Je hebt alles geprobeerd. Verschillende flesjes, verschillende temperaturen, en zelfs die fleswarmer die iedereen aanraadt. Toch blijft je baby de fles weigeren. Frustrerend, nietwaar? In dit artikel deelt Marloes – psycholoog, mamacoach en zelf moeder van een fervent flesweigeraar – haar adviezen.
Je baby weigert de fles. Als moeder (of vader) kun je je op zulke momenten overweldigd voelen. Maar wees gerust: dit is een probleem dat veel ouders ervaren en gelukkig zijn er oplossingen.
In dit artikel neem ik je stap voor stap mee door de redenen waarom je baby misschien de fles weigert én hoe je daar als ouder op een gezonde manier mee om kunt gaan.
Waarom weigert mijn baby de fles?
Laten we eerst even stilstaan bij de mogelijke redenen. Het kan goed zijn dat je baby op een gegeven moment een fles weigert, vooral als ze gewend zijn aan borstvoeding. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Voorkeur voor borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, kan je baby de voorkeur geven aan de zachtheid en het vertrouwde gevoel van de borst. Een fles voelt en ruikt anders, en voor je baby kan dit vreemd zijn.
De speen is anders
Elke fles heeft een andere speen, met een andere vorm, textuur en doorstroomsnelheid. Het kan zijn dat de speen van de fles gewoon niet prettig aanvoelt voor je baby.
Timing van de voeding
Timing is alles: Soms heeft het simpelweg te maken met het moment waarop je de fles aanbiedt. Als je baby hongerig of juist overprikkeld is, kan het zijn dat hij of zij de fles niet wil.
Gezondheidsproblemen
Als je baby last heeft van reflux, krampjes of tandjes die doorkomen, kan dat het voeden ongemakkelijk maken, en wordt de fles geweigerd.
Hoe ga je om met een flesweigeraar?
Nu we de mogelijke oorzaken hebben besproken, is het tijd om naar de oplossingen te kijken. Een baby die de fles weigert, betekent niet dat er iets mis is – het vraagt alleen om een beetje creativiteit en geduld. Waarschijnlijk heb je de tips voor het wennen aan een flesje, zoals verschillende soorten flessen en spenen, iemand anders laten voeden, wennen aan de fles door ermee te spelen en timing al geprobeerd. Als deze methoden niet gewerkt hebben, zijn er ook wat minder voor de hand liggende oplossingen die verrassend effectief kunnen zijn. Hieronder vind je drie alternatieve manieren.
Voeden in beweging of wandelend voeden
Sommige baby’s zijn meer ontspannen en afgeleid als ze in beweging zijn. Probeer eens om je baby de fles te geven terwijl je rustig door de kamer loopt of zachtjes wiegt. Deze tactiek werkt vooral goed bij baby’s die snel onrustig worden tijdens het voeden. Door de zachte beweging wordt de afleiding groter en focust je baby zich mogelijk minder op het verschil tussen de fles en de borst.
Beweging kan kalmerend zijn voor baby’s en hen afleiden van de fles zelf. Dit zorgt ervoor dat de focus minder ligt op het feit dat het flesvoeding is, waardoor ze makkelijker kunnen gaan drinken.
Kangoeroe voeden met een fles
Dit is een methode waarbij je je baby huid-op-huid contact laat hebben terwijl je de fles geeft. Houd je baby dicht tegen je borst, zoals je zou doen bij borstvoeding, maar bied ondertussen de fles aan. Dit geeft je baby de vertrouwde nabijheid en warmte die hij associeert met borstvoeding, terwijl hij langzaam aan de fles kan wennen.
Het nabootsen van de ervaring van borstvoeding door huid-op-huid contact creëert een veilig en vertrouwd gevoel. Dit kan je baby geruststellen, waardoor hij eerder geneigd is de fles te accepteren.
Voeden met een rietje of tuitbeker
In plaats van te focussen op het introduceren van een fles, kun je je baby laten drinken uit een tuitbeker of zelfs een rietje. Er zijn speciale tuitbekers op de markt die geschikt zijn voor jongere baby’s, vaak met zachte tuiten die niet te veel verschillen van een speen. Sommige baby’s zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om nieuwe manieren van drinken te ontdekken. Het kan ook helpen om van het drinken een speelse ervaring te maken.
Voor sommige baby’s kan een fles een bron van frustratie zijn omdat het zo anders aanvoelt dan de borst. Een tuitbeker of rietje voelt totaal anders en kan daardoor die weerstand verminderen. Bovendien kan het je baby het gevoel geven dat hij iets nieuws en “groots” aan het leren is, wat ook weer motiverend kan zijn.
Wat als mijn baby de fles blijft weigeren?
Het kan zijn dat, ondanks alle pogingen, je baby blijft weigeren. In zo’n geval is het goed om met je huisarts, het consultatiebureau of een lactatiekundige te praten. Soms kan er een onderliggend medisch probleem zijn, zoals reflux, dat het voeden bemoeilijkt. Het is altijd beter om dat eerst uit te sluiten.
Daarnaast kan het ook helpen om advies in te winnen van andere ouders. Forums, oudergroepen of vriendinnen kunnen waardevolle tips bieden gebaseerd op ervaring.
Hoe kan je als moeder het beste omgaan met flesweigeren?
Als je baby de fles weigert, kan dat als ouder een intense mix van onzekerheid en stress veroorzaken. Het gebeurt zo snel dat je je gaat afvragen: ‘Waarom lukt het niet? Doe ik iets verkeerd?’ Deze gevoelens kunnen snel toenemen naarmate de pogingen om je baby uit de fles te laten drinken telkens mislukken.
Elke weigering kan aan je knagen en het kan voelen alsof je iets cruciaals niet goed doet, vooral als je bang bent dat je baby niet voldoende binnenkrijgt. Die zorgen, gecombineerd met het verlangen om alles goed te doen voor je kindje, kunnen zwaar op je drukken. De emotionele uitputting die dit veroorzaakt, komt vaak doordat je als ouder het gevoel hebt verantwoordelijk te zijn voor de gezondheid en tevredenheid van je baby. Wanneer het voeden niet soepel verloopt, kan dit gevoel van verantwoordelijkheid veranderen in zelftwijfel en frustratie.
Moeite met wennen aan een flesje
Het lijkt misschien alsof je de enige bent die hiermee worstelt, maar veel ouders komen voor ditzelfde obstakel te staan. Het is belangrijk om te onthouden dat je baby zijn eigen tempo heeft en dat het feit dat de fles nu niet lukt, niet betekent dat jij faalt. Onthoud dat het weigeren van het flesje niets zegt over jou en geen reflectie is van jouw capaciteiten als ouder!
Belangrijk is om jezelf niet te hard te beoordelen. Elke baby heeft zijn eigen tempo en het betekent niet dat je iets verkeerd doet als je baby nog niet gewend is aan de fles. Erken je gevoelens van frustratie en vermoeidheid. Praat erover met je partner, vrienden of andere ouders, zodat je je niet alleen voelt.
Meer lezen: Schuldgevoel als moeder komt veel voor – dit is wat je eraan kunt doen
Onthoud: je doet het goed
Als ouder streef je er altijd naar om het beste te doen voor je kind, en momenten zoals flesweigering kunnen je gevoel van onzekerheid versterken. Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit soort uitdagingen niet weerspiegelen hoe goed jij het doet, maar ook deel uit kunnen maken van het ouderschap. Elke baby heeft zijn eigen ritme, en wat vandaag een obstakel lijkt, kan morgen een stap vooruit zijn. Blijf vertrouwen op je instinct, probeer lief te blijven tegen jezelf en erken de kleine overwinningen onderweg. Je hebt de kracht, het geduld en de liefde die nodig zijn om dit door te komen. Je bent meer dan genoeg, en je doet het fantastisch!