Stoppen met borstvoeding
18/02/2023

Dimara stopte met borstvoeding: ‘Een gevoel van schaamte maar ook grote opluchting’

Al vanaf het moment dat Dimara zwanger was van haar zoon, voelde ze de druk om – als haar zoon eenmaal geboren was – borstvoeding te geven. Ze besloot er dan ook voor te gaan, maar merkte al gauw dat het voor haarzelf en haar zoon Daniël niet werkte. Na lang wikken en wegen besluit ze ermee te stoppen.

Aan How About Mom vertelt ze over die keuze.

Stoppen met borstvoeding

Zowel bij de verloskundige als van de mensen om haar heen hoorde Dimara regelmatig dat borstvoeding geven het allerbeste was. ‘Ik had het gevoel alsof borstvoeding geven de beste keuze was en dat kunstvoeding op de tweede plaats stond’, vertelt ze daarover. ‘Ook iedere keer als ik in gesprek ging met de verloskundige, liet ze vaak vallen dat ze adviseerde om borstvoeding te geven. Zelf twijfelde ik wel of het bij me zou passen, maar omdat ik van iedereen hoorde dat het zowel goed zou zijn voor mij als voor m’n zoon, besloot ik ervoor te gaan.’

Dimara begon dan ook vol goede moed met borstvoeding toen Daniël eenmaal was geboren. ‘Maar ik kreeg al gauw door dat het niet ging’, vertelt ze daarover. ‘Eigenlijk vanaf het begin had ik al overproductie, waardoor ik veel te veel melk aanmaakte. Dat zorgde ervoor dat ik veel druk ervaarde. Als mijn zoontje dan aan m’n borst lag, dan spoot de melk eruit waardoor hij zich verslikte en gefrustreerd raakte. Ook was de eerste melk die hij tijdens iedere voeding kreeg, heel waterig. Tegen de tijd dat hij vol zat kwam pas de voedzame melk.’

Vicieuze cirkel

Zowel voor Dimara als voor haar zoon blijkt borstvoeding vooral vermoeiend. Ze licht toe: ‘Daarbij kwam ook dat Daniël door mijn waterige melk maar niet aankwam in gewicht. Toen ik dat eenmaal besprak, werd mij geadviseerd om de eerste melk af te tappen zodat hij enkel nog voedzame melk zou drinken. Maar daardoor voelde ik me letterlijk een koe die de hele dag door gemolken moest worden.’

Dimara geeft aan dat ze samen met haar zoon in een soort vicieuze cirkel terechtkwam. ‘Eentje waarin we continu bezig waren met borstvoeding’, aldus Dimara. ‘Als ik niet moest voeden, moest ik wel weer kolven en ondertussen werd m’n zoontje regelmatig driftig tijdens een voeding. Dat maakte ook weer dat ik onzeker werd over mezelf en op een gegeven moment kon ik amper genieten omdat ik continu met m’n hoofd bij borstvoeding zat.’

De keuze

Als Dimara zich steeds meer beseft dat ze zelf niet gelukkig wordt van borstvoeding en dat het ook voor haar zoontje niet prettig is, besluit ze te stoppen en stapt ze over op kunstvoeding. Ze vertelt: ‘Toen ik eenmaal die keuze had gemaakt, voelde dat als een grote opluchting. Overigens vond ik het wel lastig om de knoop door te hakken. Ik durfde bijvoorbeeld niet tegen de kraamzorg te zeggen dat ik erover nadacht om te stoppen, want ik voelde wel dat zij vond dat ik moest volhouden omdat het uiteindelijk beter zou zijn voor m’n kind. Toen de kraamzorg over was, ben ik gelijk gestopt.’

Ook voelde Dimara een gevoel van schaamte. ‘Want koos ik ervoor om stoppen omdat het voor mezelf beter was? Tegelijkertijd voelde ik ook dat het voor mijn zoontje het beste was als hij kunstvoeding zou krijgen. Hij viel immers af en was vaak gefrustreerd. Het voelde dan ook heel dubbel om die keuze te maken. Toen ik langzaam aan het afbouwen was en m’n zoon steeds meer kunstvoeding gaf, begon hij mijn borst ook te weigeren. Dat was voor mij een moment waarop ik dacht: ‘Dit is echt de beste keuze geweest voor ons beiden’.

Volg je gevoel

Dat Dimara nog een tijdje heeft gewacht voordat ze besloot te stoppen met borstvoeding, heeft vooral te maken met het feit dat ze druk vanuit de maatschappij voelde. ‘Terwijl ik nu juist andere moeders wil meegeven: volg je gevoel, je weet wat het beste is voor je kind’, vertelt ze. ‘Tuurlijk is borstvoeding goed, maar dat betekent niet dat kunstvoeding niet goed is. Uiteindelijk groeit je kindje daar ook van. En als jullie beiden dan lekker in je vel zitten, doe dat dan.’

Ben je zwanger en ben je van plan je kindje kunstvoeding te geven? Of wil je overstappen naar kunstvoeding? In onze online cursus ‘Kunstvoeding geven’, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de beste voorbereiding op het geven van kunstvoeding.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief