naweeën
14/07/2022

Last van een negatieve bevalervaring komt veel voor

Eén op de drie zwangeren heeft ten minste één ervaring met de zorg tijdens de bevalling waarvan zij last heeft gehad. Ook ervaart 1 op de 5 zwangeren haar bevalling als negatief. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Onderzoeker Marit van der Pijl deed onderzoek naar de ervaringen van zwangeren in de geboortezorg. Ze keek naar de contacten die vrouwen hadden met zowel gynaecologen als verloskundigen.

Ruim 12.000 vrouwen deden mee aan een vragenlijst, waarin werd gevraagd hoe vaak vrouwen de zorg tijdens de bevalling als negatief of niet respectvol hebben ervaren. Ook werd in de vragenlijst gevraagd of vrouwen nog last hadden – na de bevalling – van hoe er met ze werd omgegaan tijdens de bevalling, en wat hun bevallingservaring was.

Beter communiceren door verloskundige of arts

Uit dit onderzoek blijkt dat een derde (36%) van alle vrouwen ten minste één ervaring met de zorgverlener heeft gehad die zij onprettig vonden. Van alle vrouwen gaf 40% aan dat ze niet haar eigen keuzes kon maken tijdens de bevalling, en 30% vond de communicatie met zorgverleners niet optimaal. Van de ondervraagde vrouwen gaf zelfs 21% aan een ruwe behandeling gehad te hebben.

Onderzoeker Marit van der Pijl legt uit: “Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het gedwongen op bed moeten blijven. Andere voorbeelden van situaties die als onprettig werden ervaren zijn een medische handeling die werd uitgevoerd zonder dat er toestemming gevraagd werd, relevante informatie die niet werd gedeeld, gedwongen op bed blijven liggen en ongewenst alleen gelaten worden.”

Dat is niet altijd een bewuste keuze van een zorgverlener: wanneer er bijvoorbeeld te weinig zorgverleners zijn, is er minder tijd voor goede communicatie en aandacht voor de zwangere en partner.

Negatieve bevalervaring

Volgens Marit verschilt het van vrouw tot vrouw hoeveel last zij hadden van de situaties die zij meemaakten tijdens hun bevalling. “Zo bleek dat van alle vrouwen die niet konden kiezen in welke houdingen ze wilden bevallen, een kwart hier last van had.”

Hoe meer negatieve ervaringen een vrouw had met de verloskundige of artsen tijdens de bevalling, hoe negatiever haar bevallingservaring. In dit onderzoek had 21% van de vrouwen een negatieve bevallingservaring. De helft van deze vrouwen ervaarde haar bevalling zelfs als heel negatief of traumatisch. Vrouwen die voor het eerst waren bevallen en vrouwen met een migratie-achtergrond hadden vaker last van negatieve ervaringen.

Volgens Marit is er veel te verbeteren in de geboortezorg. Dat kan door het bieden van betere steun, betere communicatie, en meer respect voor de verschillende wensen, keuzes en voorkeuren van vrouwen. Dat blijkt ook uit eerdere onderzoeken naar bevalervaringen.

Meer lezen?

Blog: hoe kijk je positief terug op een traumatische bevalling?

Wat maakt een bevalling traumatisch?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen