“Bedankt dat ik me door jullie platform eindelijk begrepen voel. Ik genoot totaal niet van mijn zwangerschap en heb me daar maandenlang schuldig over gevoeld. Alsof ik dat wel zou moeten… Ik weet nu dat het volkomen normaal is als je andere gevoelens hebt en dat dit niks zegt over de liefde die je voelt voor het kindje in je buik.”
“Ik voelde niet direct overweldigende liefde, wat ik echt had verwacht door alle verhalen. Ik heb me daar lang heel rot over gevoeld. De push-notificatie in jullie app die mij erop wees dat die moederliefde mag groeien gaf me zoveel rust en vertrouwen dat het goed zou komen. En inderdaad: de liefde groeit met de dag.”
“Jullie boek lag tijdens mijn kraamtijd als heilige graal naast ons bed. Iedere keer als ik dacht: is dit normaal?! dan pakte ik het boek erbij en las ik weer een stukje. De eerlijke verhalen en nuchtere, waardevolle adviezen, sleepten me door die eerste dagen heen.”
How About Mom
Je leest hier een kleine greep uit berichtjes die we van jullie kregen. Over de website, ons boek en de app van How About Mom. Ons platform dat we startte vanuit een grote eigen behoefte aan eerlijke verhalen over hoe het echt is om moeder te worden. Met alle mooie kanten én uitdagingen.
Aan die eerlijke verhalen bleken veel meer vrouwen behoefte te hebben. Dankzij jullie konden we onze community laten groeien en we zijn er trots op dat jullie dagelijks persoonlijke ervaringen, verhalen en gevoelens met ons delen. Als jij als nieuwe moeder leest dat andere moeders ook gelukkig, maar wel gevoelloos waren die eerste weken, dan geeft dat steun. Als jij hoort dat een andere zwangere vrouw helemaal niet geniet van haar zwangere buik, dan haalt dat hopelijk een stukje schaamte weg bij jou. Ik ben niet de enige. We zitten in hetzelfde schuitje. We’re in this together.
Het kan zo opluchten om van een andere moeder te horen of lezen dat zij soms ook niet kan wachten tot het eindelijk bedtijd is. Dat ze zich schaamt omdat ze met een keizersnede is bevallen. Dat ze soms met weemoed terug verlangt naar haar oude leven. Dat ze haar zin in seks volkomen verloren is sinds ze moeder is geworden. Dat ze niet kan wachten tot ze weer kan starten met werken of dat werken haar juist gestolen kan worden. Dat ze ook soms kampt met sombere gevoelens tijdens haar zwangerschap of daarna. Niet omdat je dit een andere moeder gunt, maar wel omdat gedeelde smart nu eenmaal halve smart is. Sterker nog, soms is een deel van de oplossing simpelweg horen dat jij niet alleen bent met deze gevoelens of ervaring. Dat werkt verzachtend en relativerend, zorgt ervoor dat je je minder eenzaam voelt.
#eerlijkzwanger
Laten we samen blijven streven naar meer openheid over alles wat er komt kijken bij een zwangerschap en bij het moeder worden – the good, the bad & the ugly. Het zorgen dat die ‘ongemakkelijke’ onderwerpen uit de taboesfeer gehaald worden. Als wij met onze app, ons boek of site vandaag één moeder minder eenzaam, schuldig of beschaamd hebben laten voelen, dan ben ik daar heel dankbaar voor.
We zijn met How About Mom dan ook fan van #eerlijkzwanger. Deze campagne, een initiatief van onder andere Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, heeft als doel om aanstaande moeders te stimuleren hun eerlijke verhalen, vragen en zorgen te delen. Wil jij helpen het taboe te doorbreken en andere vrouwen inspireren om hun verhaal te delen? Deel jouw verhaal dan met de hashtag #eerlijkzwanger.