Kolven op werk

Borstvoeding geven en werk

Veel vrouwen starten met kolven als ze weer aan het werk gaan. Dat betekent dat je onder werktijd gaat afkolven. Hoe pak je dat aan?

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Het moment is aangekomen: na een prachtige periode waarin je (opnieuw) moeder bent geworden, is het tijd om weer naar werk te gaan. Door te kolven blijft je melkproductie op gang en kun je je baby voorzien van moedermelk. 

Kolven op werk: de voorbereiding

Het kan in het begin best een uitdaging zijn: kolven. Wellicht voel je je niet helemaal op je gemak of moet je nog wennen aan kolven. Het is dan fijn om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze nieuwe stap.

Lactatiekundige Céline Moly raadt moeders dan ook aan om een paar weken voordat je aan het werk gaat, te starten en oefenen met kolven. Daarbij is het belangrijk dat je ontspant en rust neemt voor het kolven.

Een fijne kolfbh is voor de meeste vrouwen een goede aankoop. Een kolfbh stelt je in staat om discreet te kunnen kolven, zonder dat je je bh volledig uit hoeft te trekken, en zorgt ervoor dat je tijdens het kolven je handen vrij hebt. Bijvoorbeeld om even een ontspanningsoefening te doen, foto’s van je kindje op de crèche te kijken of een aflevering van jouw favoriete serie te kijken.

Keuze voor een borstkolf

Er zijn handkolven, enkele elektrische kolven en dubbele elektrische kolven. Ze verschillen in kracht, capaciteit en prijs. Voor kolven op het werk kan een handsfree borstkolf een uitkomst zijn. Deze elektrische borstkolf is draagbaar, draadloos en compact. Zo kun je op je werk, thuis of onderweg makkelijk afkolven. 

draadloze hands-free borstkolf

Hoeveel afgekolfde melk heb je nodig?

Ga je op werk kolven, dan hoef je maar een voorraad voor 2 of 3 dagen aan te maken voordat jij gaat beginnen. De rest van de melk ga je afkolven op je werk.

Kijk hoeveel je baby op dat moment drinkt en pas daar de voorraad op aan. De voorraad blijft op peil doordat jij kolft terwijl jouw kindje ergens anders een flesje afgekolfde melk krijgt. Twee kolfmomenten per acht uur zijn in principe genoeg om je melkproductie op peil te houden en je melkvoorraad bij te houden.

Voorbeeld schema afkolven

Dit is een voorbeeld kolfschema waarbij een baby 8 keer drinkt. Minder (6 keer) of vaker drinken kan ook. Je kunt kiezen om dan op je werk 3 of 4 keer te kolven, maar je kunt ook kijken of het lukt met 2 kolf momenten:

voorbeeldschema kolven op werk (How About Mom)

Kolven onder werktijd 

Wanneer je weer aan het werk gaat, betekent het dus ook dat je op kantoor moet kolven. Gelukkig is dat wettelijk gezien mogelijk.

Voedingsrecht

Een werkgever is verplicht jou tijd te geven voor het kolven of het voeden van je baby. Dit wordt in de wet ook wel het ‘voedinsgrecht’ genoemd. Je mag dus wettelijk gezien 25% van je werktijd besteden aan voeden of kolven totdat je kind negen maanden is. Werk je 8 uur, dan mag je dus maximaal 2 uur per dag besteden aan borstvoeding of kolven.

De tijd waarin je kolft of voedt krijg je gewoon doorbetaald. Je werkgever mag geen loon inhouden. Wil je na negen maanden nog steeds kolven of borstvoeden, dan moet dat in je eigen tijd (bijvoorbeeld tijdens de lunch, of je maakt hierover aparte afspraken met je werkgever).

Als je kolft onder werktijd mag je 25% van je tijd besteden aan voeden of kolven. Daarom is het slim om met je collega’s te bespreken dat je in deze periode voor 75% inzetbaar bent, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Een geschikte ruimte kolfruimte

Je werkgever hoort voor het kolven of voeden een geschikte afgesloten ruimte beschikbaar te stellen; een wc, berging of je auto zijn niet geschikt. De ruimte moet hygiënisch en afsluitbaar zijn, voldoende privacy bieden en er moet een stoel of bank staan. Uiteraard heb je stroom nodig en het liefst een koelkast om de afgekolfde melk in te bewaren.

voorraad afgekolfde moedermelk

Is kolven onder werktijd lastig?

Ondanks de wetgeving houden niet alle werkgevers zich hieraan. Het is niet altijd eenvoudig om voor jezelf op te komen wanneer je net weer aan het werk gaat. Het is wel belangrijk om te weten wat je rechten zijn en te weten dat je hier voor mag gaan staan.

Het kan je helpen om je collega’s erbij te betrekken, maar dat hoeft niet. Als zij weten dat jij iedere dag een aantal momenten nodig hebt om te kolven, kunnen zij daar ook rekening mee houden. Misschien helpt het ook om tijden in je agenda te blokkeren.

Om je werkgever de tijd te geven om een geschikte ruimte te regelen is het slim om je borstvoedings-, of kolfwens op tijd bespreekbaar te maken, dus voordat je met verlof gaat.

Tips van andere moeders over kolven op werk

Sigourney: “Probeer kolven in een geschikte ruimte eerst met je leidinggevende te bespreken. Als je geen medewerking krijgt, probeer het dan te bespreken met de bedrijfsarts of de ondernemingsraad van je werkgever.”

Steffy: “Ik kolf twee keer per dag op mijn werk. Als de borstvoeding niet op gang komt tijdens het kolven, helpt het mij om naar foto’s of video’s van mijn baby te kijken. Meestal gaat de melk dan wel stromen.”

moeder werk carriere

Tips voor kolven op werk

Sommige vrouwen hebben er geen enkel probleem mee, maar voor andere vrouwen is het lastiger om voldoende melk te kolven. De volgende tips kunnen je helpen:

  • Ontspanning is erg belangrijk tijdens het kolven. Ontspan, masseer en maak je borsten warm. Zoek een fijne, rustige plek op om te kolven.
  • Activeer je borsten: masseer je borsten en maak je borsten warm. Hiermee wek je het toeschieten van de melk op.
  • De toeschietreflex kan eerder op gang komen als aan je kind denkt. Kijk naar een foto, een filmpje van je baby en je zult merken dat je borsten eerder een ‘seintje’ krijgen.
  • Koop passende borstschilden. Als borstschilden te groot of te klein zijn voor je tepels, kunnen je tepels of tepelhoven beschadigen en werkt de zuigkracht van een kolfapparaat niet goed.
  • Zorg goed voor jezelf: borstvoeding geven en kolven vragen veel van je! Zorg daarom dat je zelf ook voldoende eet en drinkt.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲