Geen zin in seks na bevalling
02/04/2022

Seksuoloog Astrid vertelt waarom je na de bevalling geen zin kunt hebben in seks en hoe je dat wel weer krijgt

Toen wij onlangs vroegen aan onze lezers wat ze willen weten over seks na de bevalling, was er één vraag die veel werd gesteld: ‘Hoe kan het dat ik geen zin heb in seks en hoe krijg ik dat wel weer?’ Seksuoloog Astrid Kremers van sexuoloog.nl geeft in dit artikel antwoord op de prangende vraag.

Geen zin in seks na de bevalling

Het is niet gek dat je na de bevalling geen of minder zin hebt in seks. Je bent immers moeder geworden en de dynamiek van je gezin is behoorlijk veranderd. In de periode na de bevalling wegen bij veel vrouwen dan ook de remmende factoren zwaarder dan de stimulerende factoren waardoor je weinig zin hebt in seks. Die factoren verschillen van vrouw tot vrouw en dus herkent de een zich meer in de factor die over zichzelf gaat en herkent de ander zich juist meer in de factor over haar relatie. Over het algemeen zijn er vier factoren die je zin in seks kunnen verminderen, namelijk:

Jezelf

Wanneer je net (opnieuw) moeder bent geworden zijn er veel veranderingen gaande. Niet alleen om je heen, maar ook bij jezelf. Je bent vermoeid door de gebroken nachten en hebt een vol hoofd door de komst van een kindje. Ook je lichaam is aan het herstellen. Je vindt dat je buik nog te slap is, bent onzeker over je lichaam na de bevalling en je hebt last van je vulva of vagina. Al die mentale en lichamelijke veranderingen die jij als moeder doormaakt, kunnen ervoor zorgen dat je hoofd niet staat naar seks.

Relatie

Een andere factor die je kan remmen in de zin in seks gaat over je relatie. Met de komst van een baby, verandert de balans tussen liefde en lust. Liefde, zorgzaamheid, betrouwbaarheid en geborgenheid kunnen wellicht zwaarder gaan wegen dan lust. Jullie hebben waarschijnlijk veel meer tijd en aandacht voor de baby dan voor elkaar waardoor je minder wordt geprikkeld om intiem met elkaar te zijn. Ook verandert de dynamiek nu jullie (opnieuw) ouders zijn waardoor je samen met je partner een nieuwe weg moet vinden.

Overige omstandigheden

Naast jezelf en je partner, zijn er natuurlijk ook nog overige omstandigheden die de zin in seks kunnen verlagen. Slaapt jouw kindje op jullie kamer? Dan zou dat remmend kunnen werken. Hetzelfde geldt voor een babyfoon op de kamer of rommel in huis waardoor je geen behoefte hebt om te vrijen.

(Seksuele) prikkels

Met de komst van een baby kan het ook goed zijn dat je minder adequate seksuele prikkels krijgt. Waar je voor je zwangerschap iedere dag aandacht besteedde aan je uiterlijk, ben je nu vooral bezig met het verzorgen van je kindje. Een misschien ben je nu meer binnenshuis dan buitenshuis. Dat zorgt er vaak voor dat je minder seksuele prikkels krijgt. Ook ervaren jonge moeders dat er met een baby aan hun zijde al een groot appel wordt gedaan op hun lichaam waardoor ze de momenten dat er even niet aan hun lijf wordt gezeten, als heel prettig ervaren.

Wat geldt voor jou?

De reden dat je na de bevalling geen of weinig seks hebt, verschilt dus heel erg per persoon. Mocht je graag weer willen vrijen met je partner, dan is het goed om te kijken welke remmende factoren op jou van toepassing zijn en die op te lossen. Vind je het lastig om seks te hebben omdat je kindje in een wiegje op jullie kamer ligt? Dan is het wellicht goed om op een andere plek te vrijen of je kindje in zijn of haar eigen kamer te leggen. Ben je niet blij met je lichaam en heb je behoefte aan sporten? Probeer daar dan ruimte voor te maken.

Communicatie met je partner is daarnaast ook van belang. Wellicht dat jullie prioriteit momenteel niet ligt bij seks, maar bij de baby. Dat weten van elkaar, kan heel fijn zijn en de druk verlichten. Hetzelfde geldt voor als je wel zin hebt in seks, maar bang bent voor de pijn waardoor je iedere vorm van aanraking liever niet hebt omdat je denkt dat wie A zegt, ook B moet zeggen. Wanneer je partner daarvan of de hoogte is, kunnen jullie samen kijken wat wel een prettige manier is voor intimiteit.

Veel verandering

Los van dat het goed is om te kijken welke remmende factoren voor jou gelden, is het ook belangrijk om te weten dat de komst van een kindje veel veranderd. Dus ook je seksleven. Zo kan het goed zijn dat er geen of weinig ruimte is voor bepaalde, seksuele gewoontes die jij en je partner hadden. Deze nieuwe fase vraagt vaak om flexibiliteit zijn zodat er weer mogelijkheden ontstaan voor een plezierig seksleven voor beiden. En mocht je er samen niet uit komen, schroom dan niet om een afspraak te maken bij een seksuoloog NVVS. Vaak kan één gesprek al een groot verschil maken.

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS, Cognitief Gedragstherapeutisch Werker VGCt en EMDR therapeut. Ze heeft een eigen seksuologie praktijk in Utrecht.

Meer lezen?
Deze vier vrouwen vertellen wanneer ze weer seks hadden na de bevalling én hoe dat voelde

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen