hoe vaak kind in bad
01/07/2022

Hoe vaak ‘hoort’ een kind in bad te gaan?

De kids in bad stoppen. De ene moeder geniet van dit moment, de andere moeder is er absoluut geen fan van. Behoor jij tot de laatste categorie, dan hebben we goed nieuws voor je: het is prima als jouw kindje één of twee keer per week in bad gaat.

Vuile snoetjes of plakkerige handjes: de meeste kinderen kunnen na een dag spelen, eten, kruipen, stappen of rollen wel een opfrisbeurt gebruiken. Moet jouw kleintje direct in bad (of in de douche, als ze wat ouder zijn)? Nope! Met een washandje krijg je die handen, gezichtjes en billen – ook belangrijk – ook schoon voor het slapengaan. Vergeet ook hun voetjes niet, als ze bijvoorbeeld sandalen aan hebben gehad of veel op blote voeten hebben gelopen.

Hoe vaak moeten baby’s en kinderen dan wel in bad?

Hier is een richtlijn die je aan kunt houden:

  • Baby’s, dreumesen en kleuters ‘moeten’ ongeveer één of twee keer per week in bad. Hun gevoelige huid hoeft zeker niet iedere dag volledig schoongemaakt te worden. Doorgelekte luier of héél erg van de spaghetti bolognese genoten? Dan is een kort badje tussendoor natuurlijk geen probleem.
  • Kinderen tussen de 6 en 11 doen er goed aan om zo’n twee tot drie keer per week in bad of in de douche te gaan. Een extra douche kan nodig zijn als ze erg zweterig, stinkerig of modderig zijn na een drukke dag spelen.
  • Pubers en tieners zouden dagelijks moeten douchen. Als die zweterige oksels op gang beginnen te komen, dan kom je niet meer onder die dagelijkse wasbeurt uit.

Jouw huis, jouw regels

Uiteindelijk moet je hier als ouder je eigen weg in vinden. Als jouw chagrijnige peuter geen zin meer heeft in een bad, dan is dat niet het einde van de wereld. Als jouw baby juist heerlijk tot rust komt na een bad, dan is een keertje extra badderen echt niet erg. Zorg wel dat je het huidje van je baby goed verzorgd en vet genoeg houdt. Gebruik bijvoorbeeld een fijne, verzorgende badolie.

Tenslotte: zeker met deze temperaturen is het goed om te onthouden dat het belangrijk is om na het zwemmen in een meertje, zee of zwembad belangrijk is om thuis af te spoelen. Nat worden is namelijk niet hetzelfde als schoon worden 🙂

Meer lezen?
Dít vinden jullie verrassend genoeg de grootste uitdaging in de opvoeding
Educate your sons, hoe doe je dat eigenlijk? Specialist seksuele opvoeding Anna geeft antwoord op die vraag

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen