Je relatie na het krijgen van een baby: hoe houd je het sterk?
30/11/2021

Van geliefden naar ouders: zo houd je je relatie sterk


Papa en mama worden is magisch, maar het is ook complex. Jij en je partner krijgen immers een nieuwe identiteit aangemeten – die van vader en moeder – en moeten elkaar weer vinden. Het is dan ook een enorme verandering om van geliefden naar ouders te gaan. Veel kersverse ouders vragen zich dan ook af hoe ze hun relatie sterk houden na het krijgen van een baby.

In dit artikel geven we antwoord op die vraag.

Je relatie na het krijgen van een baby

Jij en je partner zijn onlangs ouders geworden en krijgen gedeelde verantwoordelijkheid over jullie kind, (gedeelde) angsten, onzekerheden en twijfels. Gebroken nachten, wennen aan een nieuw ritme en hormonen die je stemming heen en weer laten schieten. De impact op je relatie na het krijgen van een baby is dan ook enorm.

Je kunt nog zo gelukkig zijn en elkaar nog steeds de mooiste en liefste op aarde vinden, ouders worden schudt de boel flink op en zorgt ervoor dat je het leven samen weer opnieuw moet uitvinden. Hieronder delen we dan ook een aantal tips die ervoor zorgen dat je de relatie met je partner sterk houdt.

Op elkaar letten

Als de adrenaline is uitgewerkt, als de drukte op werk toeneemt of de gebroken nachten zijn tol beginnen te eisen, houd elkaar dan in de gaten. Geef jouw grenzen aan en vraag expliciet of jouw partner (of iemand anders) iets voor je wil doen als het nodig is.

Let niet alleen op de baby, maar let ook goed ook op elkaar. Er is altijd iemand die de slaap net iets harder nodig heeft of wiens emmer net wat voller is. Dus neem als het nodig is een extra nachtshift over (ook al is het eigenlijk ‘zijn beurt’). Deze zorg en oplettendheid komt jullie samen echt ten goede.

Blijven praten

Blijf met elkaar praten, bespreek waar je mee zit. Je vriend, vriendin of partner kan niet zien wat er in jouw hoofd omgaat. Kom je er niet uit of heb je moeite om het direct met elkaar te bespreken? Zet het dan eerst eens voor jezelf op papier (of in de notities van je telefoon). Je kunt het opsturen of je aantekeningen voorlezen. Hoe dan ook: laat geen dingen versloffen en verergeren. Je bent het aan jezelf, aan elkaar en aan jullie kinderen verschuldigd om de lucht te klaren als dit nodig is.

Tijd vrij maken

Jullie zijn moe, druk en gestresst en het is makkelijk om elkaar eerder als collega’s van jullie gedeelde bedrijf – genaamd huishouden & baby – te zien. Af en toe moet je daar los van komen en weer even terug naar wie jullie waren voordat er kids kwamen. Terug naar de tijd dat jullie nog niet met een luiertas door het leven gingen en elke activiteit afstemden op slaapjes en voedingen van iemand anders. Probeer bijvoorbeeld om een (mid)dag, een nacht – of nog liever, een weekend – samen te plannen. Zorg dat je kids in goede handen zijn, maak geen plannen en voel hoe heerlijk het is om weer even (soort van) onbezorgd samen te zijn.

Intimiteit

Bijna alle koppels ervaren dat hun relatie na het krijgen van een baby verandert. Ook hun seksleven. Misschien zijn jullie seksueel minder actief dan vroeger. Dat is helemaal niet gek. Wel kan het goed zijn om de intimiteit tussen jullie te koesteren. Een kus als je weggaat, een knuffel tijdens het tandenpoetsen, een korte massage, een speelse tik op je billen, een warme blik: het zijn kleine dingen die een groots effect hebben op de genegenheid tussen jullie twee. Ook al doen jullie ‘het’ minder vaak, je kunt alsnog aandacht geven aan de intimiteit tussen jullie.

Blijf de connectie zoeken

Als ouders, als partners, als man en vrouw kunnen jullie verschillen in hoe jullie het ouderschap ervaren en wat jullie wensen en behoeftes zijn. Je kunt er niet vanuit gaan dat jullie overal hetzelfde in zitten. Realiseer je je dat je partner misschien ook wel enorm moet wennen aan een nieuwe situatie. Of (onbewust) last ervaart van negatieve denkpatronen. Hij of zij kan dat op jou afreageren.

Astrid Kremers is relatietherapeut en seksuoloog. Zij heeft een goede tip wanneer je te maken krijgt met onaardige, boze of gemene opmerkingen. ‘Elke onaardige reactie is een verstopte roep om hulp. Reageert iemand onaardig, gemeen of boos? Dan heeft die persoon juist meer liefde en aandacht van ons nodig. Dat geef ik mijn kinderen ook mee.’

Ervaringen van andere moeders

Iedere moeder ervaart weer op een andere manier hoe haar relatie na het krijgen van een baby is veranderd. Hieronder delen vier moeders dan ook hun verhaal:

Esmee: ‘Ik moest best wennen aan moeder zijn, met name aan het feit dat mijn leven totaal veranderd was terwijl dat van mijn vriend gewoon door leek te gaan zoals het daarvoor ging.

Mary-Ann: ‘Dat het samen fijn blijft als je eenmaal een kindje hebt, is niet vanzelfsprekend. Er zijn zoveel momenten waarop je elkaar in het eerste jaar kunt ‘verliezen’. Alles wat schuurt in een relatie voordat je kids hebt, gaat niet op magische wijze over, maar komt juist onder een vergrootglas te liggen. Wij hadden nooit echt problemen, maar door gebrek aan slaap ben je prikkelbaarder en door gebrek aan tijd vind je minder vaak de ruimte en tijd om echt even goed te praten en naar elkaar te luisteren.

Marlieke: ‘Ik durf te zeggen dat onze relatie er beter op is geworden. Mijn vriend en ik hebben nog meer respect voor elkaar. We zijn getrouwd, hij is de liefde van mijn leven, maar ik ben alsnog positief verrast over hoe hij het doet, hoe wij het samen doen. We vullen elkaar goed aan. M‘n partner en ik geven elkaar de ruimte, ook – of juist – om dingen voor onszelf te doen.

Daisy: ‘Je weet dat gebroken nachten erbij horen in de eerste paar maanden, maar ik ging er niet vanuit dat we maandenlang twee tot drie uur per nacht zouden slapen. We sliepen maanden niet samen in een bed, zodat we om en om wel een goede nacht konden hebben. Iedere avond lagen we er om acht uur in. Dat is helemaal niet leuk voor je relatie. Gelukkig konden we er goed over blijven praten samen.

Wil je weten hoe jij en je partner meer tijd voor elkaar kunnen vrijmaken nu jullie ouders zijn? Download dan onze app met meer dan 200 artikelen, een handige symptomenchecker en sport-en ontspanningsoefeningen. How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere, hectische en lifechanging periode nodig hebt. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.

Meer lezen?
Blog: overbelast en in relatietherapie

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen