Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind niet meer bang is in het donker?
27/10/2022

Hallucinaties bij kinderen komen regelmatig voor (en zijn vaak onschuldig)

Een denkbeeldig vriendje of vriendinnetje in de slaapkamer, een overleden huisdier dat door de tuin loopt, stemmen horen die er niet zijn… Als volwassenen kunnen we het een beetje creepy vinden als onze kinderen dit soort ervaringen of hallucinaties hebben. Toch komen hallucinaties regelmatig voor: op 10-jarige leeftijd hoort ongeveer 20 procent van de kinderen weleens geluiden of stemmen die er niet zijn, of ziet weleens iets dat er niet is. Vaak is dat onschuldig, zegt psycholoog Lisa Steenkamp.

Ouders hoeven zich niet per se zorgen te maken als hun kind vertelt over hallucinaties, zegt de psycholoog. Zij deed een promotieonderzoek naar jonge kinderen en hallucinaties. Uit haar onderzoek blijkt dat een op de vijf kinderen op 10-jarige leeftijd weleens geluiden of stemmen hoort of mensen, dieren of objecten ziet die er niet zijn.

“Verdwijnt meestal vanzelf”

“Bij de overgrote meerderheid van de kinderen verdwijnt het vanzelf. In ons onderzoek waren de hallucinaties bij 80 procent van de 10-jarigen verdwenen op 14-jarige leeftijd. Op de kinderleeftijd lijken stemmen horen of dingen zien voor een aanzienlijk deel onschuldig, als kinderen er geen last van hebben en verder goed functioneren”, zegt ze.

Vaak zijn hallucinaties dus onschuldig, maar soms kan er meer aan de hand zijn. Dat hangt af van de leeftijd en omgeving van een kind en eventuele problemen die spelen. Als hallucinaties voorkomen in de adolescentie en zorgen voor angst of stress of samengaan met andere mentale problemen, is dat volgens Steenkamp juist wel reden om hulp te zoeken.

Daarom is het volgens de psycholoog belangrijk om in gesprek te blijven met je kind over de hallucinaties. “Gaan ze niet over en spelen er andere problemen zoals pesten, trauma, of bijkomende psychische problemen, trek dan aan de bel.”

“Praat erover met je kind”

Laat hallucinaties geen taboe zijn en praat er vooral over, is de boodschap die de psycholoog heeft aan ouders, kinderen en zorgverleners. “Vaak denken kinderen: als ik vertel dat ik stemmen hoor, denken mensen dat ik gek ben. Maar dat is dus niet zo.”

“Zelfs 7 procent van de volwassenen hoort of ziet weleens iets dat er niet is, zonder dat ze daar verder last van hoeven te hebben. Het wijst zeker niet altijd op een probleem.”

Meer lezen?

91% van de moeders heeft last van intrusies: enge of angstige gedachten

Danique kreeg suïcidale gedachten na de geboorte van haar derde kindje: ‘Dit taboe moet ook besproken worden’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen