Hoeveel flesvoeding baby
25/05/2022

Hoeveel kunstvoeding heeft mijn kindje nodig?

Het kan soms best ingewikkeld zijn om in te schatten of je kindje voldoende heeft gedronken of niet. Een veelgestelde vraag van moeders is dan ook: ‘Hoeveel flesvoeding heeft mijn kindje nodig?’ In dit artikel deelt lactatiekundige Céline Moly het antwoord op die vraag.

En vertelt ze welke signalen erop duiden dat je kindje voldoende heeft gedronken.

Een schema of niet?

Ieder kindje is uniek en heeft zijn eigen behoeften. Daarom heb je geen regels of een schema nodig voor het aantal voedingen en de hoeveelheid kunstvoeding die je moet aanbieden. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar hoe anders baby’s kunnen zijn: de ene baby heeft in de eerste weken na de geboorte behoefte aan 8 keer drinken per dag, de ander wel 10 of 12 keer.

Het is dan ook veel fijner en beter voor je kindje om te kijken naar waar hij behoeften aan heeft. Uiteraard is het als kersverse moeder lastig in te schatten hoeveel dat dan is. Het is in ieder geval goed om te weten dat je in de eerste weken na de geboorte de voeding iedere dag langzaam opbouwt. Je zorgt er daarnaast in eerste instantie voor dat je baby voldoende drinkt om na het afvalproces weer aan te kunnen komen. Als je kindje weer groeit pas je de hoeveelheid voeding aan.  

Signalen

Dat er geen regels of een schema nodig zijn om ervoor te zorgen dat je kleintje voldoende drinkt, betekent natuurlijk niet dat het niet af en toe lastig in te schatten is wat nou een juiste hoeveelheid is. Toch kun je er vanuit gaan dat je kindje zelf goed voelt wanneer hij voldoende heeft gedronken. Groeit je kindje goed? Dan weet je dat hij voldoende drinkt. Andere signalen dat je kindje tevreden is en voldoende heeft gedronken, zijn:

  • De baby stopt met drinken en laat de speen of fles los;
  • De handjes zijn volledig ontspannen;
  • De baby kijkt rustig rond of valt in slaap;
  • De baby is ontspannen tussen de voedingen door;
  • De baby is roze van kleur en zijn huid is mooi elastisch.

Voldoende gedronken?

Naast dat het goed is om alert te zijn op bovenstaande signalen, is het ook goed om de plas- en poepluiers van je kindje in de gaten te houden. De plasluiers nemen elke dag toe, afhankelijk van de hoeveelheid voeding die je kindje krijgt. De kleur van de ontlasting verandert gedurende de eerste dagen na de geboorte; van meconium (de eerste ontlasting van je baby) tot groen en uiteindelijk geel.

Ook de groeicurve van je kindje is een goede pijler om te kijken of hij voldoende drinkt. Een baby valt na de geboorte eerst wat af en verliest vocht en lichaamsgewicht. Over het algemeen geldt dat een kindje vanaf de derde dag, en uiterlijk de vijfde dag, weer wat aankomt. Kindjes die kunstvoeding krijgen kunnen er wat langer overdoen om weer op hun geboortegewicht te komen. Is dat in ieder geval binnen de twee weken zo? Dan is er niks aan de hand.

Regeldagen

Eens in de zoveel tijd kan het voorkomen dat je kindje om meer voeding lijkt te vragen. Grote kans dan dat hij dan regeldagen doormaakt. Op die dagen zijn baby’s vaak wakker en hebben ze meer behoefte aan voeding. Regeldagen zijn namelijk een teken dat je kindje in een groeispurt zit. Je baby drinkt daarom ook meer om aan zijn nieuwe behoeften te voldoen. Heeft jouw baby een regeldag? Verhoog de hoeveelheid voeding met mate en kijk hoe je kindje erop reageert.

Benieuwd hoe je regeldagen herkent? Dat lees je in onderstaand artikel.
Regeldagen bij je baby: dit houdt het in en zo herken je ze

Hoeveel voeding?

Hoewel het dus per kindje verschilt hoeveel voeding hij per dag drinkt, zijn er wel richtlijnen waarmee je kunt berekenen hoeveel voeding een baby per dag nodig heeft om goed te kunnen groeien. Zo heeft je kindje ongeveer 150cc à 180cc voeding per kilo lichaamsgewicht per 24 uur nodig. Deel dat getal door het aantal voedingen op een dag (bijvoorbeeld 7 of 8) en je weet wat je baby nodig heeft.

Meer lezen?
Lactatiekundige Céline geeft antwoord op de vier meestgestelde vragen over het maken en bewaren van flesvoeding

Ben jij in verwachting en wil jij straks flesvoeding gaan geven? Of geef je nu borstvoeding en ga je overstappen op flesvoeding? Wij ontwikkelden de complete cursus kunstvoeding. Deze online cursus is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het geven van kunstvoeding. Hoe bouw je de voedingen op en weet je of je baby voldoende gedronken heeft? Hoe weet je hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft? En hoe herken je de hongersignalen van je baby eerder en hoe zit met krampjes of reflux?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief