grenzen opa oma
10/08/2022

Zo geef je grenzen aan bij opa’s en oma’s

Wanneer jullie een kindje krijgen, worden jullie niet alleen ouders. Jullie zussen of broers worden tantes en ooms, en jullie eigen ouders worden opa’s en oma’s. Een bijzondere nieuwe rol, die een nieuwe dynamiek én soms nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. In dit artikel bespreken we hoe je op een prettige en respectvolle manier je grenzen kunt aangeven bij opa en oma.

We hebben het in dit artikel over opa en oma, jouw ouders of schoonouders. Maar dan kunnen ook andere opvoeders betrokken bij de opvoeding en zorg voor je kind zijn. Hoe geef je jouw grenzen aan bij familie die betrokken is bij de opvoeding?

Leg jullie keuzes uit

Natuurlijk zijn jouw ouders of schoonouders ook experts in opvoeden, maar er is veel veranderd sinds zij zelf kinderen opvoedden. De kans is groot dat je (meer dan eens) moet uitleggen waarom nieuwe baby’s op hun rug moeten slapen en niet op hun buik. Waarom je kruipende baby nog geen schoentjes aan hoeft, hoe schattig ze in de winkel ook waren. Of waarom jouw kleintje geen gepureerd eten krijgt, maar zelf leert eten. Opa’s en oma’s zullen misschien met hun ogen rollen bij sommige opvoedingsmethodes uit de 21e eeuw, maar als je de tijd neemt om het uit te leggen, zullen ze tenminste begrijpen waar jullie keuzes vandaan komen.

Choose your battles

Zoals dit ook voor de kinderen geldt, doe je er ook bij jouw (schoon)ouders goed aan om te bepalen of en waar je de strijd over aangaat. Wat is voor jullie echt belangrijk in het gezin en in de opvoeding?

Probeer dit helder te formuleren en met opa of oma te delen. Bijvoorbeeld: wél altijd samen aan tafel eten en wachten tot iedereen klaar is met eten, maar het prima vinden dat ze bij opa en oma wel standaard een toetje krijgen. Maak jullie punten en regels simpel en to the point, dan is de kans groter dat deze ook nageleefd zullen worden.

… Maar wees ook eerlijk als dat nodig is

Probeer de situatie niet te laten escaleren, dus spreek opa en oma er tijdig op aan als jullie het ergens niet mee eens zijn. Dan kan ongemakkelijk zijn, dat snappen wij ook. Zoek zelf een manier waarop dit prettig voelt. Face to face, via de telefoon, in een mailtje. Maak duidelijk wat het met jullie doet als zij over jullie grenzen heen gaan, maar probeer jullie gesprek respectvol en vriendelijk te houden en af sluiten.

Vraag naar hun grenzen

Jullie relatie is geen eenrichtingsverkeer. Zoek uit wat opa’s en oma’s van jou nodig hebben om de bezoekjes of het oppassen tot een succes te maken. Je schoonfamilie kan bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor rommel of lawaai dan jij, en als je dat weet, kun je je kinderen daarop voorbereiden. Of je moeder vindt het misschien leuk om overdag op te passen, maar wil niet in het donker naar huis rijden. Als je de grenzen van je grootouders respecteert, respecteren zij die van jou ook.

Deel ook jouw dankbaarheid

Vergeet vooral niet om ‘bedankt’ te blijven zeggen tegen jouw ouders of schoonouders. Opa’s en oma’s halen vaak veel plezier uit tijd doorbrengen met hun kleinkinderen. Maar baby’s en kinderen zijn ook heel erg vermoeiend, zoals je weet.

Zorg dat je (schoon)ouders weten dat ze belangrijk zijn voor jou en jouw gezin. Betrek ze bij de hoogtepunten en momenten waarop ze niet fysiek aanwezig zijn en stuur ze af en toe een foto of kinder-kunstwerkje toe. Deel jouw dankbaarheid dat ze in jullie leven zijn.

Door open te communiceren en jouw grenzen duidelijk te maken kun je hopelijk nog lang van elkaar als familie blijven genieten.

Meer lezen?
Shanthy is alleenstaande moeder van twee kinderen: ‘Dankbaar dat zij mijn leven zijn’
Blog: van 1 naar 2

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen