klaar voor een kind
21/04/2023

Klaar voor een kind? Probeer deze vragen eens te beantwoorden

Ben je ooit 100% klaar voor een kind? Daarover verschillen de meningen en ervaringen. Ook al wil je misschien al je hele leven moeder worden, het is niet vreemd om geen volmondig ‘ja’ te kunnen antwoorden op die vraag. We hebben een aantal vragen op een rijtje gezet die je aan jezelf zou kunnen stellen als je over het moederschap nadenkt.

Wat we wel willen benadrukken, is dat deze keuze helemaal aan jou en jullie is. Niemand kan je vertellen wat een perfect moment is om een kind te krijgen (zelfs al zou dit moment bestaan). We hopen je alleen wat stof tot nadenken te geven.

Laten we bij de basis beginnen. Waarom wil je graag een kindje? Je antwoord zou iets kunnen zijn als ‘ik heb altijd al mama willen worden’ of ‘het lijkt me heerlijk om voor een kindje te zorgen’. Misschien weet je het niet, maar voel je wel sterk dat je het wilt. Dat is allemaal goed. Moeder worden zou iets moeten zijn wat je zelf graag wilt, niet iets waar je toe wordt aangezet door je partner, (schoon)familie of de maatschappij. Geef jezelf de ruimte om na te denken over de keuze en vergeet niet: jouw lichaam, jouw keuzes.

Ben je klaar om een deel van je vrijheid op te geven? Een kindje krijgen betekent, zeker in het begin, een verandering van jouw sociale leven en de hoeveelheid me-time of tijd met elkaar. Spontane uitstapjes, luie zondagochtenden en drankjes met vrienden komen minder vaak voor als je een baby hebt om voor te zorgen. Als je nog niet zeker weet of je klaar bent om je onafhankelijkheid op te geven, kun je altijd wat tijd voor jezelf nemen voordat je aan het moederschap begint. Neem de tijd om jezelf te leren kennen, daag jezelf uit, leer een nieuwe vaardigheid, ga op reis, ontmoet nieuwe mensen. Zorg dat je eerst jouw eigen vleugels hebt uitgespreid voordat je in het nest springt.

Is het normaal om bang te zijn voor het krijgen van een baby? Ja, het is heel normaal om je angstig of zelfs bang te voelen als je nadenkt over de vraag of je klaar bent voor een baby. Probeer eens na te gaan waar je precies bang voor bent en kijk of je die angst(en) individueel aan kan pakken. Wat ook goed kan helpen is praten met andere nieuwe of aanstaande moeders. Wellicht kunnen zij (een deel van) jouw angsten verhelpen?

“Ik stelde aan iedere ouder de vraag: hoe is het om kinderen te hebben?”

Hoe ziet jouw of jullie sociale vangnet eruit? Je kent het gezegde waarschijnlijk wel: it takes a village to raise a child. Hoe ziet jullie back-up eruit? Zijn er vrienden of familie in de buurt die kunnen babysitten, de boodschappen kunnen doen of er simpelweg voor je kunnen zijn in die eerste weken of maanden als nieuwe ouders? Het moederschap kan soms geïsoleerd voelen. Vooral in de eerste weken, wanneer je je thuis aan een nieuw leven en een nieuwe routine moet aanpassen. Weten dat er mensen zijn die om jou en je baby geven en die je graag willen helpen, is op dit moment extra belangrijk.

Hoe is jullie relatie? Als jij samen met een partner aan het ouderschap wilt beginnen, is het belangrijk om van te voren eens stil te staan bij jullie relatie. Het is een feit dat het krijgen van een baby voor vrijwel ieder koppel een uitdaging is en een aanzienlijke impact kan hebben op je relatie. Slapeloze nachten kunnen zelfs de meest solide koppels doen wankelen. Spelen er bij jullie nu al problemen, dan is de kans dat de stress die kan komen kijken bij het ouders worden dit alleen maar erger maakt. Kortom: stel jezelf en elkaar eens de vraag of jullie relatie sterk genoeg is om deze druk aan te kunnen. Bepaal daarnaast ook of jullie op dezelfde golflengte zitten als het gaat om het stichten van een gezin. Zijn jullie allebei even enthousiast en voelen jullie je klaar voor een baby? Welke rollen nemen jullie beiden op je als ouders? Neem de tijd om hier echt over te praten met elkaar.

“Voordat we probeerden om zwanger te raken hebben we een heldere afspraak gemaakt: als wij ooit kinderen krijgen, dan doen we het samen”

Wanneer ben je klaar voor een kind?

Er is geen universeel antwoord op de vraag wanneer je klaar bent voor kinderen. Hoewel je lichaam voor je gevoel kan snakken naar een baby, kan het zijn dat je hoofd nog tegenwerkt. Iedereen beleeft dit op een andere manier en heeft andere praktische, emotionele of persoonlijke blokkades. “Volg je gevoel, tenzij er grote praktische bezwaren zijn”, zegt psycholoog Frederike Dillingh. “Pak eventuele problemen die je tegenkomt aan, maar wacht niet tot alles is opgelost. Er komt namelijk geen dag dat je er honderd procent klaar voor bent.”

Rammelende eierstokken? Wanneer voelde jij: ik ben klaar voor een kind?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen