huilen hormonen kraamtranen
19/08/2023

Huilen door de hormonen

Auteur

Datum

Categorie

Share

‘Wanneer huil je door hormonen of kraamtranen en wanneer zijn het ‘echte’ tranen? We zijn vijf weken na de bevalling verhuisd en ik heb sindsdien spijt en heimwee. Inmiddels ben ik elf weken postpartum en het gevoel is alleen maar erger‘, deelt een moeder met How About Mom. Komt het huilen door de hormonen of is er meer aan de hand?

‘Die vraag kwam binnen en beantwoord ik als postpartum therapeut graag’, zegt Tilda Timmers. ‘Goede vraag en zo te lezen behelst het ook meer dan alleen kraamtranen. Het is een vraag die ik erg vaak krijg. Je hebt er vast weleens over gelezen: de baby blues. De kraamtranen, die meestal rond dag drie tot dag vijf voorkomen. Je bent net bevallen en door het slaapgebrek en de rondrazende hormonen kun je om het de kleinste of gekste redenen huilen. Dit overkomt het overgrote deel van de net bevallen mama’s. Bij de meeste van deze vrouwen houdt deze babyblues niet langer dan een paar dagen aan. Bij de moeders waar meer aan de hand is, wel. Deze mama’s huilen niet alleen gedurende deze dagen, maar zij huilen op alle dagen, vaak de hele dag door.

Terugtrekken om te huilen

Zo vertelde een cliënt van mij ooit dat ze zich vaak terugtrok om even te huilen. Ze wilde haar man of het kraambezoek niet overstuur maken, dus verstopte ze zich en ging ze vervolgens een flink potje zitten huilen. Dit luchtte niet op, ze voelde zich daarna even slecht, zo niet slechter. Het schuldgevoel en de schaamte overvielen haar en ze vroeg zich af of ze de enige moeder was, die zich na de bevalling zo voelde. Het antwoord is ‘nee’. Ze was zeker niet de enige. Sterker nog, een op de drie moeders heeft deze klachten. Alleen niet iedere vrouw doet hier iets mee.

Verhuizing heeft veel impact

Daarnaast schrijf je dat je vlak na de bevalling verhuisd bent. Dat zijn dus twee grote life events in een hele korte tijd. Logisch, dat dit een grote impact op je heeft.

Ik zie dit vaker voorbij komen bij mama’s die bij mij in de praktijk komen. Als je mama wordt, staat je hele wereld op je kop. De verantwoordelijkheid, de spiegel die je voor wordt gehouden en het slaapgebrek is vaak heftig voor net bevallen moeders – en evengoed voor partners en vaders. Daarnaast verandert je leefomgeving ook nog eens. Een verhuizing en alles wat daarbij komt kijken is stressvol.

Je zegt daarnaast ook dat je heimwee hebt. Dat is een naar gevoel, kan ik me zo goed voorstellen. Je gevoel in dit alles wordt steeds sterker, dus lijkt het me goed als je hier over gaat praten. In eerste instantie met mensen uit je inner circle. Als dit niet voldoende is, trek dan aan de bel bij een fijne coach of therapeut die je kan helpen met dit alles. Je hoeft dit niet alleen te doen, lieve mama. Sterker nog: liever helemaal niet.

Wil je hulp?

In de serie Ask Tilda help ik als postpartum therapeut vrouwen met allerlei vragen, emoties en uitdagingen in het moederschap. Herken je bovenstaande en wil je graag hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.

Meer lezen?

Ask Tilda: ‘Ik zit al 3 jaar in een identiteitscrisis’

Ask Tilda: ‘Ik zie als een berg op tegen het kraambezoek straks’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief