Margot C. Pol werd thuisblijfmoeder en kreeg al gauw door: 'Dit maakt me niet gelukkig'
19/01/2022

Margot werd thuisblijfmoeder en kreeg al gauw door: ‘Dit maakt me niet gelukkig’

Schrijfster Margot C. Pol is moeder van twee zoons (3 en 5) en gooide in 2020 het roer om. Ze ruilde haar vierdaagse werkweek als journalist in voor een leven als fulltime thuisblijfmoeder. Want zou ze niet veel meer kunnen genieten van het moederschap als ze altijd bij haar zoons is? Het antwoord op die vraag beantwoordt ze inmiddels – na een jaar thuis bij de kinderen – overtuigend met ‘nee’.

Aan How About Mom vertelt ze waarom ze inmiddels kan accepteren dat ze het moederschap niet enkel als geweldig ervaart.

Thuisblijfmoeder

Voordat Margot een jaar lang thuisblijfmoeder wordt, werkt ze vier dagen in de week als schrijver en journalist. Haar kinderen gaan drie dagen per week naar het kinderdagverblijf. De andere twee dagen is óf Margot thuis of haar partner. ‘Elke keer als ik mijn twee huilende kinderen weer bij de opvang achterliet, vroeg ik mezelf af of ik wel genoeg tijd met ze doorbracht’, vertelt Margot. ‘Het voelde dubbel. Ik heb ze op de wereld gezet en vervolgens breng ik ze een aantal dagen per week naar het kinderdagverblijf. Daar hebben zij toch niet voor gekozen? Ze waren nog zo klein, zouden ze niet gelukkiger zijn als hun moeder de hele tijd thuis zou zijn?’, vroeg ik me af.

Niet alleen voor haar kinderen, maar ook voor haarzelf lijkt het Margot wellicht beter om te stoppen met werken. ‘Ik hoopte dat ik dan meer van het moederschap zou kunnen genieten’, vertelt ze daarover. ‘Ik zag altijd best wel op tegen een hele dag met de kinderen zijn en vond het vaak saai. Stond ik me daar weer in de speeltuin stierlijk te vervelen. Ik vond natuurlijk dat ik die gevoelens en gedachtes niet mocht hebben. Want welke moeder ziet er nou op tegen een dag met haar kinderen?’ Wellicht dat fulltime thuis zijn met haar kinderen daar verandering in zou brengen, dacht ze: als de afleiding en stress van haar werk weg zou vallen, zou er misschien ruimte in haar hoofd ontstaan om alle kleine, bijzondere momenten van het moederschap te ervaren.

Vol goede moed

Margot besluit dan ook haar opdrachtgevers af te zeggen en spreekt met zichzelf af dat ze een jaar lang fulltime bij de kinderen thuis wil zijn. ‘Ik had daar ook echt zin in en begon vol goede moed aan mijn nieuwe rol als thuisblijfmoeder. Ik had goede broeken gekocht voor in de duinen, sloeg leuke spelletjes in en dacht: ‘Nu word ik echt een goede moeder’. En daar had ik ook vertrouwen in; dat het ging lukken en ik het moederschap leuker zou gaan vinden, vertelt ze over de start van haar experiment.

Toch krijgt Margot al vrij snel door dat fulltime thuis zijn met de kinderen ook niet is waar ze op hoopte. Sterker nog: ‘Ik vond het nog steeds saai en ik was nog steeds niet de moeder die ik hoopte te zijn. Het lukt me niet die magische knop te vinden waar ik zo op hoopte; dat ik een moeder zou zijn die van ieder moment zou genieten’, aldus Margot. ‘En dat is best heel confronterend geweest. Ik voelde me schuldig dat ik merkte dat mijn kinderen mij niet 100 procent gelukkig maakten.’ Overigens gooien de lockdownmaatregelen ook extra roet in het eten: ‘We waren ineens met het hele gezin aan huis gekluisterd en konden geen kant op.’

Niet gelijk een slechte moeder

Als Margot na driekwart jaar thuis in het nieuws leest dat er een nieuwe lockdown aankomt, barst ze, terwijl ze boven op zolder de was aan het opvouwen is, in huilen uit. ‘Toen dacht ik bij mezelf: dit fulltime moederschap, dat is écht niks voor mij. Ik word daar geen gelukkiger en leuker persoon van en ook dat verdienen mijn kinderen niet.’ Het is dan ook verhelderend als ze over een onderzoek leest dat aantoont dat je een betere opvoeder bent als je als ouder een fijne dag hebt gehad. ‘Exact de bevestiging die ik nodig had: dat ik juist een goede moeder kan zijn als ik er niet altijd ben.’

Met die bevestiging komt er een einde aan haar ambitie om een moeder te worden die het moederschap altijd leuk zou vinden. ‘Tuurlijk vond ik het lullig tegenover mijn kinderen dat ik me realiseerde dat het moederschap me niet altijd gelukkig maakt. En tuurlijk voelde ik me schuldig als ik aan mezelf merkte dat ik geen zin had om wéér met duplo te spelen en was ik teleurgesteld in mezelf. Maar betekende dat ook gelijk dat ik niet van ze houd? Zeker niet.’

Het is oké

Hoewel Margot zich dus al vrij snel beseft dat het fulltime thuisblijfmoederschap niks voor haar is, besluit ze het jaar wel vol te maken. Naast dat-ie periode de nodige uitdagingen met zich meebracht, brengt het Margot ook de nodige levenslessen. Namelijk dat ‘t oké is om niet alle aspecten van het moederschap leuk te vinden. ‘Ik heb geleerd dat je niet minder van je kind houdt als je het moederschap af en toe ook saai, zwaar of ingewikkeld vindt.’ En precies die gedachte zorgt ervoor dat Margot kan accepteren dat fulltime thuisblijfmoeder zijn niet voor haar is weggelegd.

De acceptatie over hoe Margot zich voelt over het moederschap, doet haar ook besluiten haar gedachtes en gevoelens te delen via haar Instagram-account. ‘Ik vond het in het begin best heel spannend om te delen hoe ik mijn rol als fulltime thuisblijfmoeder ervaarde. Maar we leven in een tijd waarin steeds meer besproken wordt, dus dan mag ik ook best zeggen dat het moederschap voor mij niet één grote roze wolk is.’ Al gauw blijkt dat Margot niet de enige is die het moederschap niet enkel als mooi en bijzonder ervaart: ‘Ik kreeg en krijg nog dagelijks berichtjes van moeders die zich in mijn verhaal herkennen en dat is heel prettig. Om te ervaren dat je niet de enige bent.’

Verlichting

Inmiddels is Margot weer een aantal dagen per week aan het werk en heeft ze haar rol als fulltime thuisblijfmoeder met liefde laten varen. Ze krijgt energie van haar werk waardoor ze thuis ook meer aandacht en focus voor haar kinderen heeft. Maar spijt van het jaar waarin ze fulltime bij haar kinderen was, heeft ze absoluut niet. ‘Het feit dat ik nu weet en voel dat ik – ondanks dat ik het moederschap niet altijd 100 procent leuk vindt – geen slechte moeder ben, is zo bevrijdend. Die gedachte dat het oké is om af en toe een mindere dag te hebben, zorgt juist voor verlichting.’

‘Is het al zeven uur? Mijn jaar als thuisblijfmoeder van Margot C. Pol is onder meer hier te verkrijgen.

Fotograaf: Studio Blauwe Regen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen