angst bevallen mindfulness
18/06/2022

Hoe mindfulness kan helpen bij jouw bevalling

Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam toont aan dat de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede drastisch vermindert, nadat vrouwen een mindfulness training volgden. Ook vroegen vrouwen minder vaak om pijnstilling tijdens de bevalling, nadat ze een mindfulness programma gevolgd hadden.

Mindful zijn betekent bewust en met aandacht aanwezig zijn. Door je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens en deze er gewoon te laten ‘zijn’. Dat wordt ook wel mindfulness genoemd. Je kunt hiervoor even stil gaan zitten en mediteren, bijvoorbeeld door een paar minuten alleen maar je adem volgen. Het vraagt vaak best veel van ons om mindful te zijn, omdat we gewend zijn duizenden gedachten per dag te hebben. Zeker tijdens je zwangerschap kan je hoofd overuren maken.

Niet meteen op angsten reageren

Er komt steeds meer aandacht voor de positieve effecten van mindfulness tijdens de bevalling. Waarom? Omdat mindfulness kan helpen om van gefixeerde aandacht (een gedachte als ‘de bevalling gaat zo’n pijn doen’) naar open aandacht te gaan.

Bij angst is je aandacht gefixeerd op dreiging. We proberen om die dreiging te vermijden, en dat gebeurt ook bij de bevalling. Je kunt daardoor moeilijker relativeren, en gaat meer doemdenken.

Doordat je gefixeerd bent op dreigingen, ben je ook eerder geneigd om die dreiging uit te weg te gaan en voor een keizersnede of pijnstilling te kiezen, volgens de onderzoekers van de Amsterdamse studie. Mindfulness kan helpen om niet meteen op angsten te reageren én er van afhankelijk te zijn, maar je lichamelijke sensaties, gedachten en emoties te observeren met een open houding.

Onderzoek naar mindfulness en bevallen

Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd Mindfulness-Based Childbirth and Parenting ontwikkeld, een training van negen avonden voor zwangeren. Uit het onderzoek blijkt dat die training bij zwangere vrouwen met een sterke bevallingsangst de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met vijftig procent verminderde.

Nog een bijzonder resultaat uit het Amsterdamse onderzoek is dat de mindfulness-trainingen de kans op een natuurlijke bevalling verdubbelden. Begin dit jaar publiceerden de onderzoekers een nieuwe studie, waarin ze onderzochten waarom mindfulness eigenlijk zo goed werkt.

Onderzoeker Irene Veringa vertelt: “Bij een bevalling spelen drie factoren een rol kunnen spelen: emotie, cognitie en kwaliteit van aandacht. Bij emotie gaat het om afname van de angst voor de bevalling, bij cognitie om afname van negatieve overtuigingen over baringspijn, en bij kwaliteit van aandacht om toename in wat we ‘open bewustzijn’ noemen. We ontdekten dat vooral dat open bewustzijn zorgt dat vrouwen zich beter kunnen aanpassen aan de uitdagingen van de bevalling.”

Meer meditatie, minder pijnstilling

Ook de hoeveelheid meditatietijd heeft een effect op de afname van angst om te bevallen. Hoe meer de zwangeren in het onderzoek mediteerden, hoe meer kans ze hadden op een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen en met minder of geen pijnstilling.

Ontspannen met de How About Mom app

Wist je dat de How About Mom app ook ontspannings- en meditatie-oefeningen bevat? Speciaal voor tijdens je zwangerschap en in de aanloop naar je bevalling. Zo vertelt yogadocente Daniëlle je meer over de gevoelens van angst en hoe je daarmee om kunt gaan. Ook geef ze in de app oefeningen mee die je altijd kunt gebruiken, in je zwangerschap, tijdens de bevalling en in de postpartum periode.

Meer lezen?

Ontspanningsoefeningen tijdens de zwangerschap

Wat kun je doen als je bang bent om te bevallen?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen