Naast de kinderopvangtoeslag verandert in 2025 ook het kindgebonden budget. Voor veel ouders betekent dit dat het kindgebonden budget dit jaar omhoog gaat.
Wat is kindgebonden budget?
Het kindgebonden budget is een bijdrage voor het levensonderhoud van je kind(eren), tot je kind 18 jaar is. Dit kindgebonden budget krijg je naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt en hoe oud ze zijn.
Wat verandert er in 2025?
Het kindgebonden budget gaat in 2025 weer iets omhoog. Voor ieder kind ontvang je €75 meer, berekent de Consumentenbond. Alleen alleenstaande ouders met een hoger inkomen krijgen wat minder kindgebonden budget in 2025.
Je kind groeit uit haar kleding of schoenen, gaat op sport, heeft een spaarrekening… Dat kinderen geld kosten, hoeven we jou niet uit te leggen. Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten voor je kind(eren). Dit staat dus los van de kinderbijslag en kinderopvangtoeslag.
Wil jij één overzicht van wat je met de overheid moet én kan regelen wanneer er een kindje op komst is? Ga naar rijksoverheid.nl/overzicht en zet alle informatie op een rij.
Wanneer krijg je kindgebonden budget?
Er zitten enkele voorwaarden aan het krijgen van kindgebonden budget:
- Je krijgt kinderbijslag
- Je hebt minstens 1 kind onder de 18 jaar
- Je vermogen en je inkomen zijn niet te hoog
Voor pleeg- en stiefkinderen kun je ook kindgebonden budget krijgen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk of je een partner hebt, je inkomen en het aantal minderjarige kinderen dat je hebt én de leeftijd van die kinderen.
Verschil kindgebonden budget en kinderbijslag
Kinderbijslag is een bedrag waarmee je een deel van de kosten voor je kind(eren) tot 18 jaar kunt betalen. De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd van je kind en van waar je kind woont.
Als ouders ontvang je ieder kwartaal kinderbijslag. De kinderbijslag wordt betaald in de eerste week van januari, april, juli en oktober 2025. Iedere ouder ontvang kinderbijslag, ongeacht je inkomen. Dat is het verschilt tussen de kinderbijslag en het kindgebonden budget.
Zo kun je kindgebonden budget berekenen
Ouders met minderjarige kinderen komen vaak in aanmerking voor kindgebonden budget. Of en hoe veel kindgebonden budget je krijgt, hangt van o.a. je inkomen af. Je krijgt het kindgebonden budget niet altijd automatisch uitgekeerd. Maak daarom een proefberekening om te zien of je in aanmerking komt voor deze bijdrage. Het zou zonde zijn als je deze toeslag misloopt en er wel recht op hebt.
Alleenstaande ouder
Ben je alleenstaande ouder? Dan kun je soms aanspraak maken op een verhoging van het kindgebonden budget. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in het levensonderhoud. In 2024 is deze extra toeslag voor alleenstaande ouders maximaal € 3.480,- per jaar. Met een proefberekening zie je op welk bedrag jij kunt rekenen.
Kinderopvangtoeslag: dit verandert er in 2025
Hoe kan ik kindgebonden budget aanvragen?
Als je kinderopvang toeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt, krijg je vanzelf bericht dat je het kindgebonden budget zal gaan ontvangen. Je kunt in Mijn toeslagen zien hoeveel toeslag je in 2025 krijgt. Daar kun je ook meteen de gegevens controleren waarmee de Belastingdienst je toeslag berekent.
Als je nog geen kindgebonden budget krijgt, kun je dit aanvragen via www.toeslagen.nl. Kindgebonden budget over 2024 is nog aan te vragen tot 1 september 2025. Over 2023 kun je geen kindgebonden budget meer aanvragen.
Wanneer is de uitbetaling van het kindgebonden budget?
De exacte datum wanneer het kindgebonden budget wordt uitbetaald, verschilt per maand en per bank. Maar je kunt het meestal rond de 20ste van elke maand op je rekening verwachten.
Kindgebonden budget stopzetten
Wijzigt er iets in je situatie, bijvoorbeeld door een scheiding of in je inkomen? Geef een wijziging dan door aan de Belastingdienst. Je kunt het kindgebonden budget niet zelf stopzetten.
Bron: Consumentenbond, Rijksoverheid