Een opgezette buik na de bevalling
01/04/2022

Een opgezette buik na een bevalling en keizersnede

Veel voorkomende klachten na een bevalling en een keizersnede zijn een opgezette buik en darmen die trager op gang komen. Een keizersnede is een zware buikoperatie. Naast veel winden kun je ook last hebben van veel boeren laten.

In dit artikel vertellen we hoe je een opgeblazen gevoel en opgezette buik kunt verminderen.

Opgezette buik

Veel vrouwen ervaren een opgeblazen gevoel en een opgezette buik na de bevalling. Je kunt veel last hebben winderigheid in de eerste dagen na de bevalling. Als je een keizersnede hebt gehad, zijn je organen tijdens de operatie aan de kant geschoven.

Je kunt merken dat je last hebt van meer boeren, darmgassen en een opgeblazen gevoel. Dit is normaal en herstelt zich vaak in de periode na de bevalling.

Advies

Om een opgeblazen gevoel en opgezette buik wat te verminderen helpt het om te bewegen. Daarbij is het wel belangrijk dat je rustig aan doet en niet over je grenzen gaat. Schaam je niet voor windjes of rommelige darmen: het hoort erbij en gaat vaak vanzelf over. Je kunt na de bevalling ook ontlastingsincontinentie ervaren: het verliezen van dunne of vaste ontlasting of het niet kunnen ophouden van windjes.

Blijf je in de kraamperiode of daarna last houden van winderigheid, of het verliezen van dunne of vaste ontlasting? Bespreek dit met de verloskundige, of vraag advies aan een geregistreerde (bekken)fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de bekkenbodem.

Meer lezen?
Wennen aan een lege buik (en 3 manieren om je buik te ondersteunen)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen