk om elkaar in onze nieuwe rollen te leren kennen.