05/09/2023

Wennen aan een lege buik na de bevalling (en 3 manieren om je buik te ondersteunen)

Het duurde even voordat ‘ie zichtbaar werd, maar na een paar weken of paar maanden, kun je er niet meer om heen: jouw zwangere buik. Het is de plek waar je baby zich ontwikkelt en uitgroeit tot een mensje. De kleine plopjes en bewegingen van je baby worden langzaamaan stevige porren. Kleine voetjes die je met hun getrappel ‘s nachts wakker houden, kleine billetjes die voorbij schuiven als je ‘s avonds op de bank televisie kijkt. Op sommige momenten kunnen anderen de beweging in jouw buik voelen of zelfs zien, maar jij voelt en merkt die beweging altijd. Het is een van de meest wonderlijke onderdelen van een zwangerschap.

Zeker naar het einde toe zul je die dikke buik wel eens vervloeken. Als je niet kunt slapen, omdat je niet op je rug mag liggen. Als je als een walrus uit bed moet rollen, en overal buiten adem arriveert. Als je je eigen schoenen niet meer kunt strikken, je benen en schaamhaar niet meer kunt scheren. Als geen enkel kledingstuk lekker meer zit, maar je je in je blootje ook niet mooi meer voelt. Je kijkt uit naar het moment dat je weer je lijf terug hebt, weer in normale broeken past, in alle houdingen die je wilt kunt slapen en even snel de trap op kunt rennen.

Wennen aan buik na bevalling

Ik weet nog goed hoe ik bijna niet durfde te voelen aan mijn buik, vlak na de geboorte van Olivia. Maandenlang was ik die harde, strakke buik gewend, en nu was het een zachte buik. Als je er een tikje tegenaan gaf, drilde ‘ie nog een paar seconde na. Een lege buik na de bevalling, wat was dat wennen. Ik had er zo naar uit gekeken, die laatste weken van mijn zwangerschap, dat ik straks weer ‘buikvrij’ zou zijn en toch vond ik het gek.

En ik ben zeker niet de enige die haar buik miste. Veel vriendinnen en kennissen herkennen dit gevoel. “Iedereen zei tegen me, wat zie je er goed uit na bevalling. Lees: wat is je buik snel verminderd. Maar ik wilde helemaal niet terug naar mijn oude figuur, ik miste mijn buik dag en nacht”, vertelt Lottie.

Een leeg gevoel in je buik – en wat je daaraan kunt doen

De eerste dagen na de bevalling kun je een leeg gevoel in je buik ervaren. Je buik is immers ook leeg: het kindje is eruit, net als de placenta en al het vruchtwater. Langzaam komen de organen weer op hun plek. Je baarmoeder, buikspieren en bekkenbodem hebben tijdens de bevalling veel te verduren gehad. Het kan daarom fijn zijn om je buik, bekken en rug extra te ondersteunen, met een sluitband, rebozo-doek of belly bind.

Belly binding

In veel Oosterse culturen is buik binden (belly binding) een belangrijke postpartum behandeling. Een lange lap stof wordt op een speciale manier om de torso gewikkeld, vanaf het bekken tot het borstbeen. Buikbinden zorgt voor ondersteuning bij het herstel na de bevalling, door de buikspieren bij elkaar te brengen, de organen weer op hun plek te duwen, het bekkengebied te ondersteunen en vochtophoping tegen te gaan.

Rebozo doek

Zo’n ingesnoerde buik zou vrouwen ook mentaal sterken, doordat ze een minder ‘leeg’ gevoel in hun buik ervaren en zich minder kwetsbaar voelen. Een geweven katoenen sjaal of een brede katoenen doek kun je ook om je buik of bekken binden. Het uiteinde zet je vast met veiligheidsspelden. Ook zijn er doula’s die zich gespecialiseerd hebben in belly binding en rebozo-techniek.

Sluitlaken

Een sluitlaken of sluitband, ik had er nog nooit van gehoord. Maar mijn oma – die 4 kinderen baarde – wel. Een sluitlaken werd vroeger veel gebruikt en biedt steun aan het bekken, buik en rug. Het sluitlaken wordt zeer strak om de buik heen gedragen om te zorgen dat alle organen op hun plaats blijven, en de buikspieren weer de kans krijgen om aan te sterken. 

Door een sluitlaken sluit je het nog openstaande bekken. De ondersteuning kan er ook voor zorgen dat je schuine en rechte buikspieren gemakkelijk weer in hun oude positie komen. Met tijdelijke hulp van een sluitband kunnen de spieren terug naar hun oorspronkelijke positie. Misschien is het iets voor jou, misschien ook niet: sommige vrouwen vinden ingesnoerd worden in zo’n strakke sluitband niets. Een hoge, elastische onderbroek aandoen in de eerste dagen na de bevalling kan ook helpen om je baarmoeder en buikspieren wat ondersteuning te geven.

Rebozo

Eerder schreven we al over de rebozo doek die je kunt gebruiken bij het opvangen van weeën en voor ontspanning. Deze doek kan je ook na de bevalling gebruiken om je buik te ondersteunen. Er zijn doula’s die de rebozo ook gebruiken bij een ‘sluitingsritueel’ na de bevalling. Het ziet er een tikje gek uit, maar dit is een ritueel waarbij de moeder van top tot teen stevig in rebozo’s wordt gewikkeld. Vaak wordt dit gecombineerd met een kruidenbad en massagetechnieken, zodat de vrouw verzorgd wordt en de bevalling kan verwerken.

Herken je het gevoel van je buik missen, na de geboorte van je kind? En had jij behoefte aan ondersteuning van je buik en bekken na de bevalling?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen