06/05/2021

Kun je het eigenlijk wel goed doen als moeder?

Deze week vroegen we jullie op Instagram: voor welke keuze heb jij het gevoel je altijd te moeten verantwoorden? De vele antwoorden die binnenkwamen maken in ieder geval een ding pijnlijk duidelijk: we kunnen het als moeder eigenlijk nooit goed doen. 

We worden veroordeeld als we als we al na een paar weken stoppen met borstvoeding geven of vanaf het begin bewust de keuze maken voor flesvoeding. We worden veroordeeld als we na 3, 6, 12 of nog meer maanden ‘nog steeds’ borstvoeding geven. 

We worden veroordeeld als onze buik ‘te groot’ is tijdens de zwangerschap. We worden veroordeeld als onze buik ‘te klein’ is. 

We worden veroordeeld als we fulltime blijven werken. We worden veroordeeld als we kiezen om parttime te gaan werken of om helemaal thuis te blijven met onze kinderen.

We worden veroordeeld als we te streng zijn voor onze kids en ze televisie of suiker ontzien. We worden veroordeeld als we onze kids wel televisie laten kijken en suiker laten eten. 

We worden veroordeeld als we onze baby in een andere kamer laten slapen. We worden veroordeeld als we ervoor kiezen om samen te slapen. 

We worden veroordeeld als we te snel in onze relatie zwanger raken. We worden veroordeeld als we ‘pas’ na 16 jaar in een relatie ervoor kiezen om voor kids te gaan.

We worden veroordeeld als we ons kindje continu bij ons dragen.We worden veroordeeld als we de baby op onze vrije dag naar de oppas brengen.

We worden veroordeeld als we er bewust voor kiezen om het bij één kindje te houden. We worden veroordeeld als we ervoor kiezen om drie, vier of vijf kindjes te krijgen. 

We worden veroordeeld als we onze kids te vaak naar de oppas brengen. We worden veroordeeld als opa en oma geen vaste oppasdag hebben.

We worden veroordeeld als we een geplande keizersnede hebben. We worden veroordeeld als we onze voorkeur uitspreken voor een thuisbevalling.

We worden veroordeeld als we ‘te snel’ na de geboorte opnieuw zwanger zijn. We worden veroordeeld als we een paar jaar tussen de zwangerschappen in laten zitten. 

We worden veroordeeld als we stoppen met onze (goede) baan als we moeder worden. We worden veroordeeld als we na ons verlof starten met een nieuwe functie. 

We worden veroordeeld als we slaaptraining toepassen. We worden veroordeeld als we geen slaaptraining toepassen. 

We worden veroordeeld als we (fulltime) kolven in plaats van direct aan de borst te laten drinken. We worden veroordeeld als we niet willen of kunnen kolven. 

We worden veroordeeld als we er teveel letten op wat we ons kindje te eten geven. We worden veroordeeld als we er te weinig opletten wat onze kids eten. 

We worden veroordeeld als we onszelf wegcijferen. We worden veroordeeld als we (eindelijk) iets voor onszelf doen. 

We worden veroordeeld als we een te strak schema aanhouden wat betreft voedingen of slaapjes. We worden veroordeeld als we overal te makkelijk mee omgaan.

We worden veroordeeld als we op ons 17de moeder worden. We worden veroordeeld als we op ons 37ste moeder worden. 

We worden veroordeeld als we bewust ervoor kiezen om alleen het moederschap aan te gaan, als bewust alleenstaande moeder. We worden veroordeeld als onze kinderen verschillende vaders hebben. 

We worden veroordeeld als we onze baby niet naar de kinderopvang gaat. We worden veroordeeld als onze baby wel een paar dagen naar de kinderopvang gaat. 

We worden veroordeeld als wij ons schikken naar het ritme van ons baby. We worden veroordeeld als de baby zich moet schikken naar ons ritme. 

We worden veroordeeld als we sporten tijdens de zwangerschap. We worden veroordeeld als we niet sporten tijdens de zwangerschap. 

We worden veroordeeld als we onze baby’s direct in hun eigen bedje laten slapen. We worden veroordeeld als we onze baby’s in de box middagdutjes laten doen. 

We worden veroordeeld als we geen foto’s van onze kinderen online delen. We worden veroordeeld als we wel foto’s van onze kinderen online delen. 

We worden veroordeeld als we een glas wijn drinken terwijl we borstvoeding geven. We worden veroordeeld als we helemaal geen alcohol drinken als we borstvoeding geven. 

We worden veroordeeld als onze baby van drie maanden ‘al’ naar het kinderdagverblijf gaat. We worden veroordeeld als onze peuter van twee jaar ‘pas’ naar het kinderdagverblijf gaat. 

We worden veroordeeld als we onze kids te vaak uit logeren sturen. Maar ook als ze nog nooit logeren zijn geweest. 

 

Al die oordelen, al die meningen. Als nieuwe moeder moet je sterk in je schoenen staan om keer op keer keuzes te blijven maken die goed voelen voor jou en jullie, ook al wordt daar van alles van gevonden. Laten wij – moeders onderling, (schoon)ouders, vriendinnen, collega’s etc. – ophouden om elkaar te veroordelen. Bewust en onbewust.

Moeders en hun partners moeten gesteund worden in de keuzes die zij maken. Wat die keuzes ook zijn. Bedenk dat vrijwel alle ouders keuzes maken waarvan zij denken of vinden dat ze het beste zijn. Laten we elkaar dus supporten. En met rust durven te laten als het om onze voorkeuren voor onszelf en onze kinderen gaat. Laten we uitgaan van de beste intenties van anderen en zonder (voor)oordeel naar elkaar luisteren.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen