Waarom kraamtranen een belangrijke functie hebben
24/12/2021

Waarom kraamtranen erbij horen en zelfs een functie hebben

Vaak slaat op dag drie, vier of vijf tijdens de kraamweek de vermoeidheid toe. De adrenaline van de bevalling is verdwenen, je hormonen zijn nog niet in balans en je kunt last hebben van stuwing. Ineens kan je het gevoel hebben dat alles je allemaal even te veel wordt. Zodra je begint met snikken, lijkt het alsof je tranen niet meer te stoppen zijn.

Weet dan dat dit normaal is en erbij hoort.

Kraamtranen

Lactatiekundige Céline Moly vertelt dat kraamtranen er niet voor niks zijn. Ze hebben een belangrijke functie. ‘Je tranen zijn een hulpmiddel om de melkproductie op gang te laten komen. Hoe eerder je je ontspant, des te sneller komt de melkproductie op gang. Dus laat je emoties gaan en geef je maar over aan die huilbuien.’

Misschien is fijn om deze dagen even geen kraamvisite te ontvangen, of alleen mensen in je huis te ontvangen waarbij je je vrij voelt om te huilen. Lucht je hart en krop je gevoelens niet op. Deel wat je voelt met je partner, je kraamverzorgster of je verloskundige.

Sombere gevoelens

Heb je het idee dat je sombere gevoelens zich niet beperken tot een paar dagen of maak je je zorgen over de emoties en gedachten die je hebt? Een keertje praten met je huisarts, een gespecialiseerde coach voor nieuwe moeders, of een psycholoog kan enorm opluchten. Durf je gevoelens te delen met je omgeving. Je hoeft het niet alleen te doen.

Meer lezen?
Een positieve terugblik op de kraamtijd: zo ervaarden deze moeders de bijzondere periode

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief