voorbereiding kraamtijd
07/04/2022

Mijn vierde trimester: ‘Geen kraamtranen, alleen tranen van puur geluk’

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met jouw baby. Een periode waarin jouw herstel centraal staat, samen met het wennen aan een nieuw mensje in jouw of jullie leven. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Hoe was de kraamperiode voor jou? Deze week vertelt Quirine Smit, eigenaresse van The Vegan Effect, over haar voorbereiding op de kraamtijd.

Hoe zou jij het vierde trimester (de eerste drie maanden) in één woord omschrijven?

‘Liefdevol’

Hoe was jouw voorbereiding op de kraamtijd?

‘Ik heb heel veel nagedacht, gelezen en gepraat met mijn vriend over hoe ik de kraamperiode voor mij zag. Ik voelde namelijk héel sterk dat ik weinig bezoek wilde de eerste weken. Om zo mezelf de tijd te geven om te herstellen, voor mijn kindje, zodat de borstvoeding goed op gang komt en vooral omdat ik deze periode optimaal wil genieten (en wennen!) als gezin van drie. 

Ik vond het wel lastig om mijn grenzen aan te geven en te delen dat ik het liefst zo min mogelijk mensen wilde zien. Ik voelde me een leeuwin die moest waken over mijn kraamtijd. Alsnog vond ik de eerste week best druk met onze naaste familie, kraamzorg en verloskundige die meermaals langskwamen. Toch ben ik heel blij met de keuze om het rustig aan te doen, zodat we heerlijk in onze bubbel zaten en bleven.’

Kun je iets vertellen over jouw bevalling?

‘De bevalling heb ik als heel positief ervaren. Het was een snelle thuisbevalling van 5,5 uur en het was eigenlijk precies waarop ik hoopte. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik mijn dochter een zachte landing heb kunnen geven. De geboorte van Maeve zorgde voor een boost aan zelfvertrouwen. Dit heeft mijn kraamperiode zeker positief beïnvloedt. Ik kan de kraamperiode niet als ‘zwaar’ bestempelen. Ondanks de hevige stuwing, waar ik nog steeds veel last van heb. Ik deed het met volledige overgave (ik wist niet dat ik dit in mij had!) en heb enorm genoten van de bubbel waarin wij zaten. Geen kraamtranen, alleen tranen van puur geluk.’

Heb je iets speciaals gedaan of juist gelaten in de kraamperiode?

‘Ja, ik heb hier veel aandacht aan besteed. Zo was mijn bevalling een halve lotus en lag Maeve de eerst anderhalf uur na de geboorte op mijn naakte borst voordat er checks en metingen werden gedaan. Dit was zo’n fijne, rustige start! Ook heeft ze de eerste nachten tussen ons in geslapen. Dit had ik van te voren helemaal niet bedacht, de co-sleeper stond naast ons bed, maar het voelde niet goed om Maeve ‘ver weg’ te laten slapen. De dagen en weken daarna hebben mijn vriend en ik heel veel huid-op huid contact gehad met Maeve. 

voorbereiding kraamtijd

Borstvoeding was mijn wens en daar ben ik meteen mee gestart. Dit ging goed; mijn productie kwam meteen op gang en Maeve hapte goed aan. Kraambezoek was minimaal: eerste alleen onze naaste familie, daarna goede vrienden en we bouwen dit langzaam op. Soms waren we dagen alleen met zijn drieën en dat vond ik zo heerlijk! Mijn vriend nam de eerste twee weken na de geboorte vrij en daarna werkte hij vanaf huis. Op deze manier is hij heel erg betrokken geweest tijdens de eerste weken van onze dochter.

Op dag 8 van mijn kraamperiode kreeg ik een postpartumbehandeling: een massage met kruidenstempels, moxa en een buikbinding. Het voelde goed om even wat tijd aan mijn lichaam te besteden, al kon ik mij niet 100% ontspannen. Tijdens de behandeling werd Maeve namelijk onrustig en was er met mijn hoofd totaal niet bij haha.’

Welke tip of advies zou jij aan een andere aanstaande moeder willen geven over het vierde trimester?

‘Luister naar je gevoel en intuïtie en durf jouw wensen (en grenzen!) ook uit te spreken. Bespreek dit tijdens de zwangerschap, zodat je hier tijdens het vierde trimester niet mee bezig hoeft te zijn. Laat jouw partner de wensen en grenzen ook bewaken, waarschijnlijk ben jij zelf niet helemaal emotioneel stabiel om op je strepen te staan.’

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jouw eerste drie maanden als (nieuwe) moeder?

‘Geniet in volle overgave en vertrouw op je eigen moedergevoel.’

Meer lezen?

Waarom een postpartum massage een goed idee is
6 tips van een postpartum behandelaar om je voor te bereiden op de kraamtijd

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief