17/09/2021

Hey, dat valt mee: vijftien zaken in het moederschap die jullie makkelijker afgaan dan verwacht

We zeggen het vaker: het is onmogelijk om je voor te bereiden op het moederschap, dat moet je simpelweg gaan ervaren. Door de verhalen van andere moeders, boeken, sites, apps of cursussen kun je vaak wel een beeld scheppen van wat je straks allemaal te wachten staat. Wij geloven dat het goed is om je op allerlei scenario’s voor te bereiden zodat je straks sterk in je schoenen staat. Dat kunnen dingen waar je nu misschien tegenop ziet of die nu heel lastig lijken, in de praktijk alleen maar meevallen.

Op Instagram stelden we de vraag: wat had je verwacht lastig te vinden, maar gaat je verrassend makkelijk af? Dat leverde talloze positieve reacties op die we graag met jullie delen.

1. Slaap(gebrek)

Minder kunnen slapen, gebroken nachten, vroeg eruit moeten: van te voren iets waar heel veel moeders erg tegenop zagen, maar wat in de praktijk toch mee valt. “Het is vervelend, maar ik geniet ook van die momenten samen” en “Die nachtvoedingen zijn juist knus samen”. Ook geven moeders aan dat ze het slapen van hun kindjes op zich makkelijker vinden dan verwacht, bijvoorbeeld doordat er sneller een ritme is of omdat er sneller hele nachten wordt doorgeslapen.

2. De overgang van 1 naar 2 (of meer) kinderen

Tijdens je zwangerschap van de tweede kun je er letterlijk wakker van liggen: hoé ga ik dit straks allemaal doen met ook nog een rondlopende peuter/kleuter thuis. Je weet hoeveel zorg en aandacht een baby nodig heeft, daar had je bij de eerste een dag én nachttaak aan. Ook dat komt gelukkig goed. “Op pad met een baby en een peuter”, “De avondspits met twee kleine kinderen” of “De overgang van drie naar vier kids vond ik een eitje”.

3. Op tijd komen

“Toen mijn dochter bijna naar de basisschool ging, zag ik er enorm tegenop dat we dan ineens iedere ochtend op tijd op het schoolplein moesten staan. Dat valt gelukkig reuze mee en gaat ons makkelijker af dan verwacht.” Meer moeders geven aan dat ze gevreesde ochtendspits mee vinden vallen en dat het makkelijker is om ondanks een baby of kleine kids toch gewoon op tijd te komen.

4. Houden van je postpartum lijf

“Dag 1 postpartum en ik vind mijn lijf prachtig”. Woorden waar wij gelukkig van worden. “Ik was bang nooit van mijn striae te kunnen houden, maar ik heb me er inmiddels volkomen bij neergelegd.” en “Accepteren dat ik nooit meer in mijn oude spijkerbroek pas omdat mijn figuur simpelweg is veranderd blijkt makkelijker dan verwacht.”

5. Alleenstaand moederschap

Van zwangerschap tot bevallen en opvoeden: een aantal moeders laat weten dat het alleenstaand moederschap ze meevalt. Good for you!

6. Loslaten

Het voor het eerst afzetten bij de crèche, je kindje uit logeren brengen, een weekend weg met z’n tweeën, een huilende baby afzetten bij de gastouder: ervaringen waar we dachten veel meer moeite mee te hebben, maar die ons toch een stuk makkelijker afgaan. Bye bye baby!

7. Borstvoeding geven

Dat het in het begin uitdagend is, daar zijn de meeste moeders het wel over eens. Maar daarna valt het veel vrouwen toch mee. “Het feit dat ik inmiddels altijd en overal kan voeden, dat had ik in die eerste paar dagen nooit verwacht” of “Fulltime kolven leek me doodvermoeiend, maar ik doe het gewoon.” Een andere moeder deelt: “Ik was ongelofelijk preuts en had zelfs moeite met in bikini lopen. Nu geef ik overal gewoon borstvoeding en ik ben daar trotser op en relaxter over dan ik van te voren had kunnen bedenken.”

8. Andere meningen negeren

“Voorheen trok ik me alles meer aan, nu kan ik andersmans meningen veel makkelijker naast me neerleggen.” Ook die ervaring horen we veel vaker terug. Hoe het moederschap zorgt voor een soort filter, maar ook hoe het ons steviger in onze schoenen zet, zekerder van onszelf maakt en het makkelijker maakt om voor onszelf op te komen.

9. Geduldig zijn

“Voor iemand die zo ongeduldig is, gaat het me verrassend makkelijk af om wel alle geduld op te brengen bij mijn kinderen.” Herkenbaar? Kinderen krijgen betekent geduldig nodig hebben. Dat begint al tijdens je zwangerschap. Gelukkig kunnen zelfs de meest ongeduldige types dit enigszins loslaten als ze eenmaal kinderen krijgen en wel geduld moeten hebben.

10. Onze relatie

Een kindje krijgen heeft impact op je relatie, zo simpel is het. Reacties als “Ik rekende erop dat het zwaar zou worden, maar het is eigenlijk alleen maar beter en makkelijker geworden”, “Het valt me mee hoe goed we een team zijn” en “Ik had verwacht veel meer ruzie te maken over zorgtaken – wie doet wat – maar dat verloopt eigenlijk heel erg vanzelf. Alsof we nooit anders hebben gedaan” laten echter zien dat het deze verandering in jullie relatie juist ook heel erg mee kan vallen.

11. Bevallen

Sommige vrouwen kunnen niet wachten om te gaan bevallen, anderen zien er enorm tegenop. In beide gevallen kan de feitelijke bevalling nog mee- of tegenvallen. Aan How About Mom laten een aantal moeders weten dat het bevallen erg is mee gevallen, dat de pijn mee viel, dat het opvangen van de weeën goed te doen was en dat een onverwachte thuisbevalling juist heel erg fijn was.

12. Toegeven dat het niet goed gaat

“Ik vond het makkelijker dan verwacht om hulp te zoeken, zodat ik eindelijk moedersgevoelens kon gaan ontwikkelen”, deelt een moeder. Hulp nodig hebben is één ding, dit toegeven en daadwerkelijk hulp zoeken iets anders. Je kunt daar vanzelfsprekend ongelofelijk tegenop ziet, maar gelukkig ervaren vrouwen ook dat het mee kan vallen als je uiteindelijk toegeeft dat het niet goed met je gaat.

13. Poepluiers

Geef toe: op poepluiers zit niemand echt te wachten. Maar hey, ze horen erbij. Sommige aanstaande moeders zien er van te voren extra tegenop, maar: “Ik dacht dat ik het heel vies zou vinden, maar dat valt me mee” en “Ik vind poep, plas, snot en spuug van andere kinderen ongelofelijk vies, maar van mijn eigen kindje totaal niet.”

14. De kraamperiode

Wij raden moeders aan om zich ook goed voor te bereiden op hun kraamperiode en daar de nodige voorbereidingen voor te treffen. We zijn ook eerlijk over wat je kunt verwachten qua lichamelijk en mentaal herstel. Misschien niet altijd even leuk om van te voren te lezen, maar wel goed om van te voren te weten wat je kunt verwachten. Een aantal moeders laat weten dat ze (misschien daardoor) het herstel na de bevalling erg mee vonden vallen. “Het herstellen van een knip viel me mee”, “Ik was sneller dan verwacht weer op de been na mijn keizersnede” en “Het omschakelen van mijn oude leven naar het leven met een newborn ging me makkelijker af dan verwacht”. Ook een leuke: “Ik had nooit verwacht dat ik het zo makkelijk zou vinden om dagen mijn huis niet uit te komen”.

15. Opvoeden

Consequent zijn, iedere dag zelf gezond koken, niet teveel schermtijd, niet teveel suiker: hoewel het niet altijd even vlekkeloos verloopt, geven veel moeders aan dat ze het makkelijker vinden dan verwacht om hun eigen wensen wat betreft de opvoeding na te leven.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief