Niche baarmoeder
06/01/2022

Alles over een litteken in je baarmoeder na een keizersnede, ofwel een niche

Bij sommige vrouwen herstelt de snijwond in hun baarmoeder niet goed en ontstaat er een litteken. Zo’n holtevormig litteken in de baarmoeder wordt ook wel een niche genoemd. Maar wat houdt het precies in? Wat zijn de symptomen? En heeft een niche invloed op het krijgen van kinderen?

In dit artikel geven we antwoord op de vragen.

Niche

Bij ruim de helft van de vrouwen die een keizersnede hebben gehad, ontstaat een niche op de plek van het litteken in de baarmoeder. Bij een niche is het litteken in de baarmoeder een beetje gaan wijken waardoor er een holtevormige uitsparing ontstaat ter plaatsen van het keizersneelitteken. Het verschilt per vrouw hoe groot de niche is.

Vrouwen die een niche hebben, ervaren diverse klachten. Welke symptomen zij hebben, verschilt per vrouw. De klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • Lichtrood tot bruin bloedverlies, vooral na de menstruatie
  • Pijnklachten, vooral tijdens de menstruatie
  • Eventuele complicaties bij een volgende zwangerschap, zoals de inplanting van de placenta
  • Eventuele subfertiliteit, waarbij het langer dan een jaar duurt voordat je zwanger raakt. Dit betekent dus niet dat je met een niche niet meer zwanger kan worden.

De diagnose

Een niche wordt meestal vastgesteld door middel van een (vaginale) echografie. Via een echo kan worden vastgesteld of je een niche in je baarmoeder hebt of niet en hoe groot die is. Ook wordt dan gekeken of een eventuele behandeling mogelijk is.

Of een behandeling nodig is, hangt af van een drietal factoren. De eerste factor is de hevigheid van de klachten. Heb je geen klachten? Dan wordt een behandeling afgeraden. Ook het hebben van een kinderwens is een afweging: bij vrouwen met een kinderwens wordt in sommige gevallen de voorkeur gegeven aan een behandeling. De laatste factor is de hoeveelheid vocht in de baarmoederholte. Bij een niche blijft er vaak een laagje vocht in de baarmoeder staan. Dat zou om meerdere redenen kunnen leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Als er veel vocht inzit dan wordt een behandeling bij een kinderwens vaak aangeraden.

De behandeling

Afhankelijk van bovenstaande factoren, bespreek je dan ook samen met de gynaecoloog waar je voorkeur naar uitgaat. Vrouwen die geen kinderwens hebben, wordt aangeraden niks te doen. Je hebt dan immers geen last van bijwerkingen in tegenstelling tot wanneer je wel een behandeling ondergaat.

Wanneer je veel klachten hebt, kun je kiezen voor een hormonale behandeling die je klachten vermindert. Een spiraal of anticonceptiepil zijn onder meer onderdeel van zo’n behandeling. Deze behandeling is – gezien je anticonceptie gebruikt – niet mogelijk als je een kinderwens hebt en zal de niche niet doen verdwijnen.

De laatste behandeling is een operatie aan de niche. Deze behandeling kan geadviseerd worden aan vrouwen met een kinderwens. Bij de operatie wordt de niche zo veel mogelijk verwijdert. Een niche-operatie vindt alleen plaats op basis van onderzoeksverband omdat deze operaties relatief weinig uitgevoerd worden. Hoewel de operatie veilig is en weinig complicaties veroorzaakt, weten wetenschappers nog niet of de operatie direct effect heeft op je vruchtbaarheid. In het Amsterdam UMC wordt onderzoek gedaan naar het effect van hersteloperaties van grote niches bij vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden.

In gesprek met de arts worden dan de voor-en nadelen van een operatie besproken en op basis daarvan een besluit gemaakt. Weet dat je ook met vragen over een keizersnede, of dit nu de eerste, 2de of derde is, in het ziekenhuis terecht kan om jezelf zo goed mogelijk te laten adviseren.

Meer lezen?
Het verwerken van een keizersnede
Mijn bevalverhaal: “Twee keer een keizersnede: twee compleet andere ervaringen”
Herstellen na een keizersnede

Bron: Amsterdam UMC

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief