Deze vier vrouwen vertellen wanneer ze weer seks hadden na de bevalling én hoe dat voelde
17/06/2022

Masturberen tijdens de zwangerschap: kan dat kwaad?

Misschien is het geen vraag die je op een babyshower of aan je familie-leden stelt, maar wel iets waar je graag een antwoord op wilt: kun je veilig masturberen tijdens de zwangerschap? Is seks met jezelf geen probleem, voor jou of voor je baby?

Masturberen is een ander woord voor zelfbevrediging, ofwel seks met jezelf. Fijne seks begint bij weten wat jij fijn vindt. Bezig zijn met seks met jezelf, masturberen dus, en fantaseren over seks helpt je om beter te begrijpen wat jij fijn vindt. En dat helpt je ook weer om met jouw (seks)partner te praten.

Masturberen tijdens de zwangerschap?

Eerst een antwoord op de vraag: kan ik masturberen? Het is veilig en geen enkel probleem om te masturberen tijdens de zwangerschap. Het is gezond en helpt je te ontspannen.

Door een orgasme trekken je baarmoeder en bekkenbodemspieren samen. Dit kan tijdens de zwangerschap wel voelen alsof je lichte weeën hebt. Aan het einde van de zwangerschap kun je soms ook last krijgen van een harde buik na een orgasme, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Sekstoys

Ook het gebruik van sekstoys, zoals ook vibrators en andere speeltjes, is geen probleem. Wel is het belangrijk dat je goed op de hygiëne let en alles goed schoonmaakt na afloop. Je hoeft niet bang te zijn dat de trillingen van een vibrator de weeën of bevalling opwekken. Jouw baby zit goed beschermd in het vruchtwater.

Een ander gevoel

Door een zwangerschap en alle hormonen in je lichaam kan de gevoeligheid van je geslachtsorganen veranderen. Omdat de doorbloeding groter is, worden je clitoris, schaamlippen en de ingang van je vagina gevoeliger. Daardoor kan masturbatie anders aanvoelen. Maar er is geen enkele reden om niet te masturberen tijdens je zwangerschap.

Het kan dus zijn dat seks, met jezelf of met je partner, tijdens de zwangerschap anders voelt dan je gewend was. Sommige vrouwen merken dat orgasmes minder intens of juist intenser voelen dan voorheen.

Daarom kan het juist goed zijn om te masturberen tijdens je zwangerschap. Om in contact te blijven met je lichaam, om de veranderingen die jouw lijf meemaakt op te merken, en om te ontspannen. Enjoy, girls!

Meer lezen?

Seksuoloog Astrid vertelt waarom je na de bevalling geen zin kunt hebben in seks en hoe je dat wel weer krijgt

Deze vier vrouwen vertellen wanneer ze weer seks hadden na de bevalling én hoe dat voelde

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen