Een op de vier vrouwen heeft bekkenbodemklachten na de zwangerschap, waaronder urineverlies. Het is een postpartum klacht waar weinig over gesproken wordt waardoor veel vrouwen in stilte lijden. En dat gold lange tijd ook voor de vrouwen die in dit artikel hun verhaal doen. Zij delen anoniem hoe urineverlies voornamelijk hun mentale welzijn beïnvloedde.
Urineverlies na de bevalling
Hoewel urineverlies na de zwangerschap bij een op de vier vrouwen voorkomt, wordt er nog weinig over gesproken. Urine verliezen kan al voorkomen tijdens de zwangerschap door de groei van de baarmoeder en de veranderde stand van de blaas en blaashals. Door het hormonaal ‘weker’ worden van het steunweefsel in je bekkenbodemspieren verlies je gemakkelijker wat urine. Dit kan na de zwangerschap vanzelf verdwijnen, maar soms kan het urineverlies nog lang aanhouden.
Dat urineverlies tijdens en na de bevalling dus bij veel vrouwen voorkomt, betekent niet dat er veel over gesproken wordt. Integendeel: er zijn vrouwen die vijf jaar na de bevalling nog steeds met klachten rondlopen omdat ze er niet over durven te praten en daardoor niet aan de bel trekken. En dat is vervelend voor hen, want – met behulp van een bekkenfysiotherapeut – is het wel degelijk mogelijk om de klachten op te lossen.
Ervaringsverhalen
Een taboe doorbreek je enkel door erover te spreken en dus hopen we het onderwerp urineverlies na de bevalling met dit artikel meer bespreekbaar te maken. Want wanneer we meer gaan praten over ons postpartum lijf – en alle ongemakken die daarbij kunnen komen kijken – zorgen we ervoor dat we ook aan ons zelf blijven denken. Dat we ons bewust zijn van hoe we ons voelen en hulp inschakelen wanneer we met klachten rondlopen waar we ons mentaal en fysiek niet prettig bij voelen, zoals urineverlies.
Deze vrouwen delen openhartig hoe zij urineverlies na de bevalling ervaren.
‘Ik voelde me seksloos en vies’
‘Toen ik vijf jaar geleden beviel van mijn zoon, hadden m’n man en ik lange tijd geen seks met elkaar. Ik was zó bang voor pijn en schaamde me omdat ik dagelijks last had van urineverlies. Ik voelde me niet prettig in m’n eigen lijf en dat is eigenlijk nog een understatement. Ik voelde me seksloos en vies en had mentaal meer last van het urineverlies dan fysiek. Bij iedere aanraking van m’n man, dacht ik: ‘Help, als ik nu maar geen urine verlies.’
‘Ik dacht dat het hoorde’
‘Lange tijd heb ik een bezoek aan de huisarts uitgesteld, omdat ik dacht dat urineverlies na de bevalling niet meer dan normaal was. Toen ik op een dag de trein pakte naar m’n werk en al zittend urine verloor, besloot ik mijn schaamte aan de kant te zetten en naar de huisarts te gaan. Ik was het zat om continu rekening te houden met eventueel urineverlies en mijn dagen daar deels op aan te passen. Nog altijd ben ik blij dat ik aan de bel heb getrokken, want na veel bezoekjes aan de bekkenfysio zijn mijn klachten nu een stuk minder.’
‘Ik durfde steeds minder’
‘Wat ik twee jaar geleden nog niet wist, is dat ik extreme last had van urineverlies. Zo erg zelfs dat het me steeds meer belemmerde om dingen te ondernemen. Ik durfde op een gegeven moment geen lange, fysieke activiteiten meer te doen zoals een dagje shoppen met vriendinnen, omdat ik dan geheid urine zou verliezen. Het laatste wat ik durfde was delen waar ik last van had. Ik schaamde me zo diep en voelde me zo alleen, dat ik pas twee jaar na m’n bevalling er voor het eerst over gesproken heb en erachter kwam dat ik lang niet de enige ben met deze postpartum klacht.’
Wanneer trek je aan de bel?
Een beetje plas verliezen als je moet lachen of niezen of tijdens het springen is normaal in de eerste weken na de bevalling. Je moet echter wel verbetering zien en merken.
Is het urineverlies nog aanwezig na zes weken, dan raden wij een consult bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut aan. Je kunt direct zelf een afspraak maken, je hebt hiervoor geen verwijzing nodig. Kijk op www.bekkenfysiotherapie.nl voor een behandelaar bij jou in de buurt.
Meer lezen?
Nee, dat urineverlies na de bevalling is niet normaal (en er is iets aan te doen)
Is er vijf jaar na de bevalling nog iets te doen aan urineverlies? Bekkenfysiotherapeut Marloes geeft antwoord op veelgestelde vragen van moeders
Dit is de oorzaak van urineverlies na je zwangerschap en deze oefeningen kunnen helpen