fotoproject postpartum depressie 2024
09/09/2024

How About Mom lanceert fotoserie: de vele gezichten van postnatale depressie

Ruim 1 op de 10 vrouwen maakt een postnatale of postpartum depressie mee. Tegelijkertijd wordt een postnatale depressie vaak lastig of te laat herkend. Met de fotoserie ‘De vele gezichten van een postnatale depressie’ willen How About Mom en fotografe Sanne Ravensbergen het taboe rondom postnatale depressie doorbreken.

In deze serie worden tien vrouwen geportretteerd die een postpartum depressie hebben meegemaakt. Elke vrouw houdt een foto vast uit de periode van haar depressie, waarmee de serie vragen oproept zoals: kun je aan de buitenkant zien hoe een depressie eruitziet? En: kan een postnatale depressie iedereen overkomen? 

1 op de 10 vrouwen

Postpartum depressie, beter bekend als postnatale depressie, overkomt 1 op de 10 vrouwen. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij moeders: in Nederland worden ieder jaar 16.000 vrouwen ziek tijdens of na hun zwangerschap. Toch wordt de ziekte vaker gemist dan dat de juiste diagnose wordt gesteld.

Hoe kan het dat een ziekte die zoveel vrouwen treft en zoveel impact heeft op een jong gezin, nog steeds gepaard gaat met zoveel schaamte, eenzaamheid en onbegrip? Dat was voor ons de aanleiding om deze fotoserie te lanceren.

Het is niet jouw schuld

We willen laten zien dat een postnatale depressie niet één gezicht of uitingsvorm heeft en dat het iedereen kan overkomen. Het is niet jouw schuld dat je ziek bent geworden. Dat vinden we een belangrijke boodschap om naar buiten te brengen, omdat vrouwen wel vaak denken dat ze zelf een rol hebben gespeeld bij het krijgen van een postnatale depressie.

Vele tientallen reacties

Na een oproep via ons platform kwamen er vele tientallen reacties binnen. We selecteerden uiteindelijk 10 dappere vrouwen die hun verhaal wilden delen. Hoe is het om een postnatale depressie mee te maken? En wat hielp in die donkere periode in je leven?

Fotografe Sanne Ravensbergen portretteerde tien vrouwen die allemaal een postnatale depressie doormaakten. In hun interviews delen deze vrouwen de rauwe realiteit van een depressie en vertellen ze over een van de donkerste periodes uit hun leven. Deze verhalen staan in schrijnend contrast met het vaak verwachte geluk van het moederschap, de zogenoemde ‘roze wolk’.

sneak peek fotoproject postpartum depressie

De vele gezichten van een postnatale depressie toont de kracht en veerkracht die er nodig was om deze moeilijke tijd te overwinnen. Onze fotoserie is een eerbetoon aan deze moedige vrouwen en een oproep aan de samenleving en aan zorgprofessionals om de mentale gezondheid van moeders serieus te nemen

Meer bewustwording en openheid

Het doel van de serie is niet alleen bewustwording creëren, maar ook om steun en hoop te bieden aan andere moeders die met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Postnatale depressie overkomt 1 op de 10 vrouwen en vereist professionele hulp. We hopen dat deze serie vrouwen aanmoedigt om openlijk te praten en hulp te zoeken wanneer zij zich niet goed voelen tijdens of na hun zwangerschap.

Over How About Mom & Sanne Ravensbergen

Fotograaf en doula Sanne Ravensbergen (Stories of New Life) en How About Mom werkten in 2022 ook al samen aan het fotoproject Ode aan het Moederlijf. Een zwangere buik wordt vaak trots getoond op foto’s, maar na de bevalling schamen veel vrouwen zich voor hun lichaam. Daar wilden wij verandering in brengen. De fotoserie werd door de landelijke pers waaronder LINDA, Ouders van Nu en De Telegraaf opgepikt.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen