eenzaam als moeder
26/06/2023

10 goede voornemens als nieuwe moeder die je (waarschijnlijk) niet gaat waarmaken

Tijdens de zwangerschap of in de kraamweken heb je vast al een aantal goede voornemens bedacht om het ouderschap op rolletjes te laten lopen. We gaan gelijk eerlijk zijn: er zijn een flink aantal voornemens die je waarschijnlijk niet gaat waarmaken. Wees gerust: het ligt niet aan jou, je bent niet de enige. Hierbij tien goede voornemens als nieuwe moeder die waarschijnlijk niet waargemaakt worden (en dat is oké!).

Voornemen 1: voldoende slapen

Voornemen: ‘Slapen als de baby slaapt en voldoende slapen’

Werkelijkheid: De realiteit van nachtvoedingen, verschoningen en huilbuien zal je slapeloze nachten bezorgen. Een volledige nacht slaap zit er voorlopig nog niet in. En ook ‘slapen als de baby slaapt’ is soms lastig, bijvoorbeeld omdat je dan ein-de-lijk even een moment voor jezelf hebt.

  Voornemen 2: weer terug naar je pre-zwangerschapsfiguur

  Voornemen: ‘Weer binnen een paar weken in mijn oude jeans passen’

  Werkelijkheid: Lieve nieuwe mama, we willen je op het hart drukken om dit voornemen eens kritisch te bekijken. Waarom leggen we als maatschappij toch zo’n druk op gewichtsverlies na de bevalling en weer ‘back in shape’ komen? Je lichaam heeft net een wonder verricht door een baby te dragen en ter wereld te brengen. Geef jezelf de tijd om te herstellen en te genieten van die extra portie ijs. Je verdient het!

  Voornemen 3: perfect georganiseerd huis

  Voornemen: ‘Mijn huis zal altijd schoon en opgeruimd zijn’

  Werkelijkheid: De meeste dagen lijkt het alsof er een speelgoedstorm door je huis is getrokken. Laat die stapel wasgoed lekker staan en geniet van de kostbare momenten met je kleintje. Een opgeruimd huis is een voornemen dat veel moeders. Maar geef toe, als je kunt kiezen tussen stofzuigen of knuffelen met je baby, kies je toch altijd voor dat laatste?

  Voornemen: vers en gezond koken

  Voornemen: ‘Ik ga elke dag gezonde, huisgemaakte maaltijden bereiden’

   Werkelijkheid: Op sommige dagen zul je blij zijn als je überhaupt iets kunt eten. Neem gerust die afhaalmaaltijd of bestel een pizza. Je verdient een pauze als nieuwe moeder. En mocht je het jezelf makkelijk willen maken en wel vers en gezond willen koken, is een maaltijdbox voor thuis misschien een idee. Zo maakt HelloFresh ons leven als ouders nóg iets makkelijker.

   Voornemen: quality time met je partner

   Voornemen: ‘We gaan elke week een romantische date night hebben’

   Werkelijkheid: Met de komst van een kindje zullen jij en je partner samen kostbare momenten delen, maar date nights zullen waarschijnlijk sporadisch zijn. Dat eerste hectische jaar met een baby is het niet vreemd dat quality time met elkaar wat meer moeite kost. Geniet gewoon van de momenten die je samen kunt doorbrengen, zelfs als dat betekent dat je gewoon samen op de bank ligt te Netflixen.

   Voornemen: je oude hobby’s weer oppakken

   Voornemen: ‘Ik ga mijn oude hobby’s weer oppakken en tijd voor mezelf vrijmaken’

   Werkelijkheid: Het moederschap neemt veel tijd in beslag, en dat is oké. Je zult jezelf weer vinden en je oude hobby’s weer gaan oppakken, maar het kan best even duren. Zeker in het eerste jaar vraagt een baby en het moederschap veel van je.

   Van niet in de derde persoon praten tot geen schermtijd: wat jullie als moeder nóóit van plan waren te doen en nu tóch doen

   Voornemen: altijd de perfecte ouder zijn

   Voornemen: ‘Ik ben altijd geduldig, liefdevol en begripvol’

   Werkelijkheid: We zijn allemaal mensen. Er gaan momenten komen waarop je je geduld verliest. Je overweldigd voelt. Licht ontvlambaar bent. Onthoud dat je een geweldige ouder bent, zelfs als je af en toe een emotionele uitbarsting hebt of fouten maakt. Jij leert jouw kind omgaan met emoties, dus af en toe een huilbui of ruzie is juist goed.

   Voornemen: een georganiseerde agenda

   Voornemen: ‘Ik ben op tijd en heb een planning’

   Werkelijkheid: Jij kan een planning hebben, je baby heeft andere plannen… Honger of een rompertje onder de poep komen vaak voor nét voordat je bepakt en bezakt de deur uit wil stappen. Ook kun je ook nog best een tijdje last hebben van vergeetachtigheid en warrigheid door de hormonen. Het moederschap brengt onvoorspelbaarheid met zich mee, en dat is deel van de charme. Probeer flexibel te zijn en die strakke agenda en planning een beetje los te laten.

   Voornemen: in vorm blijven

   Voornemen: ‘Ik ga een fitnessroutine volgen’

   Werkelijkheid: Je voornemen om te sporten kan met een baby in huis als sneeuw voor de zon verdwijnen. Natuurlijk is lichaamsbeweging belangrijk voor je welzijn, maar het kan soms moeilijk zijn om energie en tijd te vinden voor een workout. Een wandeling met de kinderwagen kan al een geweldige vorm van beweging zijn. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf en zoek iets wat voor jou werkt. Die fitness routine komt wel weer. Een keer.

   Voornemen: perfectie loslaten

   Voornemen: ‘Ik ga me niet te veel zorgen maken over perfectie en alles gewoon op me af laten komen’

   Werkelijkheid: Het moederschap brengt vaak hoge verwachtingen met zich mee, maar onthoud dat perfectie niet bestaat. Wees lief voor jezelf en omarm de imperfecties. Je doet het geweldig!

   Goede voornemens als moeder

   Lieve nieuwe moeder, het is volkomen normaal dat niet al je goede voornemens worden waargemaakt. Het moederschap is een geweldige, chaotische en onvoorspelbare reis. 

   Geef jezelf de ruimte om te groeien, te leren en te genieten van elk moment. Het belangrijkste is dat je liefde en zorg geeft aan je kleintje. Dus ontspan, lach om de onverwachte wendingen en wees trots op jezelf. Je bent een geweldige moeder, of je die goede voornemens nou haalt of niet.

   Meer lezen?

   Janthe verloor zichzelf in zoektocht naar perfectie: ‘Wie ben ik eigenlijk, los van moeder voor m’n kinderen?’

   Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met perfectionisme in het moederschap?’

   Gratis een wekelijkse update?

   How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen