Het is zover: je kindje is geboren! Voor het eerst ervaart jouw baby een andere wereld buiten de veilige buik waar hij of zij in zat. Na al die maanden in je buik wordt je baby nu voor het eerst fysiek gescheiden van jou.
Wat is het gouden uur?
Er is steeds meer aandacht voor het ‘gouden uur’. Met het gouden uur wordt eerste uur na de geboorte van je kindje bedoeld. Het is een uur waarin je je kindje voor het eerst ziet en waarin de basis van de band tussen jou en je zoon of dochter wordt gelegd.
Er is steeds meer aandacht voor een goede start samen tussen baby en mama. Daarom worden er tijdens dit uur – als dat mogelijk is – geen medische handelingen verricht. Zo mag de eerste ontmoeting tussen jou en je baby centraal staan. Het moment van de geboorte is een transformatie voor de baby en voor de ouders en het gaat erom dat jij, je baby en je partner aan elkaar kunnen wennen en de tijd krijgen om elkaar te ontdekken.
Huid-op-huid contact – dus een ontbloot bovenlijf tegen een bloot babylijf in een rustige, ongestoorde omgeving – is aan te raden tijdens het gouden uur. Als er toch controles worden gedaan bij je baby, dan kun je aangeven dat je zo dicht mogelijk bij je baby wil blijven. Als je even wilt douchen, wilt bijkomen of medisch gecheckt moet worden, kan je baby ook huid-op-huid contact maken met je partner.
Meer lezen: Langer verlof van partner helpt bij succesvol borstvoeding geven
Wat als je het gouden uur hebt gemist?
Dat gouden uur is dus een bijzondere periode. Maar besef je: er is er geen man overboord als jullie start anders verloopt. Maak je niet te veel zorgen als je het gouden uur hebt gemist. Een veilige hechtingsstrategie en warme verbinding tussen jullie hangt niet enkel en alleen af van die eerste momenten samen.
Er kan bij jou wel een gevoel van rouw ontstaan over wat je hebt gemist. Misschien kijk je terug op een eerste start met je baby die heel anders verliep dan gehoopt, bijvoorbeeld door een spoedkeizersnede of medische interventie. Het kan fijn zijn om dit met andere ouders te bespreken. Bedenk dat het leven van jouw baby bol staat met momenten en situaties waarin jij contact en verbinding kunt maken die leiden tot die fijne band tussen jou en je kindje. Zo kun je in de weken na geboorte bijvoorbeeld ook veel huid-op-huidcontact hebben. Dus hoewel het eerste uur je een goede start kan geven, zijn er veel mogelijkheden tot verbinding en herstel in de periode erna. Voel je dus niet schuldig als je het ‘gouden uur’ hebt gemist.
Meer lezen: Verloskundige Sophie: ‘Smartphone verstoort steeds vaker het gouden uur’
De voordelen van het gouden uur
Wanneer jouw baby direct na de geboorte huid-op-huid contact met jou maakt, bevordert dit de band tussen moeder (of vader) en kind omdat de aanmaak van oxytocine, ook wel het liefdes- of knuffelhormoon genoemd, wordt gestimuleerd. Ditzelfde hormoon helpt ook bij het op gang brengen van de borstvoeding.
Door op jouw borst te leggen neemt jouw baby bovendien jouw geur, warmte en stem beter in zich op. Het huid-op-huid contact met mama en papa in het eerste uur na de geboorte helpt je baby ook om de bloedsuiker, temperatuur en ademhaling te reguleren. Na de geboorte is je baby ook nog onbeschermd tegen bacteriën en microben van buitenaf. Huid-op-huid direct na de geboorte zorgt ervoor dat jouw ‘goede’ microben overgedragen worden op jouw baby en draagt zo bij aan een ontwikkelde afweerfunctie tegen ‘slechte’ microben. Dit heeft een levenslang effect.
Sommige ouders voelen al een band met de baby tijdens de zwangerschap, bij anderen komt dit proces pas later op gang. Maak je geen zorgen als je niet meteen een golf van liefde voor je baby voelt of wanneer de start samen anders verloopt dan je had gehoopt. Een geboorte kan een overweldigende ervaring zijn en het kan even duren om de band met je baby op te bouwen. Bovendien kunnen er allerlei factoren aan ten grondslag liggen waardoor je niet de start ervaart met je baby zoals je dat had gewild.
Wil jij als ouder leren wat belangrijke ingrediënten zijn voor een goede band en hechting met je kindje; kijk dan bijvoorbeeld eens naar de Cursus Building the Bond.