kolf kiezen
01/10/2024

Hands free draadloze borstkolf

Toen we in 2020 begonnen met How About Mom kwamen nét de eerste elektrische, handsfree borstkolven op de markt. Inmiddels zie je de handsfree draadloze borstkolf steeds vaker. En met een reden: ze bieden vaak veel gemak en comfort voor moeders die willen kolven.

Er zijn verschillende redenen om te kolven. Door afkolven kan een baby die niet zelf aan de borst kan of wil drinken, toch moedermelk krijgen. Melk kolven is een optie voor moeders die wel borstvoeding willen geven, maar waarbij drinken aan de borst niet lukt of gewenst is. Of als ze het geven van een flesje zo nu en dan willen uitbesteden, bijvoorbeeld bij een weekendje weg of een avond uit.

Meer lezen: Difrax lanceert handsfree draadloze borstkolf

Weer aan het werk

Veel vrouwen die beginnen met werken en borstvoeding geven zijn ook nog een tijdje aan hun borstkolf gekluisterd. Zolang je niet in de buurt van de baby bent, maar nog wel om de paar uur voeding geeft, ben je toegewezen op een kolfapparaat. Starten met werken is voor veel moeders – inclusief mijzelf – een reden om te kolven, maar de ouderwetse kolfapparaten maken kolven op werk soms behoorlijk uitdagend.

fulltime kolven ervaring Martine

Elektrische kolf = niet per sé hands free

Er zijn handkolven en elektrische kolven op de markt. Een elektronische borstkolf is al minder werk dan een handkolf, alleen je moet alsnog de kolf op de juiste plek houden. Dat betekent dat handsfree kolven er nog niet in zit.

Om daar iets op te verzinnen brachten bedrijven die borstkolven maken een soort bustiers of korsetten op de markt, waar de kolf in blijft zitten. Zo heb je wel je handen vrij. Maar het ziet er alsnog weinig ontspannen uit om met die twee units én een korset te moeten lopen. Laat staan dat je zo’n ‘bustier’ even snel aanschiet als je snel wil kolven onderweg of kolft op je werk. Ik kan me ook de keren dat ik naar de deurbel moest lopen terwijl ik mezelf nét in het borstkolf-bustier had gehesen, nog goed herinneren. Zo awkward, ‘hallo postbode’.

Draadloze hands free borstkolf

Steeds meer bedrijven hebben een draadloze borstkolf in het assortiment, waarmee je dus gedag zegt tegen snoeren, bustiers en slangetjes. De borstkolf bestaat uit een ingebouwde pomp én een plastic zakje of compartiment om de melk op te vangen.

Deze draadloze borstkolf draag je in een voedingsbh: je maakt de BH open, stopt de pomp er op de juiste plek in zodat je tepel goed in de pomp past, zet hem aan en kunt verder je gang gaan.

Discreet in je BH

Het grote voordeel is dat je je handen dus vrij hebt, omdat de borstkolf op z’n plek blijft zitten in een BH. Behoorlijk handig, als je op werk wil kolven.

Stiller

Ook zijn de draadloze borstkolven tegenwoordig steeds stiller. Ze zijn vaak geluidlozer en discreter dan reguliere borstkolven, waarbij je het geluid van de pomp soms goed kan horen.

Melkproductie bijhouden

Nog een groot voordeel: doordat er sensoren in de borstkolf zitten, kun je met de bijbehorende app bijhouden hoeveel melk je afgekolfd hebt. Je geeft aan hoeveel melk je wilt kolven en de app geeft een seintje zodra je deze hoeveelheid bereikt hebt.

Elvie stride review

Alleen die prijs…

Het enige grote nadeel? De prijs! De eerste generatie draadloze elektrische kolven kosten rond de $400-500 dollar, zoals de Elvie Pump. Inmiddels zijn er gelukkig ook steeds goedkopere modellen op de markt.

Op 3 juli 2019 schreef ik bij de eerste versie van deze blog: Team How About Mom hoopt dat andere borstkolf fabrikanten aan het opletten zijn. Medela en Philips, waar blijft jullie draadloze, compacte borstkolf? Zodat vrouwen niet meer aan die slangetjes en snoeren vastzitten en gewoon weer verder kunnen met hun leven?

Wat gaaf om te zien dat er steeds meer modellen draadloze en handsfree kolfapparaten op de markt komen, om het leven van borstvoedende mama’s net wat makkelijker te maken.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen