Carlijn over het waarderen van haar keizersnedelitteken
25/01/2024

Carlijn over het waarderen van haar keizersnedelitteken: ‘Voor altijd een herinnering aan m’n zoon’

Carlijn Blom (’94) is moeder van dochter June (22 maanden) en zoon Jaxx (6 weken). Onlangs deelde ze op haar Instagram-pagina een pure foto van het litteken dat ze heeft overgehouden aan de geboorte van Jaxx, die via een spoedkeizersnede ter wereld kwam. ‘Het is voor altijd een herinnering aan de geboorte van m’n zoon’, schrijft Carlijn over haar keizersnede litteken.

Aan How About Mom vertelt ze puur en eerlijk over het waarderen van je lichaam na de bevalling.

Carlijn Blom

‘Tijdens de zwangerschap bleek Jaxx in een stuitligging te liggen’, begint Carlijn haar verhaal. ‘Je krijgt dan twee opties: of een geplande keizersnede of een natuurlijke bevalling. Ik koos voor het eerste, omdat ik het laatste niet aandurfde’. Baby’s die in een stuitligging liggen, kunnen vaginaal ter wereld komen, maar een bevalling is doorgaans wel langer en pijnlijker. Ook de kans op een spoedkeizersnede is dan groter, mocht de natuurlijke weg toch niet lukken.’

Dat Carlijn uiteindelijk koos voor een keizersnede, betekende overigens niet dat ze geen twijfels of angsten had. ‘Ik vind naalden eng, dus ik vond het allemaal heel spannend en eng’, aldus Carlijn. ‘Een keizersnede is natuurlijk echt een pittige buikoperatie. Ook maakte ik me zorgen over het litteken en het herstel daarvan. Zou het litteken heel zichtbaar zijn? Zou het wel goed en mooi herstellen? En hoe lang zou het duren voordat ik weer dingen kon ondernemen?’

Spoedkeizersnede

Ondanks haar angsten en onzekerheden, wist Carlijn zeker dat ze een keizersnede wilde. En hoewel Jaxx met iets meer dan 38 weken gehaald zou worden via een keizersnede, komt de bevalling 1,5 week voor de geplande datum al op gang. ‘Ik bleek toen al 6 cm ontsluiting te hebben waardoor Jaxx uiteindelijk via een spoedkeizersnede geboren moest worden’, aldus Carlijn. ‘Gelukkig had ik al wel van tevoren tegen mijn partner gezegd dat hij écht duidelijk moest maken aan de chirurg dat ik wilde dat het litteken zo laag mogelijk gezet zou worden. Ik hoopte dat het litteken niet zichtbaar zou zijn als ik lingerie aan zou hebben.’

Hoewel Carlijn haar partner van tevoren dus inlichtte over haar wensen, was ze tijdens de keizersnede natuurlijk met hele andere dingen bezig: de geboorte van haar zoon. ‘Die is uiteindelijk heel soepel verlopen’, aldus Carlijn. Ook het herstel van de keizersnede, die inmiddels 6 weken geleden plaatsvond, gaat steeds beter. ‘Ik heb wel echt de eerste vier weken na de bevalling complete rust gehouden. Dat was heel lastig met een rondlopende peuter in huis, maar ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan. Daardoor merk ik nu juist dat het herstel heel soepel verloopt en ik steeds meer kan.’

Waardering voor je lichaam

Terugkijkend op haar bevalling, kan Carlijn dan ook alleen maar zeggen dat haar angsten voor een keizersnede en het litteken, niet nodig zijn geweest. ‘Ik heb de geboorte van Jaxx als zoiets moois en bijzonders ervaren, dat pakt niemand meer van me af. Ik was eerst heel bang, maar nadat de ruggenprik werd gezet, werd ik heel kalm’, aldus Carlijn. ‘Omdat het een spoedkeizersnede was en alles ineens heel snel ging, kon ik me ook minder voorbereiden. Achteraf gezien vond ik dat eigenlijk best wel prettig. Ik liet het gewoon over me heen komen en ervaarde al heel snel dat het goed zou komen.’

Naast dat ze de ingreep van de keizersnede als veel minder heftig heeft ervaren dan dat ze had verwacht, merkte Carlijn ook dat ze het keizersnedelitteken gelijk kon waarderen. ‘Dat klinkt misschien cliché, maar die angsten of het wel goed en mooi herstelt, verdwijnen echt als sneeuw voor de zon als je je kindje eenmaal in je armen hebt. Uiteindelijk is een gezond kind natuurlijk het enige wat telt’, vertelt ze.

Blijvende herinnering

Carlijn noemt het litteken van de keizersnede dan ook een blijvende herinnering aan de geboorte van Jaxx. ‘Het is zijn geboortekanaal, de plek via waar hij gezond ter wereld is gekomen. Ik zie het litteken dan ook echt als iets wat bij zijn geboorte hoort’, aldus Carlijn. ‘Uiteindelijk ben ik me ook veel meer gaan beseffen dat het echt niet uitmaakt hoe of via welke weg je kindje geboren wordt. Zolang hij of zij gezond is, is alles goed.’

Haar keizersnedelitteken heeft Carlijn ook doen beseffen hoe belangrijk het is om je lichaam na een zwangerschap te waarderen. ‘Mijn lijf is niet meer zoals het was voor mijn zwangerschappen, maar het heeft me wel twee gezonde, prachtige kinderen gekregen’, aldus Carlijn. ‘Ik gun het andere moeders dan ook dat ze zich geen druk maken om hun lichaam na de bevalling. Die veranderingen zijn juist iets heel moois en het bewijs dat je lichaam heel sterk is. Je lijf heeft immers negen maandenlang je kindje kunnen dragen.’

Prachtige foto

Carlijn besluit haar keizersnedelitteken uiteindelijk ook vast te laten leggen door een fotograaf. ‘Ik had een newborn fotoshoot en dacht ineens: dat litteken, dat is ook onderdeel van deze eerste weken en van de geboorte van Jaxx’, aldus Carlijn. ‘Dat is ook de reden dat ik de foto heb gedeeld op Instagram. Om aan te geven dat iedere vrouw trots mag zijn op haar lichaam en dat een litteken niet iets is om voor te schamen. Integendeel: het is het geboortekanaal van je kind waar je heel dankbaar voor mag en kunt zijn.’

Ze hoopt dan ook dat andere moeders door het lezen van haar verhaal en het zien van de foto, minder op zien tegen een keizersnede. ‘Ik hoop dat ze het accepteren en over zich heen kunnen laten komen’, aldus Carlijn. ‘Eventuele angsten voor een keizersnede of het litteken, snap ik heel goed. Maar als je je kindje eenmaal gezond in je armen hebt, ben je alles alweer vergeten.’

Fotobron: Novi Rose Photography 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen