Hoe verandert je huid als je stopt met anticonceptie?

Schoonheidsspecialist Anne Tijdink krijgt in haar praktijk regelmatig vrouwen die een grote verandering in hun huid merken wanneer ze stoppen met hun anticonceptie. “Je denkt aan een baby en een zwangere buik, niet aan een hoofd vol puistjes.”

How About Mom:
How About Mom:

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies geven in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is eigenlijk het effect van anticonceptie op onze hormoonhuishouding? De prikpil, het hormoonstaafje en het spiraaltje zijn anticonceptiemethoden die onder de categorie progestageen-alleen vallen. Deze methoden hebben een androgene, oftewel ‘mannelijke’ uitwerking op onze huid.

Aangezien de talgproductie in onze huid bijna volledig wordt gecontroleerd door androgene hormonen, kunnen de prikpil, het hormoonstaafje en het spiraaltje de talgproductie bevorderen. Ontstekingen, zoals puistjes, ontstaan als de poriën verstopt raken door een verhoogde talgproductie.

Progestageen en oestrogeen

De reguliere anti-conceptiepil bevat naast progestageen ook oestrogeen. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat de talgklierproductie remt. Hierdoor kunnen klachten als acné juist verminderen.

Anne: ‘De invloed van anticonceptie op jouw huid heeft met veel factoren te maken, waaronder met de samenstelling en de vorm van de gebruikte hormonen. Soms kunnen acné-klachten ook zomaar ontstaan of verergeren, en soms juist verminderen of helemaal verdwijnen.’

ovulatie thermometer anticonceptie

Hormonen weer in balans

Als je stopt met anticonceptie heeft je lichaam weer even de tijd nodig om de juiste balans tussen de hormonen te vinden, vertelt Anne. ‘Dit kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op je huid. In de meeste gevallen, zeker bij de Diane en Yasmin pil, neemt de remming op het mannelijke hormoon af en neemt de talgproductie toe, en heeft het stoppen in de eerste paar maanden een negatief effect op de zuiverheid van je huid. Bij een gevoeligheid voor Levonorgestrel (een naam voor progestageen) kan het stoppen met de Mirena spiraal er echter voor zorgen dat je huid er mooier uit gaat zien.’

Stoppen met anticonceptie betekent ook dat – als het goed is – je reguliere cyclus weer op gang komt. Tijdens je menstruatiecyclus hebben de verschillende hormonen ook een effect op hoe je huid eruit ziet. In de eerste fase van de menstruele cyclus werkt je lichaam naar een eisprong of ovulatie toe en produceert daarom meer vrouwelijke hormonen.

In de tweede fase, ongeveer 14 dagen voor de menstruatie, dalen de vrouwelijke hormonen en nemen de mannelijke hormonen toe. Deze shift in hormonen zorgt ervoor dat je huid er doorgaans in de eerste fase van de menstruele cyclus mooi uit ziet en rustig is, maar in de tweede fase, door een toename van de talgproductie, meer onzuiverheden gaat vertonen.

Tips van schoonheidsspecialiste

Wat kun je doen als je huid verandert door het starten of stoppen met anticonceptie? Anne heeft nog een aantal tips:

  • Misschien is het een open deur, maar probeer je huid altijd te reinigen voor het slapen. Zweet, milieuvervuiling en make-up kunnen de poriën verstoppen en zorgen voor puistjes.
  • Zorg dat je de huid niet uitdroogt, dit stimuleert namelijk juist de aanmaak van talg.
  • In de week van je menstruatie kan het zijn dat het lichaam gevoeliger is. Waxen en epileren zijn in die week minder aan te raden.

How About Mom: de kinderwens & zwangerschap app die helemaal om JOU draait 📲