Niche in baarmoeder

Litteken in je buik na een keizersnede

Bij sommige vrouwen herstelt de wond na een keizersnede niet goed en ontstaat er een litteken in de buik. Een niche is een uitpuilend, holtevormig litteken in de baarmoeder. Bij  één op de drie vrouwen die een keizersnede ondergaan geeft deze niche klachten. Wat zijn de symptomen en is er een behandeling voor een niche in de baarmoeder? En heeft een niche invloed op het krijgen van kinderen?

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is een niche?

Bij ruim de helft van de vrouwen die een keizersnede hebben gehad, ontstaat een niche op de plek van het litteken in de baarmoeder. Bij een niche is het litteken in de baarmoeder een beetje gaan wijken waardoor er een holtevormige uitsparing ontstaat ter plaatsen van het keizersneelitteken. Het verschilt per vrouw hoe groot de niche is.

Wat zijn symptomen van een niche in de baarmoeder?

Veel vrouwen die met een keizersnede bevallen, houden hier klachten aan over zoals buikpijn, bloedverlies of een pijnlijk litteken. Die klachten kunnen veroorzaakt wordt door een afwijkend litteken in hun baarmoeder, een zogeheten niche. Een niche is een uitpuilende, holtevormig litteken in de baarmoeder. Bij  één op de drie vrouwen die een keizersnede ondergaan geeft deze niche klachten.

Vrouwen die een niche hebben, ervaren diverse klachten. Welke symptomen zij hebben, verschilt per vrouw. De klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • Lichtrood tot bruin bloedverlies, vooral na de menstruatie
  • Pijnklachten, vooral tijdens de menstruatie
  • Complicaties bij een volgende zwangerschap, bijvoorbeeld met de placenta
  • Minder makkelijk zwanger worden (subfertiliteit), waarbij het langer dan een jaar duurt voordat je zwanger raakt. Dit betekent dus niet dat je met een niche niet meer zwanger kan worden. Dat is zeker wel mogelijk.

 

Hoe vaakt komt een niche voor?

Ruim 30.000 vrouwen per jaar bevallen in Nederland met een keizersnede. Bij meer dan de helft daarvan ontstaat daarna een niche, een uitpuilend litteken in de baarmoeder. Ongeveer 10.000 vrouwen houden daar klachten aan over. Sinds 2023 is er een officiële naam voor pijn klachten na een keizersnede: Cesarean Scar Disorder (CSDi).

Niche baarmoeder

De diagnose: niche in de baarmoeder

Een niche wordt meestal vastgesteld door middel van een (vaginale) echografie. Via een echo kan worden vastgesteld of je een niche in je baarmoeder hebt of niet en hoe groot die is. Ook wordt dan gekeken of een eventuele behandeling mogelijk is.

Of een behandeling nodig is, hangt af van een drietal factoren. De eerste factor is de hevigheid van de klachten. Heb je geen klachten? Dan wordt een behandeling afgeraden. Ook het hebben van een kinderwens is een afweging: bij vrouwen met een kinderwens wordt in sommige gevallen de voorkeur gegeven aan een behandeling. De laatste factor is de hoeveelheid vocht in de baarmoederholte. Bij een niche blijft er vaak een laagje vocht in de baarmoeder staan. Dat zou om meerdere redenen kunnen leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Als er veel vocht inzit dan wordt een behandeling bij een kinderwens vaak aangeraden.

Behandelingen: kun je een niche in de baarmoeder verwijderen?

Afhankelijk van de factoren die we hierboven noemden bespreek je dan ook samen met de gynaecoloog waar je voorkeur naar uitgaat. Er zijn verschillende opties en behandelingen.

Niet ingrijpen bij een niche

Vrouwen die geen kinderwens hebben, wordt aangeraden niks te doen. Je hebt dan immers geen last van bijwerkingen in tegenstelling tot wanneer je wel een behandeling ondergaat.

Hormonale anticonceptie bij een niche

Wanneer je veel klachten hebt, kun je kiezen voor een hormonale behandeling die je klachten vermindert. Een spiraal of anticonceptiepil zijn onder meer onderdeel van zo’n behandeling. Deze behandeling is – gezien je anticonceptie gebruikt – niet mogelijk als je een kinderwens hebt en zal de niche niet doen verdwijnen.

Operatie aan de niche

De laatste behandeling is een operatie aan de niche. Deze behandeling kan geadviseerd worden aan vrouwen met een kinderwens. Bij de operatie wordt de niche zo veel mogelijk verwijderd.

Een niche-operatie wordt nog relatief weinig uitgevoerd. Hoewel de operatie veilig is en weinig complicaties veroorzaakt, weten wetenschappers nog niet of de operatie direct effect heeft op je vruchtbaarheid.

In het Amsterdam UMC wordt onderzoek gedaan naar het effect van hersteloperaties van grote niches bij vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. In gesprek met de arts worden dan de voor-en nadelen van een operatie besproken en op basis daarvan een besluit gemaakt.

Niche baarmoeder en weer zwanger worden

Wat als je graag nog een keer zwanger wil worden? Wat is het effect van een niche of baarmoeder-littekens bij een volgende zwangerschap? Het is verstandig om die vragen te stellen aan de gynaecoloog of verloskundige. Weet dat je ook met vragen over een keizersnede in het ziekenhuis terecht kan.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲