Ongeveer zes weken na je bevalling ga je nog een keer naar de verloskundige of gynaecoloog voor de nacontrole. Wat houdt die nacontrole precies in? En wat kun je verwachten van dit bezoek aan de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis?
Een bevalling is een levensveranderende gebeurtenis. Niet alleen voor de baby, ook voor jouw als nieuwe moeder. Naast fysiek herstel van de bevalling zul je in de eerste weken gaan wennen aan je nieuwe rol en verantwoordelijkheden als moeder.
Om de lichamelijke en mentale impact van een bevalling te kunnen monitoren, is er de nacontrole. Ongeveer zes tot acht weken na de bevalling wordt je uitgenodigd bij de verloskundigenpraktijk of by de gynaecoloog in het ziekenhuis die jouw bevalling begeleidde. Tijdens de nacontrole bespreek je hoe je zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn verlopen en hoe jij dit hebt ervaren. De nacontrole is voor jou bedoeld, maar vaak kun je gerust je baby meenemen. Sterker nog: veel verloskundigen vinden het enorm leuk om de baby te ontmoeten.
Waarom een nacontrole na de bevalling?
Die nacontrole helpt vrouwen om eerder hulp te kunnen vragen wanneer ze lichamelijke of mentale klachten hebben, en helpt bij het opsporen van vrouwen die lijden aan angst, somberheid, postpartum depressie of een andere aandoeningen gerelateerd aan zwangerschap en geboorte.
Ook als je lichamelijke klachten hebt zoals pijn die gerelateerd is aan de bekkenbodemspieren of pijnlijke hechtingen, is het fijn om na de bevalling met de verloskundige of gynaecoloog te kunnen spreken. Ook controleert de verloskundige of je lichamelijk goed herstelt door bloeddruk te meten, je baarmoeder te controleren op het formaat, en de hechtingen van een knip of scheur te controleren.
Een volgende zwangerschap
Ook al zit je er nog totaal niet op te wachten met mogelijk bloedverlies en hormonen die je nog last kunnen bezorgen, de verloskundige bespreekt tijdens de nacontrole vaak ook anticonceptie na de bevalling. Ook als je zes weken na de bevalling nog geen behoefte hebt aan seks, is het goed om je alvast te verdiepen in anticonceptie. Vier weken na de bevalling kun je namelijk wel alweer vruchtbaar zijn. Borstvoeding geven is geen betrouwbare vorm van anticonceptie. Als je vragen of twijfels hebt over je seksleven na de bevalling, kun je je verloskundige hier ook vragen over stellen.
De nacontrole is ook een moment om een blik vooruit te werpen. Als je zwangerschap moeilijk is verlopen, bijvoorbeeld door psychische klachten of een medische indicatie zoals zwangerschapsvergiftiging of hyperemesis gravidarum, bestaat er een kans op herhaling bij een volgende zwangerschap. Daarover gaat de verloskundige of gynaecoloog met je in gesprek.
Overdracht
Die 6 weken na de bevalling zijn ook het officiele moment waarop de begeleiding door je verloskundige wordt afgesloten. Vanaf dit moment wordt de zorg voor je baby overgedragen aan de jeugdgezondheidszorg. Als je vragen hebt over je baby kun je vanaf nu terecht bij je huisarts of het consultatiebureau. Met vragen over je eigen gezondheid kun je terecht bij je huisarts.
Is de nacontrole verplicht?
Nee, je kiest zelf of je op nacontrole wil komen. Als je herstel goed gaat en je zit lekker in je vel, hoef je deze afspraak niet te maken. Toch kiezen veel moeders ervoor om wel langs te gaan omdat het prettig is als een zorgprofessional meekijkt naar je herstel. Ook kan het opluchten om met iemand te praten over hoe jij het moederschap ervaart en om even je hart te luchten.