lastige vragen kerstdiner
24/12/2023

Stomme vragen tijdens het kerstdiner? Zo ga je ermee om

Hoewel tijd doorbrengen met de (schoon)familie een heel leuk onderdeel van de kerstdagen kan zijn, kan het ook beetje stressvol zijn. Familieleden staan immers algemeen bekend als nieuwsgierig en dat betekent vaak een hoop lastige of irritante vragen van (schoon)familie wanneer iedereen samen is tijdens de feestdagen.

‘Waarom eet jouw kind zo weinig?’, ‘Wanneer komt de tweede?’, ‘Zijn jullie nog niet getrouwd?’ en ‘Waarom moeten ze nu al naar bed?!’ Krijgt je al de kriebels als je dit leest? We feel you. Je zou er resoluut de andere kant van op rennen. Het goede nieuws is dat je met een beetje voorbereiding je hoofd heus wel koel kunt houden tijdens de feestdagen. We delen zes manieren om met lastige vragen van je tafelgenoten om te gaan.

Je hoeft helemaal niks te delen

Les 1: je bent totaal niet verplicht bent om details over je leven of je kinderen met iemand anders te delen. Als jouw immer nieuwsgierige tante vraagt wanneer je gaat trouwen, wanneer de baby komt of wanneer je eindelijk een andere baan gaat zoeken, dan mag je simpelweg reageren met: ik wil het daar niet over hebben. Verander het onderwerp naar iets war je wel over wilt praten (een leuk project op werk) of waar je haar over kunt laten praten (‘jullie zijn aan het verbouwen hoorde ik?). Het is misschien een bot antwoord, maar dat krijg je als je botte vragen stelt.

Eerlijk zijn

Deze optie hangt volledig af van hoe comfortabel je bent met je kwetsbaar opstellen en eventuele emoties die los kunnen komen, maar zonder sugar coating het eerlijke antwoord delen kan een heel treffende manier zijn om de vragenstelller bewust te maken van de ongemakkelijke of ongepaste vraag die hij of zij stelt. Stel jouw schoonmoeder blijft vragen waar haar kleinkind blijft, dan kun je zeggen: ‘We zouden ontzettend graag een baby willen, maar het is ons nog niet gegund helaas, hoe hard we ook ons best doen.’ Je kunt het zelfs afmaken met een opmerking als: ‘Dit soort vragen maken het voor ons niet makkelijker’.

Leg hen een schuldgevoel op

Als ouders komt het vaak genoeg voor dat je je moet verantwoorden voor de voorkeuren van jouw kind , bijvoorbeeld op het gebied van kleding, eten, spelen of gewoontes. Een doeltreffend antwoord op dit soort vragen/opmerkingen is deze. ‘We zijn er trots op dat hij/zij mag zijn wie hij/zij is’. Simpel, maar effectief. Gaat het gezeur maar door? Voeg dan nog toe: ‘Ik hoop dat jij, als je eenmaal de tijd neemt of hem/haar te leren kennen, ook zo trots zult zijn’. Boem. Zachtaardig, maar met de juiste hoeveelheid vastberadenheid om de ander de mond te laten houden.

Wees ze voor

Weet je wat mensen graag doen? Over zichzelf praten. Laat die nicht dus eerst aan het woord en wie weet hoef jij vervolgens helemaal geen vragen over jezelf te beantwoorden. Bereid je voor op recente gebeurtenissen in het leven van je familie – baby’s, kleinkinderen, verbouwingen, banen, bruiloften, reizen. Met een paar goed getimede vragen kun jij achterover hangen met een glas wijn.

Stoom afblazen

Merk je dat je er toch wat irritante vragen doorheen zijn geslipt? Zorg dan dat je stoom kunt afblazen bij een vriendin. Stuur haar even een berichtje, loop even weg om te bellen of zorg dat je na alle festiviteiten een afspraak maakt voor een stevige borrel om alles te relativeren.

We hopen natuurlijk dat je vooral heel gezellige, ontspannen en liefdevolle feestdagen zult hebben. Maar mochten de in laws toch lastig worden, mag je ook ons altijd een DM sturen 🙂

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen