stuwing: pijnlijke borsten
08/06/2023

Stuwing: wat te doen bij pijnlijke borsten?

Gespannen volle borsten halverwege de kraamweek: help! Met het proces van stuwing komt de melkproductie eigenlijk op gang. Dit kan gepaard gaan met pijn, ongemak en emoties. We vertellen je over stuwing en wat je kunt doen bij pijnlijke borsten. 

Halverwege de kraamweek lijken je borsten op springen te staan. Ze zijn vol en staan op spanning. We noemen dit ‘stuwing’. Hoewel het een ongemakkelijke en soms pijnlijke ervaring is, is het wel een normaal en natuurlijk proces waar (bijna) alle nieuwe moeders doorheen gaan.

Oorzaken van stuwing

Vaak ontstaat stuwing op dag 3 of 4 van de kraamweek, als je borsten veel grotere hoeveelheden melk beginnen aan te maken. Je borst of borsten voelen vol en gespannen. Door de stimulans van de baby wordt de melkproductie gestimuleerd waardoor je borsten nóg groter en gevoeliger worden. Soms weet je niet meer hoe je moet liggen of zitten vanwege die gevoelige en gespannen borsten. Stuwing kan ook gepaard gaan met verhoging.

Advies van de expert

Wat kun je doen bij stuwing? Warmte is heel belangrijk: warmte ontspant en zorgt ervoor dat de melkklieren opengaan en dat de melk goed doorstroomt. Daardoor kan ook het vocht uit je borsten verdwijnen waardoor ze weer soepel worden. Een warme douche voordat je gaat voeden werkt goed. 

Houd je baby overdag en als je ‘s nachts wakker bent zo lang mogelijk vast tegen je borst met huid-op-huidcontact. Hoe eerder en hoe beter de baby drinkt, hoe minder last je hebt van stuwing. Het zien, ruiken en voelen van je baby stimuleert de hormonen en helpt om de melkproductie op gang te brengen. Huid-op-huid contact met je kindje is heel belangrijk: zo ontstaat er een natuurlijk systeem van vraag en aanbod.

Ook kun je je borsten masseren, zodat het klierweefsel en de tepel minder gespannen worden en de baby makkelijker kan aanhappen. Masseer je borsten om de druk te verlichten. Probeer er een gewoonte van te maken om na iedere voeding je borsten te controleren op soepelheid. Doe een korte check met je handen om ervoor te zorgen dat er geen harde plekken achter blijven. Masseer ze zonodig zachtjes zodat er geen verstopping ontstaat. Voed op verzoek in combinatie met massages van de borsten en je zult zien dat de stuwing maar van korte duur zal zijn.

Je hoeft vooral niet nog eens te kolven na het voeden. Extra kolven is onnodig en werkt zelfs averechts: als je je borsten helemaal leeg kolft, zullen ze ook sneller vollopen!

Tip van kraamverzorgende en lactatiekundige

Tip van kraamverzorgster Monique: “Een kopje venkel- of kamillethee heeft een rustgevend effect op jou en daarmee op de baby. Wees lief voor jezelf en doe het rustig aan als je last hebt van stuwing. Je lichaam is in deze fase hard aan het werk, dus koester en kalmeer het zoveel als je kan.”

Lactatiekundige Céline vult aan: “Ook witte koolbladeren kunnen verlichting geven bij pijnlijke en gespannen borsten. Leg de schone koolbladeren eerst in de koelkast en vervolgens in je bh of op je borsten. Volgens veel moeders helpen ze om de zwelling en pijn te verminderen, en zorgen ze voor verkoeling en verlichting.”

Wanneer moet je bellen bij stuwing?

Laat de eerste keren dat je gaat voeden iemand met je meekijken. De kraamzorg, een lactatiekundige of een borstvoedingscoach in het ziekenhuis. Het is van groot belang dat je baby goed aanhapt zodat je pijnloos kunt voeden.

Veel last van stuwing? Vraag advies aan je verloskundige, je kraamverzorgende, het consultatie-bureau of je huisarts. Of aan iemand die veel weet over hoe je het beste borstvoeding geeft zoals een lactatiekundige. Bel je huisarts als je je ziek voelt of koorts hebt in combinatie met stuwing. Je hebt dan misschien een borstontsteking.

Meer lezen?

Hoe herken, behandel én voorkom je een verstopt melkkanaal?

Nachtvoeding: dit helpt je er doorheen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen